Vill du också se norrsken – så ser chanserna ut framöver

Blev du avundsjuk på alla som såg norrskenet på lördagskvällen? Enligt entusiasten Carl Bergstrand, som driver facebooksidan Norrsken Sverige, kan det vara värt att hålla koll på himlen både på söndagskvällen och veckan som kommer.
– Det är en jättespännande period just nu, säger han.

ANNONS
|

Under lördagskvällen syntes ett starkt norrsken på himlen, och en hel del lyckades fånga fenomenet på bild. Nu undrar många om det är någon idé att ge sig ut på norrskensjakt även i kväll.

Carl Bergstrand kallar sig själv för norrskensnörd och driver den populära facebooksidan Norrsken Sverige, där han bland annat lägger ut prognoser för norrsken. Nyligen släppte han även boken ”Norrsken: den heltäckande handboken”.

– Det är viktigt att säga att jag är en entusiast och inte en expert, men jag är ganska påläst. Vi har en aktiv sol som som skickar ut laddade partiklar. Det som hände igår var att vi hade ett utbrott från solen som träffade jorden och så blev det norrskens-bonanza. Alla vill veta: sker det här igen ikväll. Det vet man inte. Det finns tecken på att det kan bli en träff till, men prognosen är jätteosäker, säger han.

ANNONS

Provfota med mobilen

Däremot förklarar han att solen just nu är inne i en aktiv fas där det generellt finns stora chanser till norrsken, även på sydligare breddgrader.

– Jag tycker man ska slå ett getöga på himlen även nästa vecka och veckan efter det. Det är en jättespännande period just nu. Provfota gärna med mobilen, ser man något grönt där så är det mest troligt norrsken. Då ska man inte gå in utan vänta och se om det blir starkare, säger han.

Om du har en känsla av att norrsken blivit vanligare här i våra trakter så har du inte fel. Att det är så har en helt naturlig förklaring.

– Solen har en 11-årscykel som styr hur mycket energi den avger och nu är vi på väg mot ett maximum. Det är därför antalet tillfällen då norrsken syns har ökat det senaste året, förklarar SMHI:s meteorolog Fredrik Cronvall till Alingsås tidning.

För att kunna se norrskenet, om det kommer, behöver även väderförutsättningarna vara de rätta. Det ser de ut att vara i Västsverige på söndagskvällen.

– Ikväll kommer det vara klart väder och kallt ute, sen kan molnigheten öka på under natten, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Så uppstår norrsken

När solen får ett utbrott kastas solvind med laddade partiklar ut från solens yta. Ibland slungas dessa partiklar rakt mot jorden. Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Vilken färg det blir beror också på vilken höjd i atmosfären och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med jordens atmosfär. Grön är vanligast.

För att se norrsken måste det vara mörkt och relativt klart väder. Norrsken är ljussvaga fenomen, därför syns de inte på dagen eller på sommaren när nätterna är ljusa.

Man kan öka sina chanser att se norrsken genom att hålla koll på rymdväderleksrapporten. Det finns flera instrument som läser av vad som händer på solen och som även läser av hur stor koncentration av laddade partiklar är i atmosfären. Institutet för rymdfysik driver exempelvis webbplatsen Spaceweather.se

Källa: Rymdstyrelsen.se

ANNONS