Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Vägen för smal – Västtrafik stryker bussträcka

Västtrafik har gått ut med att buss 620 inte längre kommer att trafikera sträckan Eskilsby-Sandsbacka. Detta för att företagets nya bussar är för stora för att vända vid ändhållplatsen i Sandsbacka. Nu protesterar Härryda kommun mot beslutet.

ANNONS

Den 10 december försvinner den sex kilometer långa bussträckan längs Östra Eskilsbyvägen och Sörtorpavägen. Istället får busslinje 620 slutstation i Inseros i Mölndals kommun.

Under torsdagen gick Härryda kommun och demonstrerade mot Västtrafiks beslut.

”Det måste vara en del av Västtrafiks ansvar att upphandla bussar som är anpassade efter hur vägarna är i området, inte tvärtom. Den uppkomna situationen har inte hanterats bra av Västtrafik med följden att kommunens invånare drabbas”, skriver Härryda kommuns trafikchef Fredrik Wejrot i ett pressmeddelande.

Kommunen har tillsammans med vägföreningen i Sandsbacka arbetat för att få tillstånd att med kommunala medel bredda och förbättra vändmöjligheten i korsningen. Men eftersom ombyggnaden hade påverkat en korsning mot en statlig väg så har kommunen behövt Trafikverkets godkännande.

ANNONS

Föreslagit andra lösningar

Detta godkännande har inte kommunen fått. Trafikverket menar att kommunens trafiklösning inte är tillräckligt trafiksäker och nu har vägföreningen i Sandsbacka överklagat beslutet hos Länsstyrelsen.

Under tiden den processen pågår har kommunen föreslagit andra lösningar till Västtrafik. Bland annat en utökad linjesträckning norrut som inte kräver att bussen vänder i Sandsbacka, eller också att Västtrafik återinför mindre bussar på linje 620.

Men än så länge har inte Västtrafik gått med på något av dessa alternativ och nu ser det ut som om möjligheten att resa med kollektivtrafik till skola och arbete från Sandsbacka försvinner. Kommunen arbetar för att hitta andra lösningar för barn som har rätt till skolskjuts.

LÄS MER:Boende upprörda över Västtrafiks beslut om kortad busslinje

LÄS MER:Västtrafik försvarar indragen sträcka för buss 620: ”Inte trafiksäker”

LÄS MER:Helvändningen – NPF-vården blir kvar i Mölnlycke

LÄS MER:Beslut om Bockhalvön kan vara ett steg närmare

ANNONS