Älgtjur fastnade i Henriks hängstol i Landvetter-trädgården

Henrik Rundqvist från Landvetter skulle klippa gräset när han märkte att en älg hade trasslat in sig i en av deras hängstolar i trädgården. När polis, räddningstjänst och eftersöksjägare alla hade bollat honom vidare insåg han att han skulle behöva lösa det själv – vilket slutade i en mycket dramatisk räddningsinsats.

ANNONS
|

Henrik Rundqvist bor tillsammans med fru och barn på Tornvägen i Landvetter. Förra torsdagen skulle han klippa gräset när han möttes av en mycket ovanlig syn i sin trädgård.

– Jag skulle precis klippa gräset när jag går förbi vår studsmatta. Och då, rätt som det är, ser jag att det är någonting som börjar vifta. Det kändes som en stor vägg av ben och armar, och jag undrar ”vad fasen är det här?”. Och jag förstod ändå inte förrän efter några sekunder att, oj, jag får nog ta ett steg tillbaka.

Det har hänt att älgar kommit in i trädgården genom åren. Men det hör till ovanligheten, berättar Henrik.

ANNONS

– Vi har bott här i 11 år och jag tror jag har sett älg här inne tre gånger, så det är verkligen inget vanligt. Det är mest rådjur här.

När han förstod vad den stora väggen av armar och ben var för någonting flyttade han sig en bit bort. Henrik insåg då att älgen hade fastnat och inte kunde ta sig loss.

– Vi gick upp på altanen och tittade ner från lite behörigt avstånd och då ser vi att det hade ju liksom blivit lera av gräset som är under där. Och vi kom fram till att han nog har suttit där i 20 timmar ungefär. Man såg att han hade varit där länge för det var ju älgbajs lite här och där.

Ingen hjälp från polis eller räddningstjänst

Älgen var helt intrasslad i en av deras två hängstolar. Den hade fått in hela huvudet genom repen och snurrat till det så att den satt helt fast.

– Jag tror knappt att han kunde öppna munnen, för det här satt ju liksom invirat över honom. Och sedan kom ju tanken, vad gör vi nu? säger Henrik Rundqvist.

Lite osäkra på vart de skulle vända sig ringde de först 114 14. Men där gick de bet.

ANNONS

– De sa att det här är inte på vårt bord, i och med att det är på en villatomt, och att jag skulle tala med räddningstjänsten eller kommunen för att se om de har någon kommunjägare av något slag.

Hans 14-åriga hästvana dotter erbjöd sig att gå dit och försöka lugna älgen, men det satte pappa Henrik stopp för.

– Hon tyckte att hon skulle gå ner och lugna älgen, för att hon ju kan hästar. Men då sade jag att det är nog ingen bra idé, för han kommer sparka.

Grannen tog fram sågen

Efter mycket ringande hit och dit, bland annat till räddningstjänsten via 112 och en lokal eftersöksjägare, insåg de att de skulle behöva lösa detta själva. Räddningstjänsten menade att de inte kunde hjälpa till och jägaren kunde inte heller göra någonting, för han fick inte skjuta i ett villaområde.

– Det blev liksom ett moment 22. Jag kom ingen vart.

Till slut fick han tag i en granne som erbjöd en rimlig lösning på problemet.

– Han hade en sån fyrameters lång grensåg. Som en teleskopgrej nästan som du kan nå grenar med.

Henrik berättar att grannen smög ner och gömde sig bakom studsmattan.

– Han försökte komma nära, men älgen blev ju fullständigt tokig då. Han var ju så skärrad. Och då trasslade han in sig ännu mer i båda stolarna och det slutade med att han fick de här repen runt halsen.

ANNONS

Älgen fick svårt att andas

Älgen började till slut få svårt att andas och Henrik berättar att man kunde höra hur den kippade efter andan. Och någonstans där tappade älgen balansen och ramlade omkull, vilket innebar att läget verkligen blev akut.

– Han har ju tidigare inte kunnat ligga ner över huvud taget, men när han då ligger ner och nästan håller på att kvävas, med huvudet mer eller mindre hängandes från den här grenen, då tar grannen ett steg fram.

Och med grensågen lyckas grannen skära av linan, vilket blev älgens räddning.

– Det var ju ett ganska enkelt ingrepp egentligen, för han blev ju loss direkt då älgen. Men den här hängmattan lossnade ju inte där, utan den blev ju som en trofé på hans huvud.

Vandrade sakta till skogs igen

Han berättar hur älgen, uppenbart väldigt skärrad och trött, var tvungen att stanna och hämta andan en stund, innan den sakta började ta sig därifrån.

– Sedan fick vi höra av några andra grannar som hade suttit ute på sin altan, börjar Henrik, som knappt kan hålla sig för skratt när han berättar vidare:

– Alltså, den synen som möter dem då, en sensommarkväll, att det kommer en älg vandrandes med en hängmatta över hela nosen. Nej, de fattade inte vad som hade hänt där!

ANNONS

Henrik, tillsammans med sina barn, smög efter den numera fritagna älgen, för att se att den var okej.

– Halvvägs upp till Landehof tappade han hängmattan, som tur var. Och vi följer efter honom och han är ju så utmattad så han går med tunga, långsamma steg. Men han går ändå direkt upp mot skogen och det sista jag filmar är att han har klarat sig, men han är väldigt trött, berättar Henrik och fortsätter:

– Så det var ju verkligen en lättnadens suck. Och jag hade 112 i luren samtidigt, för de ville veta hur det fortskred och så.

Såhär ungefär en och en halv vecka efter hela älg-karusellen är Henrik tveksam till om de har lärt sig någonting av händelsen, men menar att de i alla fall är en erfarenhet rikare.

– Jag föll ju bokstavligt talat mellan hängstolarna, så att säga. För det var inte riktigt någon som kunde hjälpa mig. Om trädet hade hängt ut över vägen eller någonting, då hade det varit en fråga om trafikfara, men här var det att man fick lösa det själv.

LÄS MER:Älg fast i hängmatta i Landvetter

LÄS MER:Socialtjänsthunden Pepsi sprider lugn och glädje på daglig verksamhet i Mölnlycke

LÄS MER:18-åriga Sonja Rooth vann SM-guld i tennis: ”Väldigt kul”

ANNONS