Csaba Bene Perlenberg: Tio Härrydabor som borde bjudas in till Sommar i P1

När årets Sommarpratare avslöjas under torsdagen borde minst en Härrydabo eller person från Härryda vara bland de kransbärande. Härryda-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg tipsar om både kända och okända Härrydabor som Sverige hade mått bra av att få lyssna på i sommar.

ANNONS
|

Det har tisslats och tisslats under våren, men idag är väntan äntligen över. Klockan 13:00 lättas det på förlåten och den stora hemligheten avslöjas.

Nej, det är inte Nobelsäsong än. Istället för Svenska Akademien är det Sveriges Radio som avslöjar vilka svenskar som valts ut som årets Sommarpratare. Föga överraskande kommer majoriteten av dem bo i Stockholm – redaktionen för Sommar i P1 har aldrig varit välkända för deras kunskap om eller intresse för riket som helhet. Endast i undantagsfall tillåts en eller annan svensk från den geografiska periferin att närma sig en mikrofon i det allra heligaste av eterns program – Sommarpratet.

ANNONS

Några stora överraskningar är således inte att vänta.

Icke desto mindre finns det flera goda kandidater som alla borde bjudas in att få tala till det svenska folket under sommaren. Och samtliga har givetvis koppling till Härryda.

Lotta Engberg får gärna vara Sommarvärd.
Lotta Engberg får gärna vara Sommarvärd. Bild: Arkivbild

Lotta Engberg, sångare och programledare

Lotta, Lotta, Lotta. Vad mer behöver sägas om allsångsdrottningen och Mölnlyckebon Lotta Engberg? Med ett helt liv i toppen av den absoluta artisteliten i Sverige har Engberg troligtvis en och annan explosiv, underhållande – och troligtvis insiktsfull – anekdot att förtälja. Förvisso sommarpratade hon 2003 – och just därför är det dags att fira 20-årsjubileum som Sommarpratare med en uppföljning. Det är både Lotta och lyssnarna värda.

Professor i experimentell fysik, Per Delsing vid Chalmers tekniska högskola.
Professor i experimentell fysik, Per Delsing vid Chalmers tekniska högskola. Bild: Malte Just

Per Delsing, professor

Totalt okänd för de flesta, men en gigant inom sitt fält: Landvetterbon och professorn Per Delsing leder Chalmers miljardsatsning på att ta fram en kvantdator. Det är en teknologi som förväntas revolutionera världen – inte minst på sätt som ingen egentligen riktigt förstår än. Att få höra Delsing prata om hur man arbetar med att ta fram en teknologi som de flesta inte ens förstår fullt ut hade varit lika fascinerande som förklarande. Precis sånt som public service borde ägna sig åt. Mer Per Delsing åt folket!

Hanna Ferm framför sitt bidrag under Melodifestivalens final 2020 i Friends arena.
Hanna Ferm framför sitt bidrag under Melodifestivalens final 2020 i Friends arena. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hanna Ferm, popstjärna

Hon har tagit både musiker-Sverige och lyssnarna med storm: Pixbos stolthet Hanna Ferm, numera ett rutinerat superproffs som langar in radioplåga eller Spotifyhit. Från sin andraplats i TV4:s Idol 2017 via en hedersam tredjeplacering i 2020 års upplaga av Melodifestvalen med låten ”Hold You” har Ferm gått från klarhet till klarhet. I sommar har hon ett hektiskt konsertschema, med senaste singelsläppet ”Det är jag inte du” i bagaget. Hur hanteras framgång i unga år och vilka baksidor finns det med en kometkarriär? Sommarpratet hade varit nästa självklara bastion att erövra för Hanna Ferm.

ANNONS
Bo Ranman, förläggare
Bo Ranman, förläggare Bild: Julia Kero

Ro Ranman, förläggare

Det är inte alla förläggare i Sverige som får ge ut en Nobelprisvinnare, än mindre de som får göra det genom så spännande händelseutvecklingar som Ro Ranman i Rävlanda. Han driver förlaget Fri Press med boklager i ladan. Fokuseringen på äldre japansk och kinesisk lyrik är smalare än smalast, men en enorm kulturgärning. Själv har han otalet historier att berätta om sitt liv som ung vagabond över hela världen, dokumenterat i bokserien Längs vägen. Äventyr efter äventyr finns det att ösa ur för Sommar i P1.

Fia Reisek.
Fia Reisek. Bild: Sebastian Nilsson

Fia Reisek, armbryterska och attributmakare

Rävlandaatleten som länge dominerat inom armbrytningens världselit står även bakom maskerna i TV4:s underhållningsprogram Masked Singer. En unik kombo som hade gett ett unikt Sommarprat. När Härryda-Posten träffade henne förra året hade hon dessutom dramatiska vittnesmål inifrån en rätt stängd idrottsgren. Fia Reisek har gjort enormt stora insatser för armbrytningen – att ge henne ett avsnitt av Sommar hade varit lika välförtjänt som intressant.

Karin Karlsson, präst vid Råda församling. Även konstnär, fotograf och poet.
Karin Karlsson, präst vid Råda församling. Även konstnär, fotograf och poet. Bild: Csaba Bene Perlenberg

Karin Karlsson, präst, med mera

Karin Karlsson har många strängar på sin välstämda lyra. Mest känd är hon som präst i Råda församling, men är även verksam som konstnär., fotograf, krönikör i Lokalpressen ocn en massa annat. Hennes engagemang för HBTQI-frågorna och hennes rättvisepathos är omvittnat. Med den lokala blicken mot evigheten hade lyssnarna fått tagit del av en klok och underhållande röst som bara väntar på sitt nationella genomslag.

ANNONS
Thomas Ravelli är en självklar Sommarpratare.
Thomas Ravelli är en självklar Sommarpratare. Bild: Sebastian Nilsson

Thomas Ravelli, entreprenör

Det finns så mycket mer att fascineras över i Mölnlyckebon Thomas Ravellis liv och gärning än bara den där febriga guldgrävarsommaren 1994. Som att han räddat livet på en man med hjärtstartarae, det okända hjärtfelet som upptäcktes innan Let’s dance-medverkan och att han samlat in miljoner och åter miljoner kronor till Idrottssverige genom kläd- och produktföretaget som bär hans namn. Hur är det att vara sådär löjligt folkkär samtidigt som livet går vidare? Alla som haft ynnesten att få byta några ord med Thomas Ravelli vet att han är en historieberättare av rang. Det borde Sommar i P1 ta fasta på.

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN, vid med Härryda-Posten i New York .
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN, vid med Härryda-Posten i New York . Bild: Csaba Bene Perlenberg

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN

Hon är Sveriges mäktigaste person i det gigantiska FN-systemet: Mölnlyckedottern Ulrika Modéer som jag intervjuade i New York för någon månad sedan. Förvisso har hon medverkat i P1:s Lördagsintervjun för några år sedan, men nog hade det varit mer intressant att få höra henne prata om hur det engagemang som förde henne från Mölnlycke till New York och en vardag som FN:s assisterande generalsekreterare. Om inte SR har vett nog att sätta en krans på hennes huvud får läsarna hålla till godo med hennes profilintervju i Härryda-Posten.

Mette Waldrop, samordnare bygdegårdsföreningen Hindås stationHjärtstartare
Mette Waldrop, samordnare bygdegårdsföreningen Hindås stationHjärtstartare Bild: Julia Kero

Mette Waldrop, föreningsprofil

Vad hade Hindås varit utan föreningsprofilen och eldsjälen Mette Waldrop? Nyss belönad som årets föreningsprofil av Härryda kommun, bland annat med följande motivering: ”Med sitt stora föreningsengagemang och kunskap skapar hon förutsättningar för ett levande kultur- och fritidsliv i Härryda.” Mette Waldrop har säkerligen mycket att berätta och en hel del tankar om hur gemenskap skapas, och hur engagemang är en katalysator för förändring i positiv riktning. Hindås är ett praktexempel på hur en stark ortsidentitet skapar både trygghet och stolthet – något som både en och annan plats i Sverige hade gagnats av att få lära sig av.

ANNONS
Influencern och Instagramkändisen Moa Engdahl från Härryda.
Influencern och Instagramkändisen Moa Engdahl från Härryda. Bild: Malte Just

Moa Engdahl, Instagramsensation

Kanske det mest intressanta Sommarpratet hade varit att få lyssna på Härrydas influencer-drottning själv: Moa Engdahl. Nog hade hon haft en hel del att berätta om hur det är att göra succé med Down Syndrom: Instagramstjärna, fotomodell på Fotografiska och för klädesmärket Monki, skådespelarinsats i SVT-serien Drugdealer – listan kan göras lång.

Och hon har ju faktiskt redan varit Mellokorrespondent för Morgonpasset i P3 – radiovanan sitter ju som en smäck.

LÄS MER:Stort nationaldagsfirande vid Kulturhusudden i Mölnlycke

LÄS MER:Här är dyraste husen i Härryda kommun under maj

LÄS MER:Mölnlyckebon Jesper simmade med ryska spionvalen Hvaldimir

ANNONS