Härryda-Posten har rapporterat flitigt om stölder av cyklar och elsparkcyklar den senaste tiden. Förra veckan anmäldes totalt nio cykelstölder som drabbat Mölnlycke. Vid ett av tillfällena ska någon ha klippt upp låset.
Mellan 1 augusti och 8 september i år har 33 cykelstölder i Härryda kommun anmälts till polisen i lokalpolisområde Storgöteborg syd. Samma period i fjol låg siffran på 24 och året dessförinnan hade 14 stölder av cyklar anmälts till polisen.
Mönstret: Män och missbrukare
Sett till hela året, jämfört med tidigare år, är det en rejäl ökning, konstaterar kommunpolisen Niklas Svensson. Han tror att en anledning till stöldvågen är att det är vanligare med dyrare cyklar och att det finns bättre verktyg nu.
– Elcyklar kan kosta uppemot 30 000 kronor. Nu finns det också batteriverktyg, till exempel batteridrivna slipmaskiner och vinkelslipar som gör att du kan komma igenom vilket lås som helst, säger han.
Enligt Niklas Svensson finns det ett mönster hos gärningspersonerna. Utifrån hans arbetserfarenhet är de antingen män eller missbrukare – i många fall både och.
– I den här typen av ärenden är det ofta samma individer som kommit på ett brott som de specialiserar sig på. Det är också lätt att sälja vidare cyklar på till exempel Marketplace eller Blocket, säger han.
Cykelhandlarens uppmaning: Lås ordentligt
I en cykelaffär i Mölnlycke jobbar Olle Wendt. Han berättar att det är många kunder som ställer frågor kring hur man kan skydda sina cyklar vid köp.
– Ja, vi rekommenderar alla som köper cykel eller är inne på service, att komma ihåg att låsa ordentligt. Det gäller att låsa så mycket som möjligt. Massa lås! Ju fler lås desto bättre.
Han fortsätter:
– Och att inte lämna kvar cykeln vid exempelvis skolan över natten. Har du inte satt fast den runt en stolpe kan den ändå lyftas bakåt och köras in i en skåpbil. Så man behöver också komma ihåg att låsa fast den i något.
Men hjälper det? Är det inte så att de bara klipper upp låsen nu för tiden?
– Jo, men det tar länge tid om det är flera lås. Det är ju det sättet man kan skydda sig på. Och de som har elcyklar får ju komma ihåg att ta med sig batteriet och dator in.
Ta in cyklarna över natten
I cykelaffären säljs också en gps-sändare som man kan sätta fast på cykeln, för att på så vis hålla koll på var cykeln befinner sig.
– Men det är inte så vanligt att folk köper den. Om cykeln blir stulen kan man finna ut att den till exempelvis befinner sig i en lägenhet, men du får ju inte gå in och hämta din cykel, du måste ringa polisen ändå.
Själv försöker Olle Wendt skydda sina egna privata cyklar genom att lyfta in dessa över natten.
– Precis, jag har inte någon ute.
Det här ska du tänka på
Niklas Svensson vid polisen berättar att många stulna cyklar säljs på andrahandsmarknaden. Som konsument är det viktigt att vara uppmärksam på var cykeln kommer ifrån och om priset är rimligt.
– Man måste ställa frågor och känns det inte rätt så är det nog inte rätt. Är priset för bra för att vara sant så är det förmodligen så, säger han.
Enligt Niklas Svensson finns det inga krav på att ha kvitto på cykeln. Men visar det sig att cykeln är stulen får man inte behålla den och man kan bli dömd för häleri.
Hur jobbar polisen med att få fast cykeltjuvarna?
– Ärligt talat är cykelstölder ingen prioriterad verksamhet eftersom annan brottslighet går före. Men ofta handlar det om att vi tar fast någon som håller på att stjäla på natten, gör husrannsakan och kan då hitta flera stulna cyklar, säger Niklas Svensson.
Så många cykelstölder i Härryda har anmälts till polisen
Siffrorna gäller från och med 1 januari till och med 8 september.
2023: 151
2022: 109
2021: 75
Källa: Polisen
LÄS MER:Flera cykelstölder i Mölnlycke
LÄS MER:Ytterligare två cykelstölder i Mölnlycke
LÄS MER:Stöld av cykel i Mölnlycke – anmälaren såg tjuven cykla iväg