Pixbos Amanda Berggren är tillbaka i spel efter korsbandsskadan

Amanda Berggren var i sitt livs form när hon gick in i en tuff duell under en SSL-match i december 2021. Ett skrik skar genom hallen och varje innebandyspelares mardröm var ett faktum. Korsbandet hade gått av. Nu, drygt ett år senare, spelar hon innebandy på den högsta nivån igen.

ANNONS

I 385 dagar och vid match efter match hade 24-årige Amanda Berggren stått på sidlinjen för att stötta sina lagkamrater. Varje gång hon stod och tittade på var allt hon ville att själv få springa ut på planen och bidra.

Inte minst kände hon så den 23 april ifjol när hon var en av 10 000 personer som följde SM-finalen mellan Pixbo och Thorengruppen från läktarplats. Pixbo föll på målsnöret. Umeålaget vann med 5–4.

– Att sitta på läktaren där... Det var skitjobbigt, säger hon.

Gjorde comeback mot Åkersberga

Men så till slut var det dags. När Pixbo reste till Stockholm för att besegra Åkersberga förra helgen snörade hon äntligen på sig matchskorna igen.

ANNONS

– Det var väldigt overkligt när jag skulle kliva in på planen, det kändes lite som att jag svävade på moln: ”Ska jag in på planen?”. Jag har ju blivit så van vid att stå vid sidan om och bara heja och pusha laget, säger hon och fortsätter:

– Så det var ju helt otroligt såklart. Jag har ju väntat och längtat så länge.

Se ögonblicket när Amanda Berggren kunde kliva in på planen igen:

Otäcka scener när korsbandet gick av

Det var i toppmötet med Västerås Rönnby i december 2021 som olyckan var framme. Amanda Berggren tappade bollen och gjorde vad hon kunde för att ta tillbaka den. I situationen krockade hon med en av motståndarnas backar.

– Jag har kollat på situationen jättemånga gånger och det är svårt att veta exakt vad som hände. Men när jag satte i vänsterfoten kände jag att knät åkte i sidled, och jag ramlade in i sargen. Jag kände ju när jag låg kvar där att det inte var normalt, säger hon.

Samtidigt som hemmalagets hejarklack tystnade tog ett långvarigt skrik som ekade i Västerås Arena över. Amanda Berggren låg på backen och vred sig i smärtor.

– Jag har funderat lite på varför jag skrek så mycket, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:

ANNONS

– Men det gjorde så ont och så blev jag ju blev chockad. Sen tror jag att jag kände direkt att nu är det lång rehab som väntar. Det var en väldigt obehaglig situation.

Skadade också menisk, ledband och muskelfäste

Förutom att korsbandet gick av visade röntgen skador på yttre menisken, ledbandet och i ett muskelfäste.

Den första perioden efter röntgen tillbringade hon i artros för att ledbandet skulle läka. När hon blev kvitt den efter sex veckor gjorde pandemin att det dröjde någon månad innan hon fick tid för operation.

Nu har det gått drygt nio månader sedan operationen.

– Det jag har fått från min fysioterapeut är att det är nio till tolv månader rehab efter operation som gäller. Så tolv månader vore kanske det bästa att vänta för då minskar risken att skada sig igen. Men vi har gjort mycket tester som har visat bra resultat och min sjukgymnast har tyckt att jag är redo.

– Men absolut, det finns en risk. Så det gäller att jag är smart i mina beslut.

Vågar du lita på knät fullt ut?

– Det är klart att det finns där. Knät känns inte som det gjorde tidigare. Det är det som är lite speciellt. Det är inte att det gör ont, men det är som att det är lite stelt. Men jag hade ett snack med min sjukgymnast för några veckor sedan och hon tyckte att jag kanske var lite försiktig och undvek vissa dueller.

ANNONS

– Hon sa till mig att tro på mig själv och den rehab jag har gjort. Då tog jag till mig det och det har gått bra. Nu kan jag få en smäll och känna att det är lugnt.

Första allvarliga skadan

Hon berättar att hon tidigare under karriären varit väldigt förskonad från skador. Processen är därför inte likt något hon gått igenom tidigare.

Men när hon blickar tillbaka på det dryga året hon varit utanför spel tror hon ändå att det finns mycket att ta med sig.

– För min del har det gett mig väldigt mycket. Jag har spelat innebandy varje dag sedan jag var sex år gammal och alltid tagit det för givet, och plötsligt togs det ifrån mig. Det är klart att det var skitjobbigt, men någonstans kände jag att det här ska bli en resa som jag ska klara av.

– Jag kände att det kommer vara ett år som kommer vara väldigt tufft, men som kommer ge mig otroligt mycket. Jag tror att det stärker en jättemycket mentalt.

Tror du till och med att det långsiktigt kan vara positivt att få en sån här skada?

– Lite så tror jag. Jag har ju fått som en väldigt lång försäsong. När man spelar som vanligt kan man tappa lite av den fysiska biten under säsong. Så jag hoppas att jag har lite fördel av att jag förhoppningsvis kommer in stark nu.

ANNONS

– Och det är någonting jag verkligen kommer ta med mig, att få in styrketräningen och så även under säsong, säger hon.

Redan på fredag är det åter dags för Amanda Berggren att spela igen, och för första gången på över ett år inför hemmapublik när Warberg kommer på besök.

Då är det också tänkt att förra helgens en period ska bytas ut mot två. Och redan till nästa veckas matcher räknar hon med att vara tillbaka för fullt igen.

– Jag ska ha en dialog med min sjukgymnast och tränare och känna efter så jag inte riskerar någonting. Men tanken är att jag ska kunna köra på. Sen ska jag nog inte ha för höga krav på mig nu i början för då tror jag att det kan bli tufft för mig.

– Jag har ju lite kvar innan tajmingen sitter och kan bli lite frustrerad, liksom: ”Gud, varför skjuter jag över?”. Jag får försöka tänka att jag har ju ändå missat ett år när de andra har spelat, säger 24-åringen.

LÄS MER:Emma Stenberg från Pixbo Wallenstam är uttagen till landslaget

LÄS MER:Pixbos Jonas Gustafsson och Patric Löfborg summerar första halvan av SSL-säsongen

LÄS MER:Pixbo Wallenstams Jon Hedlund är tillbaka i spel

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS