Drömjobbet var för svårt att tacka nej till – nu ska Pixbo vinna SM-guld

Han var innebandyspelaren som blev fritidsledare. Nu blir Mikael Lindqvist fritidsledaren som blir innebandytränare. Och inte i vilket lag som helst.
– Det var svårt att säga nej till ett av världens tre bästa lag, säger den nya huvudtränaren för Pixbos damlag.

ANNONS

Han sade till en början nej. Men efter att ha sett Pixbos damer ta sig hela vägen till final i Avicii arena så blev det för svårt att inte tacka ja till jobberbjudandet.

Det är kanske världens mest otacksamma jobb som Mikael Lindqvist nu tar över. Skulle han lyckas ta Pixbo till ett SM-guld så är det nästan förväntat. Skulle de missa en finalplats ses det som ett misslyckande. Efter tre raka finaltorsk har han blivit utsedd till att bli tränaren som ska vända trenden. Thorengruppen har varit högst upp på pallen för många gånger, SM-guldet ska hem till Pixbo.

ANNONS

– Det ska bara vara guld. Allt annat är nästan ett misslyckande, säger Lindqvist.

Senaste två åren har Mikael Lindqvist tillbringat på tränarbänken för Mölndals herrar i division 1. Klubben som han har varit i princip allt i, sen han kom till Göteborg under hösten 1995.

– Jag kom som spelare till Pixbo 1995 och bytte sen till Mölndal. Och det är där jag har tillbringat mest tid. Under åren har jag varit både tränare, materialare, sportchef och spelare, säger Mikael Lindqvist.

Lade ner spelarkarriären tidigt

Det var också i Mölndal som Pixbos nya tränare satte sig på tränarbänken för första gången. Men det skulle visa sig vara problematiskt.

– Jag lade av ganska tidigt, jag var 30 år och började träna mina kompisar. Det var ingen bra idé. Det var svårt att förklara för någon varför den inte fick spela. Men jag lärde mig jättemycket under det halvåret, säger Mikael Lindqvist.

Meriter som svensk mästare

Han lämnade kort därefter för Älvstranden där han lärde sig tränarhantverket. Och tillbaka till Pixbo gick han så småningom. Han var med när laget tog sitt första SM-guld 2001. Med en trupp som inte var helt olikt den på Wallenstam arena. När han får frågan om det är ett självspelande piano som han tar över svarar Mikael Lindqvist:

ANNONS

– Det är kul att du säger just självspelande piano. För det fick jag höra när jag vann 2001 också. Många tyckte det var ett självspelande piano. Men det är snarare tvärtom. Du har 15 spelare som är vana att spela powerplay, 15 som är vana att vara med vid varje toppning av laget. Det är nästan svårare att få alla att motivera sig till att ta en roll de inte brukar ha, säger Lindqvist.

Men han ser det inte som ett problem, snarare tvärtom. Och han tror det blir den största skillnaden i hans kontra Jonas Gustafssons (tidigare tränaren) coachande.

– Det är matchcoachningen som kommer se annorlunda ut. Jag kommer nog inte rulla runt på lika många spelare i en final. Om man har Sveriges bästa back, så förstår jag inte varför man ska offra henne i ett byte.

Tränaren är alltså inte rädd att rotera på tio spelare, två femmor, i matcher där det krävs segrar.

Du är inte orolig att det kan skapa osämja bland gruppen?

– Det gör det säkert, men det är inget jag är orolig för. Om man tror att man som tränare kan göra alla spelare lyckliga, då snackar vi ett heltidsjobb. Då måste jag bara sitta och pyssla med de här grejerna..

ANNONS

Fortsätter sitt vanliga jobb

Mikael Lindqvist kommer hålla fast vid att arbeta 100 procent med sitt civila jobb, utöver jobbet som huvudtränare. Han menar att det i Pixbo finns förutsättningarna att göra det.

– Jag är en väldigt rastlös person så om jag skulle sitta ledig på dagarna skulle jag bli tokig. Och här har jag fystränare, en assisterande, en målvaktstränare och sportchef som sköter spelarnas kontrakt. Och så har vi personer som sköter bussar och mat. Som koordinerar allt, säger han.

Men han ser även att det kommer finnas behov över att rotera truppen och ge flera unga spelare chansen att skina. För det är ett otroligt tajt spelschema de har framför sig, framför allt i och med att många av spelarna även ska iväg på landslagsuppdrag.

– Det blir en utmaning och ett problem som inte andra lag har. Vi ska spela Champions cup, Svenska cupen och flera spelare ska åka iväg på VM. Då måste vi hitta en balans och då kanske andra tjejer får chansen, säger Mikael Lindqvist.

Men på påståendet om de kanske prioriterar bort vissa cuper svarar han enkelt:

– Vi vill vinna.

LÄS MER:Tunga tårar när Pixbo föll – på mållinjen

LÄS MER:Drömmen om Pixboguld lever

LÄS MER:Lämnade Pixbo efter lönebråk – Jonas Gustafsson har två nya uppdrag

ANNONS