Debatt: Hur ska S förbättra inställelsetiderna för ambulanserna?

Vi förväntar oss en konkret strategi från Socialdemokraterna när det gäller att förbättra inställelsetiderna för ambulanssjukvården, skriver moderaterna Gustaf Josefsson, Johan Fält och Per Vorberg i en replik.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna fortsätter att använda statsbidragen under pandemiåren som en referenspunkt, samtidigt som de var avsedda som förstärkning under dessa extraordinära omständigheter.

Faktum är fortfarande att statsbidragen är större nu än vad de var under normalåret 2019, då Socialdemokraterna hade regeringsmakten. S bör förhålla sig till fakta och sluta sprida missvisande retorik.

Det är viktigt att poängtera att statsbidragen är tillägg till regionens egna intäkter och inte en garanterad budgetpost att förlita sig på för verksamhetsplanering. Regionens skatteintäkter ska täcka det primära sjukvårdsuppdraget. Statsbidragen är extrapengar som kan variera från år till år.

ANNONS

Det centrala problemet ligger inte i intäkterna, som är betydande med en budget på cirka 70 miljarder kronor för Västra Götalandsregionen, utan snarare i hur pengarna fördelas och prioriteras. Socialdemokraterna är inkapabla att prioritera kärnverksamhet. De tillämpar osthyvelsprincipen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, där resurserna sprids tunt över olika områden utan en klar strategi.

En hållbar politik kräver att kärnverksamheten såsom ambulanssjukvården skyddas och att resurserna används effektivt för att möta medborgarnas behov. Det handlar om att prioritera kärnuppdraget.

Vi förväntar oss en konkret strategi från Socialdemokraterna när det gäller att förbättra inställelsetiderna för ambulanssjukvården. Det är inte tillräckligt att skylla på regeringen; medborgarna förtjänar att veta vilka konkreta åtgärder som S tänker vidta för att lösa dessa problem och säkerställa en effektiv ambulanssjukvård i regionen.

Det är hög tid att ta ansvar och agera för att möta medborgarnas behov och förväntningar på vården. Socialdemokraterna är svaret skyldiga.

Gustaf Josefson (M)

Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen

Johan Fält (M)

Vice ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Per Vorberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Härryda

LÄS MER:Moderaterna gjorde ambulanserna långsammare i Västra Götaland

LÄS MER:Åtgärda bristande ambulanstider i Härryda

LÄS MER:Ambulansen dröjer allt längre i Härryda

LÄS MER:Attendo Katrineforsliden i Hällingsjö lex Sarah-anmäler sig själva

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS