SD vände och röstade igenom Alliansens budget – ”Märkligt” tycker S-oppositionsrådet Linde

Det blev ingen fortsättning på den rödgröna glädjen från förra året, när Sverigedemokraterna röstade igenom den rödgröna budgeten. Istället valde SD att rösta på Alliansens budget.
– Den rödgröna budgeten färgades av vänsterideologi istället för sakförslag, vilket gör den omöjlig att rösta på för oss, skriver gruppledaren Peter Arvidsson (SD) till Härryda-Posten.

ANNONS
|

På riksplan är Sverigedemokraterna samarbetspartner och stöttepelare till den borgerliga regeringen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det är en relation som inte återspeglas i Härryda kommun, där Sverigedemokraterna ofta utropat sig själva till den enda oppositionen. Men efter torsdagens fullmäktige linjerar SD sig med alliansen – i alla fall denna gången.

Efter att förra året överraskande ha röstat igenom den rödgröna budgeten tvärvände Sverigedemokraterna under torsdagens kommunfullmäktige i Råda rum – och tryckte igenom minoritetsstyrets Alliansbudget.

– Man blir väldigt glad när ens budget går igenom. Sen har vi fortsatt ett minoritetsstyre när det gäller sakfrågor och ärenden som kommer upp, sade kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) till Härryda-Posten efter sammanträdet.

ANNONS

Blev du överraskad över att budgeten gick igenom, givet SD:s stöd till den rödgröna budgeten för ett halvår sedan?

– Med minoritetsstyre tar vi inte ut någon seger i förskott. Det är lika ovant för oss att styre i minoritet som det är för oppositionen att få igenom sin politik. Ingen är riktigt van vid situationen. Jag räknar alltid med det värsta, för då blir det oftast bättre utfal, sade Vorberg och lade till:

– Vi är väldigt glada att Sverigedemokraterna tyckte att vår budget var bäst den här gången.

Det kom återkommande anklagelser från SD om att Alliansens och de rödgrönas budget var nästan identiska, och att ni bara har antagit förvaltningens förslag till budget. Vad säger du om det?

– Det är ett retoriskt grepp som SD använder, menar Vorberg.

Peter Arvidsson (SD), gruppledare. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Peter Arvidsson (SD), gruppledare. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Peter Arvidsson (SD): ”Omöjligt att rösta för den rödgröna budgeten”

Debatten om budgeten var bitvis hård, men Sverigedemokraterna valde att inte lägga fram en egen budget.

Istället ville gruppledaren Peter Arvidsson (SD) att budgeten skulle återremitteras så att kommunen skulle kunna ta fram en ny budget baserad på partiets tidigare presenterade strategiska plan, i andra hand att budgeten skulle bordläggas för beslut senare i år. Detta för att invänta säkrare ekonomiska prognoser inför 2024.

ANNONS

Peter Arvidsson ville inte besvara frågor muntligt under torsdagskvällen, men svarade på Härryda-Postens frågor skriftligt.

Ni anklagade Alliansen och de rödgrönas budgetar för att vara nästa identiska, men presenterade inte en egen budget. Varför?

”Den strategiska plan som antagits ligger till grund för budgeten. Eftersom de andra nio partierna har gått samman och förvaltningen utgått från deras strategiska plan så är vi enda oppositionspartiet som har viljan att erbjuda ett verkligt alternativ. Därför yrkade vi på återremiss, för att ta fram ett budgetförslag utifrån vår strategiska plan”, skriver Peter Arvidsson (SD) till Härryda-Posten via e-post.

Förra gången röstade ni på de rödgrönas budget, men inte denna gång. Varför?

”Kommunalpolitik handlar om sakfrågor. Socialdemokraternas budget färgades starkt av vänsterideologi istället för sakförslag, vilket gör den omöjlig att rösta på för oss.”

Patrik Linde (S), oppositionsråd och gruppledare.
Patrik Linde (S), oppositionsråd och gruppledare. Bild: Csaba Bene Perlenberg

”Märkligt” att SD inte hade en egen budget, enligt Linde (S)

Till skillnad från i december fick den rödgröna budgeten inte bifall av kommunfullmäktige – närmare bestämt Sverigedemokraterna. Oppositionsledaren Patrik Linde (S) menade att SD:s agerande blir förvirrande för väljarna.

– Det är tråkigt. Man blir förvånad över SD:s agerande. I nämnderna har de röstat för ett antal viktiga initiativ som de sedan väljer att plocka bort. Det känns inte som att SD har en politik som de följer. Det gör att det blir väldigt, väldigt konstigt. Väljarna måste ju reagera på det, sade gruppledaren och oppositionsrådet Patrik Linde (S) efter mötet under torsdagskvällen.

ANNONS

Samtidigt var inte Linde överraskad över att den borgerliga budgeten gick igenom.

– Vi räknar med att alliansens budget ska vinna. De är den största gruppen och vi hade räknat med att SD skulle lägga ner sina röster för att de skulle vinna, sade han och fortsatte:

– Det är tydligt vilka som är opposition i kommunen och vilka som inte är det. SD har länge påstått att de är ensam opposition, och de visade nu att de är en del av majoriteten och inte en del av oppositionen.

Patrik Linde menar också att det är ”märkligt” att SD inte valde att presentera en egen budget.

– Det viktigaste uppdraget man har som opposition är att lägga alternativa förslag i de viktigaste frågorna. Budgeten är den mest centrala frågan på hela året. Då är det jättemärkligt att SD avstår från att lägga en egen budget när de har chansen att driva politik. Deras väljare måste bli otroligt besvikna över att inte kunna se vad Sverigedemokraterna vill i Härryda kommun.

SD:s Peter Arvidsson anklagade både Rödgrön Samverkan och Alliansen för att ha nästan identiska budgetar. Vad säger du om det?

– Det är helt fel. Det är enorma skillnader mellan budgeterna. Det är viljeinriktningen i budgeten som är det viktiga, och den är milsvid skillnad mellan oss och Alliansen.

ANNONS

Vad hade det betytt för Härrydaborna om er rödgröna budget hade gått igenom, anser du?

– Vi hade fått ett bättre, tryggare, mer hållbart och mer jämlikt Härryda. Jag lovar att vi ska fortsätta kämpa för att få igenom vår budget med lika goda förslag om ett år.

Sverigedemokraternas Peter Arvidsson (SD) tar Patrik Lindes kriitk med ro.

Linde menar att ni inte fullföljer budgetvalet från förra gången när inte röstar genom igenom det rödgröna alternativet. Är det konsekvent?

”Som vågmästare plockar vi russin ur de båda andra minoriteternas förslag. Som jag sa i debatten mer än en gång är jag förvånad att vår invit i debattartikeln om att vi kommer stödja den budget som ger mest utväxling för vår politik inte fick gehör.”

Torsdagens kommunfullmäktige var det sista sammanträdet innan sommaruppehållet. Härryda fullmäktige sammanträder nästa gång den 21 september.

LÄS MER:Liverapportering från Härryda kommunfullmäktige 15 juni 2023

LÄS MER:Polisen om branden i Landvetter: ”Inte anlagd”

LÄS MER:Tung förlust för Sjövalla i toppmatchen mot Kålltorp

ANNONS