Vård för barn med autism i Mölnlycke hotas av flytt: ”Förödande”

På barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Mölnlycke vårdas barn med NPF-diagnoser – nu riskerar vården att försvinna. En namninsamling har startats för att stoppa planerna innan de hinner bli verklighet.
– Det hade varit förödande för oss, säger mamman Marie-Louise ”Mia” Andersson.

ANNONS
|

Ett tjänstemannaförslag, som skakat om bland föräldrar och vårdpersonal, ligger just nu på den operativa nämndens bord i Västra Götalandsregionen.

Om förslaget blir verklighet skulle detta innebära att den vård som riktar sig till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, skulle försvinna från barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Bum, i Mölnlycke, Partille och Mölndal.

Ett beslut ska tas först den 27 september, men kritiken har inte låtit vänta på sig. Barnläkaren Mats Reimer frågar sig i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten varför regionen vill lägga ned en välfungerande verksamhet. Reimer varnar för att en flytt skulle innebära längre köer hos en redan hårt pressad barn- och ungdomspsykiatri.

ANNONS

Bakgrunden till förslaget är att regionstyrelsen vill öka tillgängligheten för barn och unga med psykisk ohälsa. Som en del av uppdraget vill regionen satsa på en väg in för unga med psykisk ohälsa. Det skulle innebära att en ny utredningsenhet på barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, skötte vård, planering och uppföljning av barn med NPF-diagnoser.

Mia vill stoppa flytten – med namninsamling: ”Förödande”

Landvetterbon Marie-Louise ”Mia” Andersson har tre barn som alla brottas med olika former av neuropsykiatriska diagnoser, som adhd och autism. Hon menar att mottagningen i Mölnlycke har betytt väldigt mycket för hennes barns hälsa och att de fått hjälp till rätt medicinering.

– Jag hoppas verkligen inte att mottagningen försvinner. Jag har skrivit till varenda regionpolitiker och sagt: ”Ni får inte ta bort det här”, berättar Mia Andersson.

Hon fortsätter:

– Det hade varit förödande för oss här i Härryda men också för patienter i Partille och Mölndal.

Mia Andersson är bland annat orolig för att en flytt skulle kunna innebära ett medicinstopp för hennes barn, i väntan på att få hjälp via Bup – som redan i dagsläget dras med långa köer.

– Vi skulle ju få ställa oss i kö och hamna sist, och det tar ju ett bra tag då. Och det skulle innebära att min son kan bli utan medicin tills han får ny hjälp.

ANNONS

Det som mamma Mia framför allt tycker är så bra med vården vid Bum är att det går snabbt och är lätt att komma i kontakt med mottagningen. Dessutom har det varit viktigt för hennes barn att veta att man får komma till samma läkare varje gång, till skillnad från om man går till den vanliga vårdcentralen, då det ofta är olika från gång till gång.

– Och det godkänner inte vår son. De får inte titta på honom. Och det är ju inte alla som vet vad man ska göra om man ska ta prover till exempel och så blir barnet helt hysteriskt. Men de (på Bum, reds. anm) kan ju de här diagnoserna.

My Alnebratt (S), ordförande för den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen, menar att det ännu inte finns någon politisk uppfattning i frågan alls, eftersom de ännu inte har hunnit sätta sig in i ärendet.
My Alnebratt (S), ordförande för den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen, menar att det ännu inte finns någon politisk uppfattning i frågan alls, eftersom de ännu inte har hunnit sätta sig in i ärendet.

Oviss framtid: ”Inte fattat något politiskt beslut”

My Alnebratt (S) är ordförande för den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen, som ska ta beslut i frågan i slutet av september. Hon säger att det ännu inte finns någon politisk vilja i frågan åt än det ena, eller än det andra, hållet. I nuläget är det endast ett tjänstemannaförslag.

– Förslaget innebär inte en indragning av resurser, utan det handlar om att flytta resurserna från en enhet till en annan, säger My Alnebratt.

Hon understryker att förslaget inte är ett led av sparkrav som finns på regionen, utan en del i arbetet för att skapa en mer tillgänglig vård för alla och stärka vården för barn och unga med psykisk ohälsa, men hon tillägger också:

ANNONS

– Sedan är det klart att i ett väldigt tufft ekonomiskt läge så har vi väldigt lite pengar att skjuta till, men det här är inget besparingsförslag.

Hur stor är sannolikheten att det här kommer att genomföras?

– Jag vill inte föregå den politiska processen i den frågan, säger My Alnebratt.

Hon har själv ännu inte tagit ställning till förslaget, utan inväntar nämndmötet som ska hållas imorgon onsdag. Då ska förslaget diskuteras.

Om personalen på Bum blir av med sina jobb eller ska flyttas över till Bup, kan My Alnebratt inte svara på:

– Det är precis den typen av frågor vi kommer gå igenom på nämndmötet.

Barnläkaren Mats Reimer, som arbetar på mottagningen i Mölnlycke, är kritisk till förslaget. Vad tänker du om det?

– Jag lyssnar självklart och tar det till mig. Det var olyckligt att man i debattartikeln hävdade att politikerna i den operativa nämnden har en ståndpunkt i frågan. Det finns ännu ingen sådan ståndpunkt. Det har inte fattats något politiskt beslut.

Måste fungera för alla barn och unga i regionen

My Alnebratt har i nuläget inte heller svar på hur patienter kan komma att drabbas av en eventuell flytt. Eller om fler resurser kan komma att skjutas till Bup för att köerna inte ska bli ännu längre:

ANNONS

– Det är precis det som är den stora frågan: Hur ska vi använda våra resurser på det mest effektiva sättet? Den här Bum-enheten jobbar i dag mot en liten del av barn och unga i Västra Götaland. Hur ska vi få till arbetssätt som fungerar bra för alla barn och unga i Västra Götaland?

På onsdag väntas operativa hälso- och sjukvårdsnämnden få information i frågan. Ett beslut om flytt ska tas den 27 september.

LÄS MER:Casparssons korttidsboende i Rävlanda lägger ner – efter 55 år

LÄS MER:Förslaget: Härryda kan få en resursskola för elever med särskilda behov

LÄS MER:HVB-hem för ungdomar planeras i Landvetter

ANNONS