Skattehöjarpolitik löser inte klimatomställningen

Vid årsskiftet sänker regeringen reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Det kommer att sänka dieselpriset väsentligt jämfört med om den tidigare socialdemokratiska regeringens experiment med reduktionsplikten fått fortsätta. Vi kan ha förståelse för att Mattias Goldmann inte delar vår ambition att stötta alla de hushåll runtom i vårt land som är beroende av bilen för att få livspusslet att gå ihop, men att påstå att våra satsningar inte når fram till hushållen är dock att fara med osanning, skriver de moderata riksdagsledamöterna Ellen Juntti och Edward Riedl.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Som Mattias Goldmann påpekar i sin replik på vår debattartikel i Härryda-Posten kan Sverige inte styra över världsmarknadspriset på drivmedel. Vad vi däremot kan styra över är hur vi beskattar det, vilket utgör en betydande del av priset. Den tidigare regeringens experiment med höga drivmedelsskatter och en extrem reduktionsplikt gjorde att Sverige tidvis haft världens dyraste diesel. Det är en skattehöjarpolitik som vi nu sätter stopp för.

Att drivmedelspriserna är fortsatt höga beror primärt både på ett högt världsmarknadspris såväl som på en svag krona. Det måste dock jämföras med hur det sett ut om Socialdemokraterna fått fortsätta styra. Samma riksrevision som Goldmann refererar till har nämligen även slagit fast både att historiska förändringar av drivmedelsskatterna fått fullt genomslag på bensinpriset, samt att den sänkning av reduktionsplikten vi nu genomför på sikt kommer sänka dieselpriset med fem kronor litern.

ANNONS

Sänkta drivmedelspriser är bara en liten del av den palett av åtgärder vi nu tar till för att stötta hushållen.

Både dieseln och bensinen hade alltså varit betydligt dyrare än idag om den tidigare socialdemokratiska regeringen hade fått fortsätta. Sänkta drivmedelspriser är dock bara en liten del av den palett av åtgärder vi nu tar till för att stötta hushållen. Vi sänker skatten för den som arbetar, för den som är pensionär och för den som sparar. Samtidigt skickar vi historiska tillskott till landets kommuner och regioner.

Vi reparerar även Sveriges energisystem och säkrar den stabila tillgången till billig och fossilfri el genom att ta de första stegen mot ny kärnkraft. Det här är en avgörande del av de åtgärder som behöver tas för att Sverige ska nå våra klimatmål, och i den klimathandlingsplan regeringen presenterade i veckan lägger vi fram en tydlig väg mot att förverkliga dessa.

Utbyggnaden av kärnkraft, tillsammans med övriga delar av klimathandlingsplanen, kommer att ta Sverige i riktning mot förverkligandet av noll nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045. Vår budget säkerställer samtidigt att det inte sker på bekostnad av att hela vårt land kan leva här och nu.

Edward Riedl (M)

Finansutskottets ordförande

Ellen Juntti (M)

Riksdagsledamot Landvetter, Västra Götaland

LÄS MER:Hjälp hushållen att ställa om

LÄS MER:Regeringen stöttar hushållen och säkrar välfärden

LÄS MER:Film avslöjar polisens dödsskjutning i Rävlanda: ”Ni sköt min hund!”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS