Csaba Bene Perlenberg: Tillsammans skriver vi historia

Studenten i Mölnlycke tidigare i veckan påminde om värdet av en lokaltidnings långsiktiga blick.

ANNONS

Det fanns inte ett moln i sikte när de över 500 studenterna rusade ut från Hulebäcksgymnasiet för att ta emot hyllningarna från familj och vänner. Skyltar, ballonger, visselpipor, skrik och champagne som flög kors och tvärs skapade en härlig stämning. Det är ju trots allt Härrydas och rikets framtid vi talar om – självklart skulle studenterna firas av med buller och bång. Och på fredagen var det dags för det historiska utspringet på Fridagymnasiet när skolans första studentkull sprang ut.

Som flera av de unga människorna som Härryda-Posten talade med under dagen påpekade var det inte bara glädjeyra. Även uppbrott och tankar om framtiden var i allra högsta grad närvarande. Efter tre år är det dags för en ny vardag. Klasser splittras, relationer förändras. En ny tid tar vid. Men studenten – den kan ingen ta ifrån dem.

ANNONS

Det var intensivt, men enormt givande.

För Härryda-Posten var det något av en milstolpe – dagen bjöd på den största redaktionella satsningen som tidningen gjort sedan starten. Hela redaktionen jobbade ihop inte bara för att rapportera – utan för att dokumentera. Inne på skolan och utanför den. Med elever, lärare, familjemedlemmar, vänner, Härrydabor, poliser, funktionärer som kunde komma till tals och berätta om hur just de skulle fira eller arbeta under den dagen. Med en digital liverapportering som startade redan med champagnefrukosten kunde Härryda-Posten förmedla hur studentdagen förlöpte även för de som inte kunde vara på plats. Det var intensivt, men enormt givande.

För det är just det som också är uppgiften för Härrydas enda dagliga dagstidning: Att vara där stora händelser av stor vikt utspelar sig. Genom att få ta del av studenternas dag, och göra det med både bild, text och rörlig bild fick vi möjligheten att skapa en unik dokumentation av en dag som för evigt kommer vara i studenternas minne. En angelägen lokaltidning är med och skriver våra läsares historia. Vi lyssnar, ser och bevarar en viktig stund för en nära nog evig framtid.

Tillsammans skapar Härrydaborna och Härryda-Posten historia.

LÄS MER:Så var studentdagen för eleverna på Fridagymnasiet

LÄS MER:Så var studenten 2023 för eleverna på Hulebäck

LÄS MER:Historiskt när Fridagymnasiets första studentkull springer ut i Mölnlycke

ANNONS