Matkedjan Willys har beslutat att släcka belysningen på fasader, skyltar och parkeringar på grund av de höga elpriserna.
Matkedjan Willys har beslutat att släcka belysningen på fasader, skyltar och parkeringar på grund av de höga elpriserna. Bild: Cornelia Smedberg

Willys släcker belysningen efter stängning

Matkedjan Willys har beslutat att släcka belysningen på fasader, skyltar och parkeringar på grund av de höga elpriserna. Även hos Willys i Landvetter centrum kommer det vidtas åtgärder. Däremot har man ingen makt över att påverka belysningen på parkeringen eftersom den delas med andra aktörer.

ANNONS
|

Det är Willys centralt som beslutat om en rad åtgärder för att spara el. Eftersom det är så nytt har butikschefen på Willys i Landvetter Admir Rascic inga detaljer om hur det kommer påverka butiken, utan hänvisar till Willys pressansvariga Johanna Eurén.

Hon förklarar att åtgärderna vidtas delvis för att spara pengar, men också för att dra sitt strå till stacken under rådande energikris.

I många butiker kommer all belysning släckas kvälls- och nattetid. Men i Landvetter styr inte Willys själva över belysningen på parkeringen, utan den delas med flera andra aktörer. Därför har inte Willys själva möjligheten att släcka ner lamporna.

ANNONS

Kunder ska inte märka ändring av temperatur

Däremot kommer Willys egen belysning på fastigheten stängas av efter stängning fram till öppning. Andra åtgärder är att stänga av olika kylutrymmen när de inte används, byta ut ljuskällor till mer energieffektiva alternativ och se över ventilationen och temperaturen i butiken.

Men det handlar inte nödvändigtvis om att det kommer bli kallare i butiken, förklarar Eurén.

– Målbilden är att vi inte ska ha kallare än 17 grader på vintern och inte varmare än 23 grader på sommaren. Det kan innebära att det i vissa butiker blir lite kallare och i andra lite varmare. Det är inga förändringar som ska märkas för kunden eller medarbetarna utan det handlar bara om att göra det smart, säger hon.

Kan det här bli permanenta åtgärder i Landvetter?

– Det skulle det kunna bli. Sen är det klart att i mindre krävande tider vill vi ha skyltar som syns även under kvällstid och nattetid när inte butiken är öppen.

Totalt räknar Willys i Landvetter att spara in mellan 100 000–150 000 kilowattimmar per år. Men när belysningen på Willys i Landvetter kommer släckas är ännu oklart.

I en tidigare version av artikeln hade Härryda-Posten fått uppgifter om att Willys behövde föra en dialog med övriga aktörer innan ett eventuellt beslut om att släcka ner parkeringen kunde tas. Uppgifterna visade sig senare inte stämma. Willys har i den frågan inget att säga till om.

ANNONS

LÄS MER:Politiker självkritisk om för stora barngrupper i Härryda

LÄS MER:Så läser du Härryda-Posten som e-tidning

LÄS MER:Flera riksdagsledamöter vill avskaffa monarkin

ANNONS