Gustaf Hallin: Emma Stenberg saknas i VM-truppen – varför?

Härryda-Postens sportreporter Gustaf Hallin efterlyser Pixboforwarden i årets VM-trupp.

ANNONS
LocationHärryda||

Innebandy-VM närmar sig med stormsteg, och likt många andra år finns det spelare från Pixbo IBK med i truppen. Årets upplaga innehåller forwarden Klara Loneberg, centern Cajsa Elm och backen Moa Andersson.

Enligt uppgifter till Innebandymagazinet finns en reservlista på 10 spelare, varav två får åka med den ordinarie truppen och träna samt bo med de andra lagkamraterna.

Alma Kilpeläinen blev förste reserv som utespelare, och kommer få åka till Singapore. En som däremot inte kommer få göra det i första hand är Emma Stenberg.

24-åringen har sedan hon kom till rävarna 2018 växt in i SSL-kostymen, efter att ha öst in poäng med Lockerud i allsvenskan.

ANNONS

För ett par år sedan var det som att något lossnade. Från att ha snittat drygt en poäng per match och max noterats för 18 mål smällde hon till rejält säsongen 2021/2022. 31 mål då blev 38 säsongen senare. Vänsterforwarden hade alltid varit bra, men det stora genombrottet hade inte riktigt kommit förrän då.

Det blir det inget VM för henne. Något märkligt kan tyckas. Jag tillhörde en av de som nästan hade räknat in henne i truppen på förhand.

De två senaste säsongerna har hon noterats för 53 poäng, vilket gör Pixbostjärnan till en av de mest producerande forwardsen i SSL.

Stenberg har de senaste säsongerna bildat en enormt framgångsrik kedja med ovan nämnda Elm och Loneberg, och växt ut till en viktig kugge för Pixbo.

24–åringen ligger för närvarande på en fjärde plats i den totala målligan (12 kassar), och totalt 17 poäng.

Trots det blir det inget VM för henne. Något märkligt kan tyckas. Jag tillhörde en av de som nästan hade räknat in henne i truppen på förhand. Få svenska ytterforwards har varit lika produktiva och målfarliga som Stenberg från 2021 och framåt. Visserligen är konkurrensen oerhörd i det svenska damlandslaget, men nog ska Emma Stenberg kunna slå sig in.

I rollerna som högerfattade forwards i VM-truppen hittar vi istället Amanda Delgado-Johansson, Wilma Johansson och supertalangen Hanna Nordstrand som gjorde succé i SSL förra året som rookie.

ANNONS

Det går att argumentera för att Stenberg skulle kunna gå före två av dessa tre. Den enda som är given på den positionen i en svensk VM-kontext ser jag som Wilma Johansson. En av världens absolut bästa spelare när hon är i form, och en kombination av spelförståelse, handleder och som inte är av denna värld.

Nordstrand är en stor talang, men arbetsprovet på den högsta nivån jämförelsevis litet med Stenberg. Delgado-Johansson är en spelare som står för något annat. Sällan särskilt dominant i SSL. Däremot ofta bra i landslaget. Med henne får man inte den produktionen som Emma Stenberg erbjuder.

Det ska dock sägas att det finns fler högerfattade poängdrottningar som lämnas hemma.

Team Thorengruppens Sofia Joelsson är en sån, och Rönnby Västerås Jonna Sjöberg är en annan. Båda fanns med i laget som vann VM-guld 2021, men lämnas utanför årets trupp.

En annan spelare som inte finns med är Julia Croneld, som öst in mål i Täby under ett halvt decennium.

För att ta en plats i världens bästa damlandslag räcker det sällan med fina siffror i den inhemska ligan, utan när chansen ges på den internationella scenen är kraven än högre.

Vid flera tillfällen har Emma Stenberg tagits ut i landslaget, men uppenbarligen tycker inte förbundskaptenen Åsa ”Kotten” Karlsson att hon gjort det tillräckligt bra där. Förhoppningsvis kan vi få se Emma Stenberg i nästkommande VM 2025. Hon har gjort tillräckligt för att få fler chanser i den blågula tröjan.

ANNONS

LÄS MER:Pixbospelare uttagna till landslaget – VM i Singapore väntar

LÄS MER:Sundberg tillbaka i Wallenstam Arena – i blå tröja

LÄS MER:18-åriga Daniel Kalentun uttagen till A-landslaget i innebandy

ANNONS