Casparssons korttidsboende i Rävlanda lägger ner – efter 55 år

Casparssons korttidsboende i Rävlanda lägger ner – redan inom några veckor. Så fort de sista boende har flyttat ut stänger boendet för gott.
– Det är en era som går i graven, säger Susanne Landhage, verksamhetschef på boendet.

ANNONS
|

Korttidsboendet Casparssons i Rävlanda, som ägs av det privata bolaget Norlandia, skall stänga. Enligt Susanne Landhage, verksamhetschef på boendet, beror beslutet delvis på att det har varit svårt att fylla platserna.

– Vi har haft dålig beläggning i typ tre år, alltså sedan covid kom. Och sedan har vi väl aldrig riktigt återhämtat oss från det. Och ett tag hade vi faktiskt mycket förfrågningar efter covid, men då hade vi istället inte bemannat på alla tjänster och fick säga nej till placeringar på grund av det.

Härryda kommun har två ramavtal med boendet via inköpscentralen i Göteborg. Det ena avtalet gäller korttidsplatser för äldre, alltså personer över 65 år, och det andra gäller korttidsboende för personer från vuxenenheten, vilket exempelvis kan vara personer med en funktionsnedsättning som behöver tillfälligt boende.

ANNONS

Avtalet som gäller personer med funktionsnedsättning löper egentligen en bit in i 2025, men avtalet som gäller korttidsplatser för äldre, som är den största boendegruppen, löper ut i november i år. Något nytt avtal för den gruppen kommer inte heller läggas ut för ny upphandling, vilket enligt Susanne Landhage också har påverkat utfallet.

– Och i och med det så har ju några kommuner öppnat upp nya korttidsenheter och då köper de inte platser heller.

"Ett jättejobbigt besked att få”

I nuläget bor det sju personer på boendet, varav två är under 65 år. De räknar med att den sista boende kommer ha flyttat i månadsskiftet september/oktober och därefter kommer boendet att stänga.

– De har flyttat för att det var dags ändå, för att de exempelvis fick plats på äldreboende, säger Susanne Landhage.

På boendet arbetar det totalt 24 personer, varav den absoluta merparten är utbildade undersköterskor, och samtliga är tillsvidareanställda. Susanne Landhage berättar att personalen på sätt och vis var beredda på att beslutet om stängning eventuellt skulle kunna komma, men att det ändå blev tufft när det väl gjorde det.

– Det är klart att det är ett jättejobbigt besked att få. Sedan har vi ju ändå sett att beläggningen har gått upp och ner och att vi inte har haft full beläggning sedan covid, så vi har pratat om det till och från och undrat hur länge det ska gå. Så på något sätt har vi varit beredda, men när det väl kommer så blir det ändå som en chock.

ANNONS

Vad kommer hända med personalen nu?

– De är uppsagda på grund av arbetsbrist och har ju börjat söka nya jobb många av dem. Sedan har de ju sin uppsägningstid som är olika lång beroende på hur länge de har arbetat här.

Casparssons vårdhem har funnits i Rävlanda i 55 år.

– När jag började jobba här i maj 2018, så hade de 50-årsjubileum. Så det är ju som någon sade, att det är en era som går i graven.

LÄS MER:Västtrafik: Då börjar tågen gå från Mölnlycke, Rävlanda och Hindås till Göteborg igen

LÄS MER:Hundratals ungdomar samlades för Rais-cup i Rävlanda

LÄS MER:Panda Face hyllar Rävlanda på Youtube

ANNONS