Hundratals ungdomar samlades för Rais-cup i Rävlanda

70 lag, 700 spelare och 110 spelade matcher på fyra fotbollsplaner. Under lördagen samlades fotbollslag från hela Borås- och Göteborgsområdet för årets Rais-cup i Rävlanda. Och årets upplaga är större än någonsin.
– Vi har tagit oss vatten över huvudet, säger Petter Larsson, en av cup-generalerna.

ANNONS
|

Sedan 2009, med ett litet uppehåll under pandemin, har Rävlanda AIS årligen anordnat Rais-cupen på Bråtaredsvallen i Rävlanda. Förra året smygstartade de lite med bara sexton lag, så med spelare från 70 besökande lag, inklusive tillresta vänner och familj, blev årets cup betydligt större.

Beräkningen är att minst 2000 personer kommer ha varit på plats för årets cup, berättar Joakim Nikander, ordförande Rävlanda AIS.

– Så här stort har det aldrig varit innan, vi är större än någonsin. Framåt kanske vi delar upp det på två dagar, men vi försöker jobba in detta nu att första helgen i september är det Rais-cupen.

ANNONS

Det låter som en stor apparat att arrangera?

– Så är det. Bara en sån sak som inköp till att grilla hamburgare, hur många hamburgare äter man? Om det är tio spelare i 70 lag, så har vi 700 spelare och så kanske några föräldrar på det. Och vi har pratat med en lokal bonde så vi kan ha parkering på två åkrar.

2000 personer kommer till er lilla förening, vad betyder det för er?

– Det betyder jättemycket, det här är lite belöningen för allt jobb vi lägger ner, att se all denna glädje. Men även rent ekonomiskt är det jätteviktigt. Det är svårt att driva en förening och att få ihop det, och vi hade ju en vattenläcka i klubbstugan som kostade många hundra tusen, så alla intäkter är ju välkomna.

”Kommer säkert köra i diket”

Petter Larsson, en av cup-generalerna, har en realistisk syn på utfallet för dagen, när Härryda-Posten pratar med honom dagen före cupen.

– Vi har tagit oss vatten över huvudet.

Varför då?

– Det enda vi vet om är att det är 71 lag, men hur många spelare som kommer vet vi inte exakt. Och hur många vuxna tillkommer? Och hur många bilar blir det då? Lite så är det. Vi har ordentligt med parkeringsplats i alla fall där det borde få plats 600 bilar.

ANNONS

– Vi kommer säkert köra i diket på vissa saker, att vi har för lite av något och för mycket av annat.

Elise Rydén, 10, Julia Nyman, 9 och Thea Johnson, 12 från Gånghester SK i Borås.
Elise Rydén, 10, Julia Nyman, 9 och Thea Johnson, 12 från Gånghester SK i Borås. Bild: Sofia Bednarek

Får inte vara för korta matcher

Thea Johnson, 12, Elise Rydén, 10 och Julia Nyman, 9, spelar alla för Gånghester SK, Borås. De har nyligen kommit hit, men tycker hittills att cupen verkar rolig. De är precis i färd med att värma upp inför dagens första match.

Hur känns det nu inför första matchen då?

– Det känns bra! svarar tjejerna i kör.

Enligt Thea Johnson, som har spelat i många cuper tidigare, är det bästa med att spela cup att det blir många matcher på en dag.

– Men det ska inte vara för korta matcher, för då hinner man inte spela. 40 minuter som idag är bra, men på vissa cuper är matcherna bara 10 minuter.

Men flera matcher på samma dag innebär också vissa utmaningar.

– Man måste pausa mellan, säger Thea.

Hur vilar man mellan matcherna då? Sitter ni ner och vilar eller brukar ni vilja hålla igång?

– Det beror lite på hur trött jag är. Ibland sitter jag och vilar och annars kanske jag är igång, säger Julia Nyman.

– Jag brukar sitta ner, säger Thea Johnson.

ANNONS

LÄS MER:Kvartsfinalrysare i Rävlanda när Sverige spelar mot Japan

LÄS MER:Panda Face hyllar Rävlanda på Youtube

LÄS MER:Nästan-derby när Rävlanda AIS möter ett Bollebygd SK i motvind

ANNONS