Csaba Bene Perlenberg: Dags att se de framsteg som görs inom flyget

Medan flygbranschen fortsätter på sin gröna resa, måste svensk journalistik göra en egen resa, skriver chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS

Det är kanske världens mest välbevarade hemlighet, men Landvetter flygplats ligger faktiskt inte i Göteborg utan just i Härryda kommun. För de som flyger från Amsterdam eller Istanbul är det givetvis sak samma vilken sida av kommungränsen flygplanen landar på, men desto viktigare är saken för Härryda kommun. Det är här som hundratals företag knutna till flygplatsen är verksamma, det är hit tusentals människor dagligen pendlar för att arbeta.

Att flygplatsen varken har tågstation eller någon vettig kollektivtrafik till och från Göteborg illustrerar hur eftersatt flygplatsens behov är ur ett regionalt men också nationellt perspektiv.

En framtidsspaning är att svensk journalistik framöver kommer ha ett stort arbete för att på allvar förstå de framsteg som nu tas för att ställa om

Samtidigt finns det större, mer existentiella frågor som både flygplatsen men även flygindustrin kämpar med. Den gröna omställningen, exempelvis.

ANNONS

Så när makthavare, tjänstemän och olika representanter från diverse myndigheter och branschorganisationer samlades på flygplatsen under fredagen för det årliga evenemanget Take off var det för att ge en lägesbild av hur omställningen går.

Optimismen var det inget fel på. En rad olika nya, gröna bränslen är på väg att utvecklas samtidigt som elflyget i form av svenska Heart Aerospace är på väg att ge det svenska inrikesflyget en rejäl grön makeover i slutet av 20-talet.

Att statliga Swedavia, som äger och driver Landvetter flygplats, i onsdags offentliggjorde en avsiktsförklaring att de tillsammans med Airbus, Avinor, SAS och Vattenfall ska arbeta ihop för att utveckla infrastrukturen för framtida vätgasflyg på svenska och norska flygplatser var ännu ett exempel på att den flygindustri som är så viktig för Härryda tar ansvar för omställningen – och för flygets framtid.

En framtidsspaning är att svensk journalistik framöver kommer ha ett stort arbete för att på allvar förstå de framsteg som nu tas för att ställa om – och rapportera därefter, både motgångar, utmaningar – och framgångar.

LÄS MER:Flygets klimatomställning – tema på branschträff

LÄS MER:Plan från Landvetter till Phuket tvingades vända

LÄS MER:Borttagen flygskatt och ny järnväg sätter fart på Landvetter

ANNONS