Gustav Thompson från Mölndals CK siktar på att bli proffs i cykel

Han bor hemma hos sina föräldrar i Mölnlycke och har valt att minska arbetstiden. Så nu hinner Gustav Thompson, 21, med att cykla. Mycket. För målet är inget annat än att bli proffs.

ANNONS

När vi träffar cykeltalangen i Mölndals CK:s klubbstuga i Lindome är han nyligen hemkommen från sex tävlingar på åtta dagar i Belgien. Han var där på egen hand för att tävla mot bättre motstånd.

– Ska jag komma vidare måste jag tävla utomlands. Det är helt annan konkurrens än vad det är här i Sverige. Jag vann inget men var i alla fall topp-20 de sista dagarna, säger Gustav Thompson.

Vann Göteborgsgirot

På hemmaplan är han däremot toppåkare i Mölndals cykelklubbs elitlag, ett av fyra lag i landet med de bästa cyklisterna som slåss om pallplatserna på Sverigetouren. För Gustavs del har det så här långt i år blivit en seger. I 150-kilometersloppet Göteborgsgirot den 27 maj.

ANNONS

– Egentligen skulle vi köra för Emil Andersson (erfaren cyklist på professionell nivå i Mölndals CK) men loppet tog en oväntad vändning och jag lyckades vinna i en spurt. Man behöver nästan alltid ett lag för att vinna och hade jag vunnit på egen hand i Belgien så hade det varit galet starkt.

Gustav Thompson

Ålder: 21 år.

Bor: I Mölnlycke.

Familj: Pappa Jonas, mamma Monica, lillasyster Julia och hunden Elvis.

Yrke: Snickare, cyklar på all sin lediga tid.

Tävlar för: Mölndals cykelklubb.

Idol: Slovenske cyklisten Peter Sagan. ”En rolig cyklist som har mycket humor. Han är en riktig allroundcyklist som vunnit VM tre gånger. När jag växte upp och blev intresserad av cykel var han som allra bäst.”

Aktuell: Tilldelas Mölndals stads idrottsstipendium på 10 000 kronor under Idrottens dag 3 september.

Hur mycket tuffare är konkurrensen utomlands?

– Man måste vara tuff för att gå i närkontakt när man cyklar i 50–60 kilometer i timmen. I Sverige ger sig många när man kör så fort, så är det inte utomlands.

Skillnaderna stannar inte där enligt Gustav Thompson.

– Om du tar de stora cykelländerna så kan de ha sex stora tävlingar varje vecka. I Sverige är det kanske tävling två–tre helger i månaden. Här finns en hel del cyklister men det är väldigt få som tävlar. I Belgien, Nederländerna, Italien och även Danmark så är det jättemånga som tävlingscyklar, där är cykelsporten en kultur.

Arbetade heltid som snickare

I fjol arbetade Gustav Thompson heltid som snickare samtidigt som han hårdtränade på fritiden. En kombination som var ohållbar varför han var nära att sluta helt med cykling. I år har Gustav jobbat måndag–onsdag, för att kunna träna och tävla mer.

ANNONS

Under försäsongen, när Gustav tränar som mest, sitter han på cykeln uppemot 20 timmar i veckan, fördelat på två–tre distanspass och lika många intervallpass.

– Vissa perioder kan det bli 30 timmar men samtidigt måste jag ha två vilodagar för att orka. Det handlar inte om att cykla mest utan att träna bäst för att bli bäst.

”Älskar att cykla”

På sommaren, när förutsättningarna är goda kan det bli 40–60 mil på en vecka. På vintern, med dubbdäck och tyngre cykel, blir det inte lika många mil även om antalet timmar i sadeln är desamma.

Hur orkar du?

– Jag älskar att cykla. Jag har verkligen inga problem att cykla fem–sex timmar. Det är inte alltid roligt men även om det regnar efter jobbet så ger jag mig ut. Jag är envis. Mitt mål är att bli proffs och fram till jag vet om jag kan bli det så kommer jag att lägga ner den tiden.

Hur långt fram sträcker sig din satsning?

– Den här säsongen och nästa. Då gör jag min sista säsong i U23-klassen och har allt gått i den riktning jag vill så hoppas jag att jag närmat mig ett liv som proffs. I så fall kommer jag fortsätta min satsning.

ANNONS

Får Mölndals idrottsstipendium

Fram till oktober kommer Gustav Thompson tävla nästan varje helg i Estland, Sverige, och Danmark. 3 september, under Idrottens dag, ska han dessutom få ta emot Mölndals stads idrottsstipendium på 10 000 kronor. Samma summa får även friidrottaren Olivia Lundberg från Mölndals AIK.

– Det är väldigt roligt. Pengarna kommer oavkortat att gå till ett träningsläger i december. Jag siktar på att komma till Spanien två gånger i vinter. Det är rätt så mycket bättre väder där så då kan det nog att bli 30–35 timmars träning per vecka.

LÄS MER:Mölnlyckebon Carolina cyklar till Paris – för att samla in pengar till Barncancerfonden

LÄS MER:130 mil och nästan fyra miljoner senare – så gick det när Mölnlyckebon cyklade till Paris

LÄS MER:Ultracyklisten Jimmy Rönn har vunnit VM-guld i Polen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS