Victor Sköld valde hobbykarriär i Landvetter IS: ”Var trött på det här ständiga jagandet”

Han är fotbollsprofilen som bytte ut proffslivet mot ett hederligt jobb och spel i Landvetter IS. Nu gör Victor Sköld, som fortfarande inte riktigt vant sig vid att ingen längre jublar åt honom, sin tredje säsong i den gröna tröjan.
– Det är en tuffare omställning än vad många tror att byta karriär, säger 33-åringen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Victor Sköld har en lucka mellan två möten och tar emot Härryda-Posten på sin arbetsplats Convendum, ett kontorshotell i Göteborg. Han verkar ha en slug plan och börjar ställa frågor. Många frågor.

Tanken var ju att vi skulle prata om dig.

– Jag gillar ju inte att prata om mig själv, säger han och skrattar.

Har du inte vant dig efter alla år som proffs?

– Nej, man vänjer sig aldrig. Och det har egentligen blivit värre sedan jag började jobba här. Under karriären var det någonting man gjorde för att man var tvungen till det i stort sett.

ANNONS

– Nu jobbar jag med rekrytering och hjälper olika företag att hitta kandidater, och då blir det mer säljande snack eller vad man ska säga. Jag är ju en sån person som hellre står längst bak, säger han.

Tog Falkenberg till en sensationell serieseger i superettan

På sin meritlista har Victor Sköld över 100 matcher i allsvenskan med IFK Göteborg, Örebro och Åtvidaberg. Men allra mest ihågkommen är han nog ändå för säsongen 2013 när han drämde till med 20 mål i superettan och osannolikt nog tog Falkenberg till allsvenskan.

GT skrev efter säsongen att: ”sagan är så sensationell att den som i april ens antytt en sådan utveckling hade blivit totalt idiotförklarad.”

En framgångsrik karriär fick sedan ett olustigt avslut. Våren 2019 ådrog han sig en korsbandsskada, och så här i efterhand säger Sköld att det egentligen var just i det ögonblicket karriären var över. Lågan slocknade, drivet fanns inte längre där.

Men ”officiellt” blev det först när han skrev på för Landvetter IS strax innan årsskiftet till 2021. Det efter att polaren och dåvarande LIS-spelaren Wilhelm Ingves hade fört en lättare övertalningskampanj.

– Han sa: ”kom till Landvetter, det blir kul”. Sen blev han skadad, så vi spelade inte en enda match tillsammans. Så det var väl lite komiskt på det sättet. Men jag har trivts jättebra och har blivit kvar.

ANNONS

”Helt plötsligt var jag inte bäst i klassen längre”

Även om över två år har gått sedan han lämnade de stora arenorna har han fortfarande inte riktigt anpassat sig till det nya livet. Inte så att han inte trivs med sitt nya jobb, men omställningen från ett liv där allting kretsar kring fotboll har tärt på psyket.

– Jag ångrar inte beslutet att avsluta elitkarriären, för jag var trött på det här ständiga jagandet och att pusha mig själv. Men det är en tuffare omställning än vad många tror.

På vilket sätt?

– Helt plötsligt var jag inte bäst i klassen längre. Du ska lära dig något helt nytt som du inte är bra på. Självbilden och självkänslan har ju fått sig en törn, säger han och tystnar till.

Kanske för att få en bekräftelse om att han inte är ensam, frågar han: har du pratat med andra före detta elitidrottare också?

Många säger ju att det är svårt när kickarna försvinner. Vissa tar till diverse rusmedel för att ersätta ...

Innan frågan hinner ställas klart tar Victor Sköld upp en snusdosa ur fickan. Han pekar på dosan och skrattar medan en prilla åker in under läppen.

Är det något nytt?

– Alltså, jag har ju snusat under karriären också. Men då var det väl kanske inte lika mycket. Men det här är ju gött bara, det ger ju ingen kick på det sättet.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det är klart att man blev ju van med kicken och adrenalinet. Nu får jag inte stå i centrum längre och får inte göra ett mål eller vinna en match inför ett fullsatt Ullevi. Så det är klart att det har varit en utmaning.

Hur får du dina kickar idag?

– Det får jag ju inte. Det går såhär nu, säger han och demonstrerar en helt rak linje med handen.

Han funderar lite grann innan han kommer fram till att rätt ska vara rätt. Den helt raka linjen har ändå några små kullar.

– Om jag sätter en rekrytering av rang till exempel. Men det är ju ingen som står här och jublar för det. Det är möjligen jag själv som jublar lite grann, säger han och skrattar.

Egna prestationen på planen har tappat betydelse

Men för att den där kicken ska infinna sig på Landvetter IP till den stundande säsongen, och LIS andra säsong i division 2, ska det mycket till. Viljan att vinna finns fortfarande där, men att han själv står för målen är mindre viktigt.

– Det är på en annan nivå nu. Jag vill utveckla och hjälpa spelare, och låter hellre någon annan göra mål idag.

ANNONS

Vad ser du för potential i laget?

– Potentialen är hög. Vi ska bara få in lite mer fotbollstänk. Vi behöver tänka fotboll.

Hur då menar du?

– Om motståndaren gör så här, hur ska vi göra då? Vi ska vara mer proaktiva, istället för reaktiva. Vi ska kunna röra oss innan passningen ens kommer, till exempel.

Framtiden är oviss

Även om han kanske inte helt och fullt tror på det själv, kom ändå uppflyttning till division 1 på tal när Härryda-Posten tidigare intervjuade LIS tränare Morgan Johansson.

Då börjar vi snudda vid elitnivå igen. Du som har slutat med det – lägger du av då?

– Det är ju då de här bussresorna som jag haft sedan jag var 15 år kommer tillbaka. Så det är jag väl inte jättesugen på. Man ska väl aldrig säga aldrig, men jag tror det. Som spelare i alla fall.

– Sen ska man väl vara realist också, det är andra året som nykomling som är det tuffaste. Men absolut, vi har ett bra lag.

Men även om det, mer sannolikt, blir ytterligare en säsong i division 2 är inget om framtiden hugget i sten. En lyx han har som föredetting.

ANNONS

– Jag tar dag för dag skulle jag säga. Jag har ju sagt att jag ska köra den här säsongen. Sen får vi se vad som händer i livet, säger han.

Fem snabba med Victor Sköld

Vem i LIS tar störst kliv i utvecklingen i år?

– Filip Landegren. Han tog ett stort steg redan ifjol men han kommer vara ännu mer dominant som mittback.

Vem gör flest mål under säsongen?

– William Andersson. Ingen svår gissning kanske... Eller Gustav Hedlund i och för sig. Det är inte helt omöjligt.

Vem får inte styra musiken i omklädningsrummet i år?

– Det är väl jag (skratt). Nej, jag vet inte, det är väl de yngre som sköter det där. Jag har aldrig gett mig in i den diskussionen.

Får de godkänt?

– Från och till. Det finns vissa tveksamma val.

Vilken bortamatch ser du minst fram emot?

– Det har jag inte riktigt någon.

Mest då?

– Ja men, Lindome kanske. Eftersom Ahmed (Hussain) och Daniel (Simonsen) har gått dit. Gamla lagkompisar vill man ju alltid spöa. Det hade varit trevligt, även om jag tror det blir tufft.

Vilken placering slutar LIS på i år?

– Frågan är om man ska vara riktigt färglös och säga mitten... Jag tror att vi klarar oss kvar.

Ge hit en siffra.

– Sexa, då. Det var en taskig fråga.

LÄS MER:Här är Landvetter IS alla nyförvärv inför andra säsongen i division 2

LÄS MER:Rektor efter slagsmål på Hulebäcksgymnasiet: ”Personalen agerade föredömligt”

LÄS MER:Landvetter IS och Landvetter IF 2003 diskuterar sammanslagning

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS