Tre män misstänks för kidnappning i Härryda kommun

Tre unga män misstänkts för att ha kidnappat, rånat och misshandlat en man i april i år. Nu har åklagare väckt åtal mot de misstänkta männen.

ANNONS
|

En blåslagen och blodig man klev in på ett hotell i centrala Göteborg en aprilnatt i år. En ordningsvakt i entrén frågade mannen vad som hänt och han svarade att han blivit rånad. Kort därpå stannade en polispatrull en vit skåpbil – i bilens lastutrymme fanns tydliga spår av blod på väggar och golv. Och de tre männen i bilen hade blodiga händer.

Blev dumpad blodig i Härryda

Målsägande, en man i 50-års åldern, berättar i förhör att han skulle möta upp en person för att få igen ”några tusen” för en skuld. Men att han istället blev bortförd, rånad och slagen blodig. Under den korta bilturen, som slutar i Härryda, ska mannen ha mottagit runt 50 slag och blivit strypt och bränd.

ANNONS

”De försökte strypa mig och höll fast huvudet. Som att de skulle ha sönder huvudet på mig”, säger målsägande i förhör.

De tre misstänkta männen som är i åldrarna 20–30, använde en sten och en domkraft som tillhyggen. En domkraft med blod från mannen kunde senare hittas i bilen av polis. Kidnapparna ska ha tagit mannens klocka, halsband och en större mängd kontanter innan de dumpade mannen vid riksväg 40 i Härryda kommun. Mannen lyckades lifta tillbaka till Göteborg där han senare chockad klev in på ett hotell för att be om hjälp.

Kidnappningen bevittnades av boende på en adress i Göteborg som hörde tumult och skrik på hjälp från gatan utanför. Vittnen berättar att de såg en man bli indragen i en vit skåpbil som i hög hastighet lämnade platsen och att de därefter ringde på polis.

Säkrade DNA-spår – männen förnekar brott

DNA-analys visar att blodet i bilen kommer från målsägande och att det även finns DNA-spår som kan ha kommit från en av de misstänkta männen.

På frågan: ”Hur förklarar du att du har blod från målsägande på din hand?” svarar en av de misstänkta männen: ”Det tycker jag är konstigt.”

De tre männen står nu åtalade för grov misshandel, människorov och rån. Åklagaren James von Reis vid Göteborgs åklagarkammare menar att de tre männen visat särskild hänsynslöshet och råhet. Han säger till Härryda-Posten:

ANNONS

– Detta är ett allvarligt angrepp på en person. Det är ju därför vi marknadsför så allvarliga brottsrubriceringar som människorov och rån. Människorov är ett brott som har en sträng straffskala, där lägsta straffet är fängelse i fyra år.

Enligt åklagaren behöver gemene man inte vara orolig för att bli utsatt.

– Miljön som det här har skett i, de har ju inte gett sig på en helt vanlig, till exempel, privatförmögen samhällsmedborgare. Det har ju inslag av uppgörelse i kriminella kretsar. Utan att vi för den skull ens har kunnat koppla det här till någon egentlig gängkriminalitet.

En fjärde man ska också ha deltagit vid kidnappningen men inte varit med vid misshandeln och rånet i skåpbilen. Alla tre männen nekar till brott. Datum för rättegången blir i slutet av augusti.

LÄS MER:Nya uppgifter om dödsfallet i Landvetter: Troligtvis inte mord

LÄS MER:Rävlandabon Fredrik ska lira på Eds countryfest: ”Superkul”

LÄS MER:Per Vorberg borde gå en arbetsmiljöutbildning hos ABF

ANNONS