Sjukpensionär döms för narkotikasmuggling – tabletter upptäcktes på Postnord i Härryda

En kvinna i Göteborgsområdet döms för narkotikasmuggling efter att ha beställt narkotikaklassade preparat över Internet.

ANNONS

Kvinnan som är sjukpensionär beställde 100 tabletter zolpidem och 200 tabletter zopiklon, som klassas som narkotika. Tabletterna upptäcktes av Tullverket i mitten av oktober förra året.

Kvinnan har erkänt gärningen. Hon har tidigare haft liknande läkemedel på recept på grund av sömnproblem. Då hennes ordinarie läkare skulle gå i pension, och då hon fick upp reklam på Internet gällande preparaten, menar hon att hon trodde att det var lagligt att beställa och att det var receptfritt inom EU. Hon menar att hon inte förstod att de var narkotikaklassade. Tingsrätten menar dock att kvinnan begick gärningen med uppsåt och att det inte handlar om en uppenbart ursäktlig straffrättsvillfarelse.

ANNONS

Straffvärdet motsvarar fjorton dagars fängelse, men då kvinnan inte tidigare dömts för brott och det därtill saknades anledning att tro att hon kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, döms hon till villkorlig dom samt 90 dagsböter om 200 kronor.

Kvinnan ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor samt stå för kostnaderna för sitt ombud.

Zolpidem och zopiklon

Zolpidem är ett receptbelagd sömnmedel och lugnande medel och zopiklon är ett sömnmedel och lugnande medel, ett bensodiazepinbesläktat medel.

Källa: Fass/LIF/Läkemedelsindustriföreningens service

ANNONS