Ingen ska behöva tacka nej till sin drömutbildning för att den saknar bostad

Det är uppenbart att reglerna för privatuthyrning behöver förtydligas och förenklas om fler ska vilja hyra ut sin privata bostad, skriver de tre moderata riksdagsledamöterna David Josefsson, Ellen Juntti och Jennie Wernäng.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Det är dags för tiotusentals studenter runtom i Sverige att påbörja studier vid högskola eller universitet. En spännande tid för många och ett första steg in i vuxenlivet. Men för den som flyttar för att studera i en annan stad har en ångestfylld period inletts – att hitta boende. I våra storstäder är bostadsbristen särskilt påtaglig. En icke fungerande hyresmarknad med alldeles för långa köer, alternativt krav på ett stort eget sparkapital för en kontantinsats, ökar efterfrågan på bostäder som hyrs ut av privatpersoner. Därför behövs enklare regler för privatuthyrning, vilket ökar flexibiliteten på bostadsmarknaden och minskar bostadsbristen.

I dag är det alldeles för många bostäder som inte utnyttjas fullt ut eller står outnyttjade. Anledningarna kan vara många till att man väljer att ha kvar en bostad även om man själv inte bor där. Exempelvis kan det bero på flytt till en annan ort under en kortare period, eller att testa på att vara sambo. Med enklare regler för privatuthyrning kan dessa bostäder hyras ut istället för att stå tomma. Dessutom borde fler hushåll ges möjlighet att hyra ut enskilda rum, bygga om sin källare eller vind till en uthyrningslägenhet, eller bygga ett Attefallshus på sin tomt. På så sätt kan bostadsbristen minska även med det befintliga bostadsbeståndet.

ANNONS

Förutom att bostadsbristen kan minska finns det även fördelar för den som väljer att hyra ut delar av sin bostad. Att hyra ut enskilda rum, ett källarplan eller en vindsvåning möjliggör kanske att man kan fortsätta bo kvar. Det kan också innebära en extra inkomst eller göra så att man kan bo kvar i huset när barnen har flyttat ut.

Det är uppenbart att reglerna för privatuthyrning behöver förtydligas och förenklas.

I dag är det tillåtet att i ägarlägenheter och småhus hyra ut en del av, eller hela, sin bostad. Hyr man däremot ut fler än ett rum till olika personer, eller flera bostäder, klassas detta inte längre som privatuthyrning utan som näringsverksamhet. I bostadsrätter krävs godkännande från bostadsrättsföreningen för att få hyra ut sin bostad.

På dagens marknad för privatuthyrning hör man tyvärr alltför ofta om bluff och bedrägerier såväl från hyresvärdar som från hyresgäster. Misskötta lägenheter, obetald hyra och utlovade lägenheter som inte ens existerar är bara några exempel. Det är uppenbart att reglerna för privatuthyrning behöver förtydligas och förenklas om fler ska vilja hyra ut sin privata bostad, och fler ska känna sig trygga att hyra. Om reglerna blir tydligare och enklare kommer privatuthyrningen även att bli tryggare. Förslagsvis skulle Boverket kunna få i uppdrag att sammanställa lättillgänglig information om vilka lagar och regler som gäller. De bör även få i uppdrag att tillhandahålla tillförlitlig statistik om marknaden för privatuthyrning.

ANNONS

Sverige ska vara ett attraktivt land att leva, arbeta och studera i. För att det ska bli verklighet behövs en fungerande bostadsmarknad.

I rapporten “Internationell jämförelse av privatuthyrning av bostäder” som riksdagens utredningstjänst tagit fram, uppmärksammas en rad verktyg som gynnat privatuthyrningen i andra europeiska länder. Exempelvis har Norge en modell där intäkter från privatuthyrning i praktiken är helt skattebefriade. Där klassas det även som privatuthyrning vid upp till och med fyra lägenheter. I Tyskland är hyrorna för privatuthyrning relativt fria, men får inte överstiga 50 procent av genomsnittshyran i området. Finlands hyresmarknad har avreglerats och det är mycket vanligt att privatpersoner hyr ut bostäder.

För att de befintliga bostäderna ska användas mer effektivt har den moderatledda regeringen tillsatt en utredning om hur reglerna för privatpersoners uthyrning av bostäder kan ändras för att underlätta uthyrning. Utredningen ska presenteras i mars 2025. Regeringen har även remitterat förslaget om höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder. Gränsen för skattefrihet på intäkter från privatuthyrning skulle därmed höjas från 40 000 kronor per år till 50 000 kronor.

För den som vill flytta till en annan ort för jobb, det par som ska separera eller den doktorand som kommer till Sverige för att forska är det minst lika viktigt att kunna hitta en bostad snabbt. Sverige ska vara ett attraktivt land att leva, arbeta och studera i. För att det ska bli verklighet behövs en fungerande bostadsmarknad. Ett steg på vägen är enklare regler för privatuthyrning, så att fler kan få en bostad snabbt. Ingen ska behöva tacka nej till sin drömutbildning för att den saknar bostad.

ANNONS

David Josefsson (M)

Gruppledare i civilutskottet

Ellen Juntti (M)

Ledamot i civilutskottet och riksdagsledamot från Landvetter

Jennie Wernäng (M)

Ledamot i civilutskottet

LÄS MER:Barnmottagning i Mölnlycke hotas av flytt: ”Förödande”

LÄS MER:Så förbereder du din trädgård inför hösten: ”Plantera nu”

LÄS MER:Det här händer i Härryda i höst

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS