Somnade vid ratten – kraschade in i mötande bil

En kvinna från Mölnlycke somnade vid ratten och krockade med en mötande bil i Lindome i juni förra året. Göteborgs tingsrätt dömer nu kvinnan för vårdslöshet och skadorna hon orsakat sin medtrafikant.

ANNONS
|

Det var i början på juni 2022 som en kvinna från Mölnlycke körde längs med Östra Lindomevägen efter att ha lämnat av sin dotter. I en kurva ska den 50-åriga kvinnan ha somnat och glidit över i motsatt körriktning.

Föraren i den första mötande bilen såg hur kvinnans bil kom över i fel körfält, men trodde först att bilen skulle räta upp sig. När så inte skedde väjde föraren i den mötande bilen och lyckades precis undvika en kollision. Lika lyckligt lottad var dock inte föraren som låg bakom den första. Föraren i bil nummer två hann inte reagera på det plötsliga skeendet och blev påkörd rakt framifrån.

ANNONS

”Jag somnade, jag somnade”

Föraren i den första bilen berättar i förhör att hon direkt larmade 112 och gick ut för att se hur det gått.

– Hon som körde [...] springer ut och säger att det var hennes fel, berättar föraren som med en hårsmån undvek en krock. Hon berättar också att den sömndruckna föraren ska ha sagt: ”Jag somnade, jag somnade”.

Mölnlycke-kvinnan uppger även för polisen att hon somnade men ska senare ta tillbaka uppgifterna och mena att hon sagt det i chock. Dock bedömer tingsrätten att omständigheterna pekar på att kvinnan körde i ett allt för uttröttat tillstånd.

Den påkörda föraren som var på väg till jobbet när olyckan skedde får en fraktur på underarmen efter att airbagen utlösts. I förhör berättar föraren att hen blivit begränsad av skadan.

Tingsrätten dömner kvinnan till dagsböter

Kvinnan erkänner brottet men inte att hon tagit någon medveten risk. Hon säger att hon själv inte har något minne av att hon sagt sig ha somnat vid ratten.

Göteborgs tingsrätt dömde kvinnan i mitten på maj för vårdslöshet i trafiken och vållande till kroppsskada. Mölnlycke-kvinnan ska betala dagsböter på närmare 60 000 kronor. Den påkörda föraren krävde skadestånd, men anspråket avslås av tingsrätten.

LÄS MER:Lisa Miskovsky spelar på Råda rum i höst

LÄS MER:Pernilla lever drömmen i Eskilsby: ”Fantastiskt”

LÄS MER:Björn har satt färg på Härryda i över 30 år: ”Fortfarande roligt”

ANNONS