Storbrand på vind i lägenhetshus i Landvetter

På fredagen brann det på översta våningen i ett flerfamiljshus i centrala Landvetter. Nu börjar arbetet med att hitta bostäder till dem som förlorat sina lägenheter i branden. Men även att hitta orsaken till branden.

ANNONS

På fredagen började vinden till ett flerbostadshus brinna i centrala Landvetter. Under kvällen var branden släckt men räddningstjänsten var kvar hela natten för efterbevakning.

På lördagsförmiddagen kunde räddningstjänsten avsluta arbetet. Nattens arbete har gått ut på att säkra så att det inte glödde längre.

– Natten har fortsatt med goda resultat. Inatt har bara varit temperaturmätningar och säkra så att det inte glöder, säger Stefan Karlsson, regional insatsledare på räddningstjänsten till Härryda-Postens reporter på plats.

Han berättar att man lyckats klara alla begränsningslinjer men att vinden fått skador och lägenheterna på översta våningen har rök- och vattenskador.

– Övriga komplexet ser väldigt bra ut. Mindre fuktskador men inte så mycket som påverkar deras inventarier.

ANNONS

Hur har branden startat?

– Jag har aningar men vill inte spekulera i det förrän polisutredningen är klar. Polisen ska göra en teknisk undersökning, säger Stefan Karlsson.

Stöttar de drabbade

Även brandskyddsföreningens restvärdesledare Magnus Högman är på plats på lördagsförmiddagen för att samordna i ärendet med bostadsrättsföreningen och försäkringsbolag bland annat.

– Vi är organiserade via Brandskyddsföreningen och vid akuta händelser hjälper vi att samordna bland försäkringsbolagen och hjälper försäkringstagare att komma på plats. Och vi stöttar människor i kontakten med försäkringsbolag.

Han berättar också att man ser till att åtgärder som att ta in brandsaneringsfirma kommer igång, ordnar boende, det vill säga ser till att människor har någonstans att bo.

– Det är omfattande skador och vattnet rinner ner genom hela byggnaden. Ett till ett halvt år är det estimerat (innan folk kan flytta in igen reds. anm) sen kan det variera, säger han.

I nuläget saknar byggnaden väderskyddat tak.

Ordföranden om branden

Totalt 50 personer drabbade av det 80-tal boende i bostadsrättsföreningen. Ordförande i föreningen är Roland Johansson som själv bor på översta våningen och som ännu inte fått tillgång till sin lägenhet.

– Det ser inte bra ut, styrelsen kommer ha mycket att göra. Just nu ska vi se till att alla ska kunna få komma in och hämta nödvändigheter, säger han.

ANNONS

Han säger att han inte hunnit känna efter hur det känns ännu.

– Jag försöker förtränga det för att kunna hålla i gång. Men det känns inte bra och det här något nytt för mig.

Många fick för sig att det var en gasolflaska som small. Men jag såg att det var ett fönster som smällde.

Nu har bostadsrättsföreningen tagit kontakt med sitt försäkringsbolag.

– Eftersom det är bostadsrätter så måste vi hitta nytt boende själva. Det är tur att jag har kompisar jag kan bo hos i helgen, men sen får vi hitta något nytt, säger Roland Johansson.

Branden startade på fredagseftermiddagen

Det var vid klockan 15.17 på fredagseftermiddagen som larm om brand i byggnad kom in till SOS Alarm.

– Det är en fullt utvecklad och omfattande vindsbrand i ett lägenhetshus. Vi har precis kommit fram till platsen och håller på att etablera oss på platsen. Inga rekommendationer till allmänheten än, sa Millie Ekman, larm-och ledningsoperatör hos räddningstjänsten, vid en initial kontakt.

Även polis larmades till platsen och bistod räddningstjänsten.

– Vi har spärrat av brandplatsen och det har inletts evakuering av hela fastigheten, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson, vid 16-tiden på fredagseftermiddagen.

