Bako Löfgren är i sitt livs målform

Inför Härryda IF:s bortamatch mot Askim IK har tidningen tagit tempen på den stekhete Bako Löfgren. Anfallaren har gjort tolv mål på fem matcher och leder skytteligan i division sex.
– Jag har ett större självförtroende i att ta avslut från längre håll, säger han.

ANNONS

Härryda IF:s Bako Löfgren är i en galen målform. Den 27-åriga anfallaren har gjort tolv mål på fem matcher. Det innebär att han gjort mer än hälften av lagets totalt 20 mål i divison 6 Göteborg C. Det innebär också att han är samtliga tre division sex-seriers skyttekung.

Lagets tränare Fredrik Prytz jämförde honom med Zlatan i en tidigare artikel, efter att laget vann med 7-1 mot Tynnered FC. Då stod Bako Löfgren för fem mål. Dessförinnan gjorde han två viktiga mål i segern mot Landala IF och inte att förglömma var hans fyra mål i 7-2-vinsten mot Johanneberg.

ANNONS

Nu berättar Bako Löfgren om sin vansinniga form för Härryda-Posten. Under förra säsongen gjorde han två mål på lika många matcher. Vad är det som har hänt?

– Förra hösten kom jag tillbaka efter ett långt uppehåll. Jag hade gått upp en del i vikt och började egentligen spela igen bara för att hålla igång kroppen. Det blev en hel del assist förra hösten, men inte så många mål, säger han.

Landvettersonen som gått till Härryda IF

Bako Löfgren är uppvuxen i Landvetter, bor i Landvetter, är lärare på Landvetterskolan, och har tidigare tillhört Landvetter IS.

Han berättar att han spelat fotboll sedan barnsben och enbart haft ett två år långt uppehåll, alldeles nyss. Detta på grund av tillskott i familjen, i form av två små barn.

– Vi har väldigt hög träningsnärvaro detta året. Jag har bara missat tre träningar och så har vi en mittfältare som har 100 procents träningsnärvaro. En sån uppslutning hjälper laget väldigt mycket, säger han och fortsätter:

– Vi har väl också insett att vi är ett litet lag fysiskt sett, och till skillnad från tidigare säsonger så spelar vi bollen längs backen nu. Så det känns som att det blir fler målchanser.

Bako lär sig av proffsen

Personliga förändringar han har gjort inför denna säsong är att han gått in med ett högre självförtroende, men också att han har lärt sig mer av internationella proffs.

ANNONS

– Jag kollar mycket mer på fotboll nu, och tittar på hur proffsen rör sig på planen. Sen har jag, till skillnad från andra år, ett större självförtroende i att ta avslut från längre håll.

Självförtroendet har gett avkastning, inte bara i form av ett högt målsnitt, men även i formen av ett riktigt drömmål i vinsten mot Johanneberg.

– Mitt favoritmål hittills i år kom i matchen mot Johanneberg. Jag sköt från 35 meter på studsande boll, nästan rakt upp i krysset, säger han.

Om han ska välja en favoritspelare så är det Ronaldo. Alltså brasilianaren Ronaldo, även kallad för ”R9”, ”Fenomenet” och ”den riktige Ronaldo”. Under sina glansdagar på 00-talet lyfte han anfallsrollen till en helt ny dimension. Men sin spelstil liknar Bako Löfgren dock en annan anfallare – den redan kultförklarade Jamie Vardy i engelska Leicester.

– Han är snabb, lite ettrig och en bra avslutare, säger Bako Löfgren.

Inför kvällens match mot Askim IK ligger Härryda IF på en fjärdeplacering, detta efter tre segrar och två förluster. Motståndarna, som Löfgren beskriver som ”ett tufft motstånd”, har tre poäng mer och ligger på en tredjeplacering.

Bild: Malte Just

Vill se ungdomsverksamhet i Härryda IF

– Det känns bra inför matchen, men Askim är ett ganska så bra lag så vi får tagga igång, och inte tro för mycket om oss från förra segern. Vi får nog skärpa till oss mycket.

ANNONS

Hur ser du på resten av säsongen?

– Det kommer bli mycket mål både fram och bak. Det är lite det som är Härrydas problem, att vi släpper in en hel del. När jag spelade innan uppehållet var vi bland de som gjorde flest mål i serien, men ändå så åkte vi ner. Men det känns stabilt. Vi kanske inte kommer gå upp men vi vinner matcher.

Till vardags arbetar Bako Löfgren som lärare på Landvetterskolan, och just det med att utveckla ungdomar vill han ta med sig till Härryda IF.

– Vi kanske kan gå upp i femman och stabilisera oss och sen få igång en ungdomsverksamhet. Vi är en liten klubb och det är inte så mycket i rullning förutom flicklag och damlag. Så det vore kul att få ingång någonting, säger han och avslutar:

– För min egna del så har jag inga planer. Nu är jag tillräcklig gammal för att inte satsa högre, utan vill bara ha så kul och så roligt som möjligt.

LÄS MER:Sjövallatränaren Ekvall: ”Vi har demolerat de flesta motståndarna”

LÄS MER:Rävlandas tränare Skytting bergsäker efter motig start: ”Det kommer vända”

LÄS MER:Makalös målfest för flera Härrydalag i helgen

ANNONS