V vill se skolfrukost för alla elever i grundskolan i Härryda

Inför skolfrukost. Vänsterpartiet i Härryda kommun vill att eleverna i grundskolan erbjuds gratis frukost på skolan, utöver skollunchen.
– Önskemålet är att sjösätta det så snart som möjligt, det är nu det är viktigt, säger Måns Pär Fogelberg (V).

ANNONS
|

Under hösten växte idén fram om att erbjuda alla grundskoleelever frukost i kommunen.

– Det här baseras ju först och främst på alla rapporter, när det började skrivas mer om inflationen. Att fler och fler skolor runt om i Sverige hade svårare att få maten att räcka till. Elever åt mer inför och efter helgen och skolorna laddade på extra mat måndagar och fredagar, säger Måns Pär Fogelberg (V), som är ersättare i kommunfullmäktige.

– Sedan är det svårt att säga hur stort behovet är i Härryda. Men det räcker ju att man når några få procent som skulle kunna ha behov av det för att förbättra skolsituationen för alla.

ANNONS

Partiet hänvisar till välfärdsfråga i förslaget om skolfrukost

I Vänsterpartiets motion tas det bland annat upp att ”... i ljuset av den ekonomiska situationen borde även frukost erbjudas. Det är i grunden en välfärdsfråga, en mätt mage kan koncentrera sig bättre, lära sig bättre och riskerar inte att störa ordningen på grund av lågt blodsocker, sa det är alltså även en fråga om god arbetsmiljö för elever och personal på våra skolor”.

– Jag har inte gjort något enkätundersökning men jag pratat med några fritidspersonal som reagerat med, ”herregud, vad bra det vore”. Vissa skolor har provat i perioder, men det har inte funnits skolfrukost genomgående i kommunen, att vi har fastslagit att ”här erbjuder vi frukost”.

Hur logistiken kring att erbjuda och servera frukosten på skolorna runtom i kommunen ska fungera tas inte upp i Vänsterpartiets förslag.

– Där tror inte vi att vi vet bäst. Nämnden för utbildning, kultur och fritid får komma fram till vad som passar varje skola bäst. OM det går igenom.

Tidigast i mars kan ett beslut tas i kommunfullmäktige

På torsdagens kommunfullmäktige remitteras motionen till kommunstyrelsen för diskussion. Tidigast i mars kan förslaget tas upp i kommunfullmäktige.

– Den vanliga sedvanliga gången. Det var ingen ide att försöka forcera fram det i höstas. Vi pratade med vår rödgröna samverkan och bollade lite fram och tillbaka. Men det var budgetomröstningar, så det har dragit ut på tiden. Kommunfullmäktige hade för mycket att göra, säger Måns Pär Fogelberg (V).

ANNONS

Hur snabbt skulle ni vilja se att frukostar infördes?

– Önskemålet är att det inte går på någon långbänk. Det är NU det är viktigt. Hellre att det kommer på banan fort som ett försök, så får man göra en utvärdering av det efter ett år. Att det går på de extra pengarna som finns i kommunstyrelsens reserv, så att man kan sjösätta det så fort som möjligt, säger Fogelberg (V)

– Det borde inte vara några stora summor på det hela taget sett till vad man får ut av det.

Skolchefen Päivi Malmsten har noterat att förslaget om skolfrukost har kommit in.

– Vi tittar på möjligheterna, så som vi gör med alla motioner och medborgarförslag. Vad innebär det och vad får vi ut av det. Jag kan inte uttala mig mer om det så länge processen pågår, mer än att vi behandlar det just nu i förvaltningen, säger hon.

LÄS MER:Landvetter centralt lager för enorm knarkhärva

LÄS MER:Kvinna misstänkt för våld mot tjänsteman – även brott mot vapenlagen

LÄS MER:Kvinnor mår sämre än män i Härryda kommun– enligt statistik

ANNONS