Initialt var Landvetterskolan var uppsamlingsplats för evakuerade personer, det ändrades dock senare till kulturhuset.

ANNONS

– Vi vet inte vad som orsakat branden, säger Peter Adlersson.

Vid klockan 17 på fredagseftermiddagen var branden fortfarande inte släckt.

– Enligt räddningsledaren så brinner det fortfarande och branden är svårsläkt, säger Peter Adlersson.

Hörde en smäll

Eray Suer, som jobbar på en pizzeria i närheten, hörde en smäll när branden bröt ut.

– Jag bakar pizza och tittar ut och hör en smäll från en balkong. Sen ringde vi och larmade och sen kom polisen och utrymde, säger Eray Suer.

Smällarna som vissa hörde tror bostadsrättsföreningens ordförande Rolf Johansson kom från är fönstren gick sönder i branden.

– Många fick för sig att det var en gasolflaska som small. Men jag såg att det var ett fönster som smällde, säger han till Härryda-Postens reporter på plats på lördagen.

Gunilla Wathne bor i en av lägenheterna i det brinnande huset.

– Vi kände röklukt och och då stack vi ut huvudet och såg att det brann. Jag känner tomhet och är så ledsen. Jag har bott här från början när det byggdes och aldrig tänkt att det skulle hända, säger hon.

Riksdagsledamot Ellen Juntti (M) är bosatt nära branden i centrala Landvetter, men befinner sig för närvarande i Stockholm.

ANNONS

– Det är hemskt! Väldigt nära min lägenhet men vet inte hur mycket, säger hon till Härryda-Posten.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att ingen person kommit till skada.

Ica Kvantum i Landvetter stängde butiken tillfälligt under branden.

Inga personskador registrerade hos polisen

– Det finns inga uppgifter om att någon är skadad. Allt är utrymt nu i alla fall. De boende har evakuerats till kulturhuset, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Räddningstjänsten publicerade ett pressmeddelande 17.36.

”Det är en fullt utvecklad brand. Räddningstjänsten är på plats och just nu pågår begränsningsarbete, branden är inte under kontroll.”

Branden har rubricerats som grov mordbrand, skriver polisen på sin hemsida.

– Man har satt det som brottsrubricering, men man vet inte vad som har orsakat branden. Det kan komma att ändras, säger Peter Adlersson.

Vid klockan 20.39 på fredagskvällen uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll, men fortfarande inte helt avverkad.

– Vi lyfter taket för att underlätta släckningsarbetet. Vi kommer vara kvar under natten med de resurser vi har, sa Zakaria Benfares, räddningstjänstens presstalesperson.

”Plötsligt knackar det på dörren”

Utanför kulturhuset i Landvetter befinner sig en person vars balkong det brann på.

– Vi har ingenting där, en trädgårdsstol och några krukor, förklarar personen som vill vara anonym.

ANNONS

Hur gick det till?

– Jag kände att det luktade bränt. Plötsligt knackar det på dörren. Det är två män i 40-årsåldern som jag trodde var nya grannar, men de hade sett branden från parkeringen.

Platsen där dit de boende evakuerades.
Platsen där dit de boende evakuerades. Bild: Julia Lagergren

Eftersom personen hade varit i köket, såg hen inte flammorna förrän det var dags att evakuera.

– Det var tur i oturen att jag var ensam hemma, för hunden… Det hade varit svårt att få med sig den, säger hen och tystnar.

Hann du få med dig något från lägenheten?

– Jag hade önskat att jag hade fått med mig min handväska, med kort och så. Nu vet jag inte om eller när jag kan komma tillbaka. Om det går att sanera. Det är svårt att tänka att jag inte ska komma tillbaka.

Hur har hjälpen och informationen från kommun och räddningstjänst varit?

– Jag har fått jättebra hjälp från polis och räddningstjänst, säger hen och tillägger senare:

– Det är bra att alla har klarat sig. Jag har fått så mycket hjälp.

Här är branden.

ANNONS