Skatteverket har gjort felaktiga uträkningar: ”Härryda påverkas inte”

Vissa kommuner får för lite pengar, andra för mycket. Skatteverket har utgått från ett felaktigt underlag när det gäller den kommunalekonomiska utjämningen för åren 2022 och 2023, och måste nu rätta felen.
– Men Härryda påverkas inte, säger Helena Hatheyer, redovisningschef i Härryda kommun.

ANNONS
|

Syftet med den kommunalekonomiska utjämningen är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommunerna i landet. Bland annat granskas strukturella behovs- och kostnadsskillnader, till exempel skillnader i andelen äldre.

Siffrorna som Skatteverket använder sig av i besluten kommer ifrån Statistiska centralbyrån, SCB, men det har visat sig att det har smugit in fel i underlaget.

Myndigheten har därför gått ut med att alla 290 kommuner har fått ett felaktigt justerat belopp i den kommunalekonomiska utjämningen för utbetalningsåren 2022 och 2023.

– Felet har inneburit att utjämningssystemet inte fullt ut har uppfyllt sitt syfte att fördela om resurser mellan kommunerna, säger Martin Palm, enhetschef på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Har aldrig varit med om detta innan”

För Helena Hatheyer, redovisningschef i Härryda kommun, är det första gången som hon har varit med om att det har blivit fel i beräkningarna för Skatteverket.

– Jag har aldrig varit med om detta innan. Men rättelsen påverkar inte oss i Härryda kommun. Vissa kommuner har fått för mycket pengar och andra för lite. Vi tillhör en kommun där det inte blir något att justera.

Även om det har gjorts korrigeringar i vissa parametrar ska totalsumman ha blivit korrekt för både år 2022 och 2023.

– På totalen är det för vår del ingen skillnad. Det är plus minus noll. Vi får ingen förändring enligt den listan som har gått ut, säger Helena Hatheyer.

Senast den 20 januari varje år ska Skatteverket preliminärt besluta om kommunalekonomisk utjämning. Utjämningen fastställs slutligt senast den 15 april.

Regionerna påverkas inte av beräkningsfelet.

LÄS MER:Lastbil och personbil i krock vid Mölnlyckemotet

LÄS MER:Man körde lastbil onykter i Rävlanda

LÄS MER:Flera bandmedlemmar lämnar Mustasch

ANNONS