Snart kommer halkan – så redo är Härryda kommun

Vinterkylan har anlänt – och med den varma jackor, mössor och fler bilar med vinterdäck. Men Härryda kommun har varit redo för vinterväglag i över en månad.
– Entreprenörerna har haft beredskap sedan 15 oktober, berättar Jonny Rosander som är driftingenjör på trafikavdelningen i kommunen.

ANNONS

Under tidiga morgnar har snöflingor kunnat siktas runt om i kommunen de senaste dagarna, men hittills har marken varit torr. På söndag väntas dock nederbörd – men om det blir snöblandat regn eller bara regn är oklart då temperaturen förväntas ligga precis över nollan.

På Härryda kommun har det kommande vinterväglaget funnits med i planeringen sedan länge. Jonny Rosander, driftingenjör på trafikavdelningen i kommunen, berättar att det finns tydliga och upparbetade rutiner för den egna såväl som för entreprenörernas beredskap.

– Vi ska kunna ringa dem närsomhelst på dygnet från den 15 oktober och då ska de ha förare och fordon för att ut och ploga eller halkbekämpa vägarna, berättar han.

ANNONS

Den största delen av arbetet ligger på entreprenörer och kommunen ansvarar främst för gång- och cykel-huvudvägnätet samt parkeringar. Avstämningar och eventuella förändringar i arbetet sker både vid uppstartsmötet och sedan löpande.

– Det kan tillkomma områden som är nybyggda främst. Eller att vi har tagit över något som varit enskild väg tidigare. Det är väl det jag har varit med om, säger Rosander.

Kollektivtrafiken känslig för halt väglag

Enligt Jonny Rosander kan kollektivtrafiken kan vara extra känslig när det gäller dåligt vinterväglag. Framförallt en linje med dragspelsbuss är extra utsatt.

– Den kan få det svårt när det blir halt. Det är väl den de oftast ställer in i sådana fall också, men den brukar gå. Vi försöker så gott vi kan att det inte ska behöva bli så, förklarar han.

Den svåraste uppgiften för Rosander som driftansvarig är när det blir riktigt snöoväder och det kommer in många ärenden samtidigt.

– Då vill man ju ändå kunna hitta de som är viktigast. Alla är viktiga på sitt sätt, men man ser ju inte på rubriken på ärendet hur allvarligt det är, så man kanske hittar det viktigaste senare på dagen. Det svåraste är att fånga upp sånt, funderar han.

Ingen meteorologisk vinter än

Men trots kyliga vindar är det inte vinter än. Enligt SMHI är det än så länge meteorologisk höst, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen ännu inte varit noll grader eller därunder fem dygn i streck.

ANNONS

– I höjd med Tjörn och Orust och inåt landet och norrut, har vi det vi kallar för vintertemperaturer. Söder därom är fortsatt meteorologisk höst vad det ser ut som just nu, förklarar Erik Höjgård-Olsen som är meteorolog på SMHI.

Förra året ankom vintern den tredje december.

LÄS MER:Nya gator och VA-ledningar i julklapp 2024 till Mölnlyckebor

LÄS MER:Elever på Hulebäck hängs ut på skvallerkonto på Instagram

LÄS MER:Fortsatt oro för dyra, kalla hyror i Härryda

ANNONS