Nya miljoner till Djupedals konstgräsplan i förtid

Sju miljoner kronor i förtid. Det väntas Härrydas kommunstyrelse fatta beslut om under torsdagen då konstgräset på Djupedals A-plan i Mölnlycke blivit uttjänt i förtid.
– Kommunen har gjort det bra, säger Anders Dahlstedt vid Mölnlycke IF.

ANNONS
|

Konstgräsplanen som utgör Djupedals A-plan i Mölnlycke har stora renoveringsbehov. Planen har krävt upprepade och, som kommunen själva kallar det för, ”omfattande” akutinsatser då limningen släppt. Planen är i så dåligt skick att Härryda kommun bedömer att det inte längre är möjligt att lappa efter läge.

– Planen är slut, helt enkelt. Den har tjänat oss väl men nu har den gått sönder i skarvarna och materialet är nedslitet. De håller inte så länge som den ska hålla, säger Anders Dahlstedt som är föreningsutvecklare hos Mölnlycke IF som nyttjar planen.

Konstgräset, som anlades 2014, skulle enligt planerna ha hållit i tio år. Men redan efter åtta år behöver kommunen skjuta till flera miljoner kronor i förtid för att inte riskera att spelare skadar sig på den söndriga planen.

ANNONS

Situationen har varit så illa att Mölnlycke IF inte kunnat nyttja hela A-planen sedan efter sommaren.

– Vi har inte kunnat använda hela ytan på planen. Vi har inte kunnat lägga de stora matcherna där, berättar Dahlstedt.

Mölnlycke IF nöjda med kommunens snabba insats

Sju miljoner kronor har redan avsatts av kommunstyrelsen. Pengarna skulle ha använts 2024, men på grund av det dåliga skicket planeras konstgräsplanen nu bytas ut redan sommaren 2023. Insatsen kräver inga extra medel då bytet redan varit inkluderat i investeringsplanerna.

– Kommunen har gjort det bra. B-planen sköts mycket bättre nu när det gäller snöröjningen. Det sparar planen bättre, säger Anders Dahlstedt som säger att klubben haft en bra dialog med kommunens tjänstemän. Han berömmer också kommunen för att de varit beredda att flytta fram nyläggningen med ett helt år, från sommaren 2024 till redan nästa år.

Inte bara slitage bakom nyläggningen

Inför kommunstyrelsens sammanträde sammanfattas ärendet på kommunens hemsida med orden ”till följd av bland annat större användning och därmed slitage av planen än beräknat”.

Men det är bara halva sanningen. Kommunen konstaterar själv i beslutsunderlaget till kommunstyrelsen att problemen ”främst” beror på att konstgräsmattan anlades under fel årstid. Förvaltningen har i samarbete med externa experter kommit till slutsatsen att konstgräs helst ska anläggas i perioden maj till augusti.

ANNONS

Och enligt Anders Dahlstedt på Mölnlycke IF bör varken kommunen eller klubben räkna med att konstgräsplaner håller i tio år.

– De håller inte mer än sju, åtta år. Det är i grunden det som görs fel.

Mölnlycke IF redo för trångboddhet

Bytet av konstgräsplanen redan nästa sommar innebär att träningar och matcher kommer behöva flyttas. Idag är det svårt att beräkna exakt hur lång tid arbetet kommer ta då väder och vind har stor påverkan. Mölnlycke IF räknar med en läggningstid på sex till tolv veckor.

– Det blir trångbott under den perioden, men det är ju alla beredda på med tanke på att vi får en ny plan, säger Anders Dahlstedt som säger att klubben får ”knô ihop oss”.

LÄS MER:Härryda-Posten lanserar Pixbosvepet – för att ge läsarna en unik inblick i lagen

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

LÄS MER:Tuffare tider för Mölnlycke IF – kommunens bidrag har krympt

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS