Kurt Steffner – ett liv av passion för Landvetter IS

Kurt Steffner blev medlem i Landvetter IS 1955. I dagarna firade han sin 85:e födelsedag och uppmärksammades för sitt livslånga engagemang i klubben som betyder ”allt”.

ANNONS

Plastgräset lyser alltid sommargrönt på Landvetter idrottsplats även om det täta duggregnet ljudligt basunerar ut att hösten är i antågande. I det torra, trygga, i Landvetter IS, LIS, klubbhus sitter Kurt Steffner, nyss fyllda 85. Han har just kommit från tennisbanan och har inte hunnit byta om. ”Landvetter IS” lyser i vitt på ryggen på träningströjan.

– Jag är en idrottsidiot men det är fotboll jag älskar mest, berättar Kurt medan Mette Grefsrud Persson, som arbetar på föreningens kansli, ställer fram bullar och kaffe.

1955 var året som Kurt Steffner blev medlem i Landvetter IS. Samma år öppnade det första Domus-varuhuset i Sverige, Elvis Presley åkte på sin första turné, Rosa Parks vägrade lämna sin sittplats på bussen för en vit man. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess, men Kurts passion för föreningen med det blågula emblemet består.

ANNONS

– Jag är den äldsta aktiva spelaren vi har och har haft någonsin, men helst hade man ju varit den bästa spelaren någonsin, säger Kurt skämtsamt och tar en slurk kaffe.

Bemärkelsedagen och faktumet att han är föreningens äldsta aktiva medlem har fått minnena att bubbla upp till ytan de senaste veckorna.

"Allt som fanns var en kalldusch”

Regnet slår mot de stora panoramafönsterna. Kurt Steffner berättar om åren som gått medan han blickar ut mot idrottsplatsen.

– Allt som fanns var en kalldusch i det gamla klubbhuset. Och ett sånt här skomakarställ där man lästar skor. Vi hade ju dubbar av kork och spik, som vi spikade i. Vi fick göra allting själva egentligen, vi hade ingen som gjorde det åt oss, berättar Kurt.

– Ja, det var väldigt simpelt, erinrar han sig.

Av de minnen som lyser starkast är dagen då den stora drömmen slog in:

– På söndagar så spelades det fotboll på Gamla Ullevi. IFK Göteborg blev mitt favoritlag för att Gunnar Gren var min idol, berättar Kurt.

Besöken på Ullevi i barndomen gjorde så starkt intryck på den unge Kurt att en dröm slog rot – att en dag få spela på Ullevi.

– Och den drömmen gick i uppfyllelse men inte med Landvetter IS, men det behöver vi inte nämna, säger Kurt och plirar med ögonen.

ANNONS

– Det är också den enda gången jag har skrivit autografer. För då stod det småungar utanför, Kurt ler åt minnet.

Av de minnen som lyser starkast är när Kurt Steffner fick lira boll på Gamla Ullevi i Svenska cupen, men inte med Landvetter IS: ”Men det behöver vi inte nämna”, säger Kurt.
Av de minnen som lyser starkast är när Kurt Steffner fick lira boll på Gamla Ullevi i Svenska cupen, men inte med Landvetter IS: ”Men det behöver vi inte nämna”, säger Kurt. Bild: Malte Just

LIS – föreningen som betyder allt

Genom åren som gått har inte Kurt bara kickat boll, han har också varit tränare och nu finns det barn i föreningen vars far- och morföräldrar Kurt tränat, han är sannerligen klubbens nestor. På frågan om det går att sammanfatta tiden i föreningen säger Kurt:

– Det som betyder något är ju att få vara med, stämningen i laget, omklädningsrummet och kamraterna – det är det som är behållningen. Klart att det är roligt att vinna, men det är just att få vara med.

Vilken betydelse har föreningen haft för dig?

Ja, det är nog, Kurt tar en paus och rösten stockar sig innan han tar sats och säger:

– Ja, det betyder allt. Hade inte den funnits, vad hade hänt då? Men det kan man ju inte veta, säger Kurt Steffner eftertänksamt.

Kurt blickar tillbaks på ett liv i föreningens tjänst.
Kurt blickar tillbaks på ett liv i föreningens tjänst. Bild: Malte Just

Gåfotbollen – ska locka äldre till föreningen

Regndropparna lägger sig på Kurt Steffners glasögon, han kisar mot kameran och reportern som tvingat ut honom i regnet för fotografering. Trots sin ålder och en del skavanker, så är kroppen i hygglig form – ”men det gäller att bita ihop”, menar Kurt. På senare tid har han fått trappa ner med traditionell fotboll och istället engagerat sig i gåfotboll. En fotbollsform som riktar sig till äldre, med ett lugnare tempo och med syftet att skapa gemenskap och sänka trösklarna för fysisk aktivitet.

ANNONS

– Jag tycker att vi ska vara en förening för alla åldrar. Vi vill att alla ska känna sig välkomna hit, berättar Mette Grefsrud Persson, klubbens enda heltidsanställda.

– Och då saknade vi ju den äldre generationen. Och Kurt är jätteviktig där, som tar tag i träningarna och ser till att det blir aktivitet, säger Mette och berättar att en äldre kvinna nyss köpt sina första fotbollsskor, tack vare gåfotbollen och det engagemang som Kurt lägger ner för att hålla igång träningarna, säger hon.

Varje vecka är de runt 15 personer som spelar, män och kvinnor, och flera hade aldrig spelat fotboll innan gåfotbollen satte igång, berättar Kurt som hoppas att han kan vara med och bidra några år till och få gåfotbollen att växa.

– Jag vill att vi ska bli flera som är med i gåfotbollen. För att det vet väl alla som har spelat fotboll – att det är roligt att spela fotboll. Och kan jag vara en förebild där så är jag väldigt glad, säger Kurt Steffner, Landvetter IS genom tiderna äldsta aktiva medlem.

LÄS MER:Misshandlade sin dotter – döms till dagsböter

LÄS MER:Fårklippning i Mölnlycke lockade mängder av besökare

LÄS MER:Pojke blev tvångsduschad och slagen – elev döms

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS