Detta kan Härryda göra istället för Landvetter Södra

Det finns flera andra sätt att få in pengar till kommunen på marken som styret vill använda till Landvetter Södra, bland annat att bilda ett kommunalt bolag med uppgift att driva modernt och skonsamt skogsbruk, skriver Kommunpartiets Nils Bengtsson.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Nyligen intervjuades Alliansens Per Vorberg och Socialdemokraternas Patrik Linde i Härrydaposten. I intervjun medger Per Vorberg att man inte tidigare redovisat detaljerade kalkyler för Landvetter Södra (LS).

Vi har inte ens fått veta vad man anser en byggrätt i LS vara värd eller hur många sådana man rimligen tror skall köpas fram till 2035, vilket nu verkar kunna bli både mittpunkten och slutpunkten för hela LS. Projektet skall då enligt Per Vorberg ha genererat ett reellt överskott på 300 miljoner kronor. Men detta förutsätter väl att de cirka 4 000 familjerna verkligen köpt byggrätt och flyttat in?

ANNONS

Överraskande i artikeln är hur säkra och obekymrade både Per Vorberg och Patrik Linde verkar. Vet de något väsentligt som vi andra saknar tillgång till, som om till exempel tusentals familjer redan skulle ha ställt sig i kö till boende i Landvetter Södra och förskottsbetalat byggrätten, eller om andra lovat betala delar av projektkostnaderna?

Gör våra befintliga tätorter lika moderna, jämlika, innovativa och klimatsmarta som någonsin ett Landvetter Södra.

Kommunpartiet betvivlar att så skulle vara fallet, lika lite som vi tror på något positivt utfall av LS om det får fortsätta.

Vi koncentrerar oss istället på hur kommunen skall klara sig utan det tänkta överskottet från LS. Vi ser då ett antal alternativ att generera pengar på, även när skogen och arterna får vara kvar:

• Man kan sälja skogsmark till fortsatt skogsbruk, villkorat att skogen, miljön och sällsynta arter ej hotas.

• Bilda ett naturreservat, där fortsatt skogsbruk kan drivas enligt ovan.

• Bilda en nationalpark som staten köper marken till och sedan driver verksamheten på.

• Man kunde också överväga att bilda ett kommunalt bolag med uppgift att driva modernt och skonsamt skogsbruk enligt EU:s nya skogsstrategi för 2030 (inga kalhuggen, skonsamma maskiner, ekologiskt och klimatvänligt). I uppgiften kunde även ingå köp-och försäljning av skogsmark.

Allt nerlagt arbete på utformningen av ett Landvetter Södra har dock inte varit förgäves. Det bör istället kunna bli underlag för att göra våra befintliga tätorter lika moderna, jämlika, innovativa och klimatsmarta som någonsin ett Landvetter Södra.

ANNONS

Nils Bengtsson

Landvetter Södra-ansvarig i Kommunpartiet

LÄS MER:SD i Härryda kompromisslösa i frågan om Landvetter Södra: ”Stoppa vansinnet”

LÄS MER:Styret och Socialdemokraterna försvarar Landvetter Södra

LÄS MER:Var finns risk- och hållbarhetsanalysen för Landvetter södra-projektet?

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS