Rödgrön svängning om P-hustomten i Mölnlycke ett svek med allvarliga konsekvenser

Vad de rödgröna uppnått är att man tryggat P-husprojektet år Mama, med kommuninvånarna som förlorare, skriver arkitektören och debattören Ola Torrång.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Socialdemokraterna, Miljöjöpartiet och Vänsterpartiet gjorde strax innan mötet i Härryda kommunstyrelse den 9 februari en oväntad kovändning i frågan om P-hustomten i centrala Mölnlycke.

Efter att, under nästan fyra år, varit kritiska till fastighetsbolaget Mama:s ensamrätt och skissförslag och krävt en arkitekttävling, hyllar de nu i stället Mama för deras ”lyhördhet” och intressanta förslag – samma förslag som de dagarna innan kritiserade. Vad hände – fick man något i utbyte?

Väljare som i höstas röstade på de rödgröna för löftet om arkitekttävling, fann att deras parti blev ett stödparti till den borgerliga alliansen, som vill driva igenom det som tidigare var känt som 16-våningsprojektet.

ANNONS

Många vänstersympatisörer erinrade sig Mikael Wiehes låt ”Vem kan man lita på”, men trodde aldrig att låten skulle beskriva det egna partiets agerande.

De rödgrönas argument mot en arkitekttävling saknar substans.

Mama har i över fyra år skissat på utformningen av P-hustomten utan att kunna redovisa ett godtagbart förslag. Att de, efter ett samtal med de rödgröna, nu lovade vara lyhörda räcker inte för fortsatt förtroende.

Inte heller att Miljöpartiet upptäckt att de som ritat förslaget visade sig vara ett ”prisbelönt” arkitektkontor. Det gör inte förslaget bättre. Snarare tvärt om.

De rödgrönas argument mot en arkitekttävling saknar substans.

1. Det skulle vara orättvist mot de andra deltagarna då Mama jobbat med projektet i 4 år, menar de rödgröna. Men är det rättvisare om Mama behåller ensamrätten och helt utesluter de andra kontoren?

2. En tävling skulle fördröja projektet, menas det också. Men man bygger inte för att det skall gå fort – man bygger för ett bra slutresultat i 70-100 år. Dessutom råder lågkonjunktur. Flera byggföretag avvaktar med sina projekt. Utnyttja lågkonjunkturen – utlys den utlovade arkitekttävlingen. I praktiken försenas inte projektet.

3. Mamas arkitekt ”har varit väldigt lyhörd”. Att efter 4 år bli ”lyhörd” låter som en omvändelse under galgen inför risken att förlora uppdraget. När risken är undanröjd försvinner också ”lyhördheten”.

ANNONS

För att hålla nere byggnadernas höjd föreslår Mama parkering under mark – sex meter från Mölndalsån!

Det medför parkeringskaos i centrum när nuvarande p-platser försvinner under ett till två år som det tar att riva, schakta och förstärka mot ån. De ökade byggkostnaderna höjer hyrorna eller sänker markvärdet vilket indirekt innebär att kommunen subventionerar Mama.

Alternativet är höjd exploateringsgrad; fler lägenheter, högre hus som ger ännu mer skugga.

Det kan sluta med att man behåller p-huset, innebärande sju våningar mitt framför befintligt fyra-våningshus!

Vi är då tillbaka i en utformning som kritiserats under fyra år. Vad de rödgröna uppnått är att man tryggat projektet år Mama – med kommuninvånarna som förlorare.

Då hjälper det inte att citera den förre statsministern Stefan Löfven (S): ”Vi såg det inte komma”.

Svik inte kommuninvånarna! Häv avtalet med Mama. Utlys en tävling. Det öppnar upp för nya och kreativa idéer.

De rödgröna har nu två val: Antingen svika väljarna eller svika Mama. Fundera över på vems röster partierna sitter i kommunstyrelsen. Väljarnas eller Mamas?

Svik inte kommuninvånarna! Häv avtalet med Mama. Utlys en tävling. Det öppnar upp för nya och kreativa idéer – kanske en skybar med kvällssol över Rådasjön?

Låt inte tomtens unika potential gå förlorad! Lev upp till kommunens nya vision: ”Här lyfter idéer ... som håller för kommande generationer”.

ANNONS

Ola Torrång

Arkitekt SAR/MSA

LÄS MER:Här är byggförslagen för P-hustomten i Mölnlycke

LÄS MER:Rödgröna i Härryda säger ja till fortsatt utveckling av p-hustomten i Mölnlycke

LÄS MER:Avtalet för P-hustomten i Mölnlycke riskerar att avbrytas

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS