Superpolisbilen ser allt – den avancerade tekniken på väg till Härryda

Brukar du köra några kilometer i timmen för fort? Snart är risken större att du åker fast. Den nya ”superpolisbilen” kan mäta farten på mötande trafik, ta 360 graders-foton, läsa nummerplåtar och livesända brottsplatsbilder. De vässade polisbilarna rullar redan i Härryda – och snart aktiveras den avancerade tekniken.
– Det finns inget liknande i Europa, säger Anders Månsson, chef för fordonsförsörjningen på den svenska polismyndigheten.

ANNONS

De så kallade superpolisbilarna utgörs av Volvo modell XC60 som fullspäckats med den senaste moderna digitaltekniken. Ett hundratal bilar har levererats till Västra Götaland och några av dem används av polisen i Härryda.

– Det är en fantastisk satsning. Polismyndigheten har tagit krafttag med en förbättrad fordonspark, säger Anders Månsson, chef för fordonsförsörjningen på den svenska polismyndigheten.

Avancerad teknik

Tack vare den nya tekniken kan bilarna bland annat läsa av nummerplåtar automatiskt, med förhoppningen att hitta fler efterlysta fordon. De kan filma och fotografera omgivningen i 360 grader, och också inne i kupén finns utrustning som kan ta upp bild och ljud digitalt. Med hjälp av en radar blir det möjligt att mäta farten på mötande fordon.

ANNONS

– Vi hoppas naturligtvis att det blir ett bra verktyg för att lagföra fler hastighetssyndare. Det är konstaterat att det räcker att sänka hastigheten med några kilometer i timmen för att minska dödligheten på våra vägar, säger Anders Månsson.

Anders Månsson, chef för fordonsförsörjningen på den svenska polismyndigheten.
Anders Månsson, chef för fordonsförsörjningen på den svenska polismyndigheten. Bild: pressbild

Patrullerna får dock hålla sig till tåls. Av de 600 bilar som levererats runtom i Sverige rullar bara ett fåtal i skarpt läge. Först 2024 räknar Anders Månsson med att funktionerna används i alla fordon.

– All teknik är inte aktiverad än, för allt är inte färdigutvecklat och färdigtestat.

Bäst i Europa

Enligt Anders Månsson saknar den svenska fordonsparken nu motstycke i Europa.

– Ska du hitta något som är i närheten får vi gå till andra sidan pölen. Svensk polis ligger väldigt långt framme här, säger Anders Månsson.

Kommer andra europeiska länder följa i den svenska polisens fotspår?

– Det jag kan säga är att intresset från utlandet varit stort. Sen handlar det om hur respektive lands polismyndighet ser på vilken förmåga polisbilen ska ha. Det är inte alla länder som satsar så mycket på bilarnas tekniska utrustning.

Anpassning till lagen

Alla funktioner kommer inte att sättas i drift samtidigt.

– Tekniken är så avancerad att den sätter viss lagstiftning på sin spets, säger Anders Månsson.

ANNONS

Det handlar om att vissa av kamerafunktionerna kan hamna i konflikt med övervakningslagen, som kräver att det tydligt ska anges var, när och vem som filmar.

I princip ska polisbilen också kunna parkeras och användas som fartkamera, eller till och med filma och livesända en brottsplats till en ledningscentral på annan ort.

– Rent tekniskt finns möjligheten. Men i dagsläget har vi inget lagligt stöd för det, säger Anders Månsson.

Amerikanska bälten

Vid sidan om de digitala hjälpmedlen finns ytterligare förbättringar jämfört med äldre polisbilar. Tillverkarens motorspärr för maxhastighet är borttagen och specialanpassningar finns i baksätet för att kunna hantera gripna personer enklare.

– De har amerikanska bälten utan rullfunktionen, så när du spänner fast någon så sitter personen helt fast, säger Peter Sundvall, fordonsansvarig i Västra Götaland.

Liksom sin kollega är han nöjd med de nya bilarna.

– I helskarpt läge kommer de att vara till jättestor hjälp, säger Peter Sundvall.

Vad tycker poliserna som testat bilen att arbeta med den?

– Alla tycker att bilarna är fina. Sen är det alltid lite barnsjukdomar med ny teknik, men det blir löst allt eftersom.

Polisens senaste avtal med Volvo gäller över åtta år och omfattar 2 200 fordon, till en kostnad totalt på över två miljarder kronor. Därutöver har polisen avtal med andra fordonstillverkare där samma teknik installeras.

ANNONS

LÄS MER:Här är de som kört rattfulla i Härryda kommun

LÄS MER:Misstänks för att ha transporterat 14 kilo cannabis

LÄS MER:Inbrottsförsök i Mölnlycke – vittne larmade polis

ANNONS