Snart dags för teaterfestival på Wendelsbergs folkhögskola: ”Pirrigt”

Till helgen slås portarna upp för teaterfestival på Wendelsbergs folkhögskola. Under nio dagar kommer publiken bjudas på dans, teater och musikaler.
– De senaste veckorna har varit intensiva, men det är roligt, berättar eleverna Nils Jensen och Lilli Bruksås.

ANNONS

Tre musikaler, en dansproduktion och sex teaterföreställningar kommer publiken att kunna ta del av under årets teaterfestival på Wendelsbergs folkhögskola, som går av stapeln på lördag.

– Det är våra slutproduktioner helt enkelt. Jag tror att alla verkligen brinner för det som de har jobbat med, så det är kul, berättar Nils Jensen, som går tredje året på skolan.

Tillsammans med klasskamraten Lilli Bruksås möter Nils Jensen upp Härryda-Posten vid Wendelsbergs folkhögskolas parkering. De visar runt i lokalerna, från teaterfoajén, som just nu är fylld av kläder och prylar, till verkstaden där rekvisitan byggs, och berättar samtidigt om all febril aktivitet som just nu råder inom skolans fyra väggar.

ANNONS

– Det är nu allt småpill ska sättas. Man har ju grunden, men nu vill man ju bara att allt ska sitta, säger Lilli Bruksås.

– Vi är ju inte bara regissörer. Vi står lite för allt möjligt. Jag har musikansvar så det går ihop. Sedan är jag också koreograf. Jag är kostymör. Jag är scenograf. Och står för hår och mask. Och marknadsföring. Vi gör allt. Men det är väldigt roligt, fortsätter Nils Jensen.

Allt ifrån ”Bröllop & jäkelskap” till ”En värsting till Syster”

I skolans teatersalong är repetitionerna av musikalen ”Dogfight” i full gång. På scenen står en handfull elever i rutiga skjortor och sjunger. Senare på kvällen repar en annan grupp.

– Just musikalerna är i år väldigt olika. ”Dogfight” är ganska dyster. Den handlar om några killar som ska ut i Vietnamkriget. Min meta-musikal är mer lättsamt, berättar Nils Jensen.

Han regisserar själv en musikal som heter ”Showens titel”. Den är baserad på en musikal från tidigt 00-tal med den engelska titeln ”Title of show”.

– Den handlar om två fattiga manusförfattare i New York som bestämmer sig för att skicka in en musikal till en musikteaterfestival. Det är baserat på två riktiga personer som skrev om sig själva. Det är en meta-komedi-musikal, förklarar han.

ANNONS

Det var en dag då han stod och lagade mat som han samtidigt lyssnade på musikalen på Spotify, och sedan var valet lätt.

– Då skrattade jag jättemycket. Jag kände att den här vill jag regissera och jag började översätta nästan direkt. Det är en ganska liten musikal och det tyckte jag om. Det är fyra stolar och en keyboard på scen. Musikaler brukar oftast vara väldigt showiga med stora ensembler. Jag ville testa hur det blir med en liten ensemble och minimal scenografi.

Lilli Bruksås: ”Det handlar väldigt mycket om missförstånd och tvivel”

Hans klasskamrat Lilli Bruksås berättar att hon sett den välkända farsen ”Bröllop & jäkelskap”, som spelades in på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg år 2002. När alla i klassen skulle välja vad de skulle göra, så kände hon att hon ville sätta upp just den.

– Jag har gjort om den så att den passar mig. Utan att spoila för mycket har jag valt att ta bort en karaktär. Kortfattat handlar det om en mor som heter Matilda, och hennes man som bor på en gård. Och de håller på att planera för sin son Lennarts bröllop. De tror att han ska gifta sig med en som heter Inga. Men det ska han ju egentligen inte göra. Det handlar väldigt mycket om missförstånd och tvivel. Han vågar inte riktigt säga som det är. Sedan får man följa hans kärleksresa och se hur de löser det här, berättar Lilli Bruksås.

ANNONS

Hur känns det nu att det är så nära tills publiken kommer?

– Ja det är lite pirrigt. Det känns som att vi satt förra veckan och bara snackade. Vad ska vi ha? Vad vill vi välja? Och nu är det premiärveckan, säger Lilli Bruksås.

Detta kan du se på Wendelsbergs teaterfestival:

Bröllop & jäkelskap:

Fars om en mor som försöker planera för sin sons liv.

Krymplingen på Inishmaan

På grannön spelas en film in. Det leder till en rad oanade händelser.

Tjänarinnans berättelse

Dansföreställning om Gilead, där kvinnors enda uppgift är att föda barn.

En värsting till Syster

I Philadelphia år 1977 blir den aspirerande sångerskan Deloris Van Cartier blir vittne till ett mord och tvingas gömma sig i ett kloster.

Dogfight

Soldater anordnar en tävling, om vem som kan bjuda ut den fulaste tjejen, innan de beger sig ut i krig.

[showens titel]

Meta-musikal. Två personer skriver en musikal om att skriva en musikal.

Stulen Kärlek

Fars om relationer, fruset kärleksliv och en godhjärtad inbrottstjuv.

Bad girls

Ett drama om en familjs öde i 90-talets Amerika. En mor presenterar sin nya man för sina döttrar.

Utsikt från en bro

Pjäsen utspelar sig i 50-talets Brooklyn, i hamnkvarteren. Berättelse om svartsjuka, besatthet och heder.

Ingen går fri

Utspelar sig på 40-talet. Psykologiskt drama där far och son Lundin får reda på att ”tant Lundin” är död.

LÄS MER:Wendelsbergs nyårsrevy har så mycket energi att Mölnlyckes elförsörjning är säkrad

LÄS MER:Se upp! Kung Lök vill ha hämnd i Wendelsbergs folkhögskolas nyårsrevy

LÄS MER:Åtalad 50-åring tidigare dömd för barnpornografibrott

ANNONS