Socialtjänsthunden Pepsi sprider lugn och glädje på daglig verksamhet i Mölnlycke

Golden retrievern Pepsi sprider glädje och trygghet för deltagarna på den dagliga verksamheten som driver Butik händigt i Mölnlycke.
– Hon är jättefin och gullig och underbar. Hon har ett stort hjärta, säger en av deltagarna Moa Engdahl.

ANNONS
|

Butik händigt är en kombinerad second hand- och hantverksbutik som ägs av kommunen och drivs av daglig verksamhet. Här arbetar hunden Pepsi några dagar i veckan. Hon ägs av Veronika Caris.

– Hantverksdelen görs av vår dagliga verksamhet. Arbetskraften har butiken tre dagar i veckan och Solhem i Landvetter har den två dagar i veckan. Vi hämtar på Bråta där det finns containrar som vi röjer i ordning en gång i veckan. Solhem gör rent sakerna och kollar så att det är helt, rent och säljbart och så säljs det här, säger Veronika.

I Härryda kommun finns i dag fem aktiva hundar inom områdena funktionshinder, daglig verksamhet, gruppbostäder och äldreboenden. För att få vara socialtjänstehund i tjänst krävs det att hunden är utbildad och har ett godkänt årsprov.

ANNONS

I dagsläget är det fem hundar som har ett godkänt slutprov av hundkonsulten Line Steffensen. För att hunden ska bli godkänd krävs att den går igenom olika moment, bland annat lär sig att larma till personal om någon ramlar. Just det uppskattas av deltagaren Jenny Fransson.

– Hon känner av panikångestattacker och om jag får det känner hon av det och hämtar någon personal. Någon gång har det hänt, men inte så ofta. Jag gillar att ha Pepsi här, säger Jenny Fransson.

Jenny Fransson: ”Pepsi lyssnar på en”

I butiken går uppgifterna bland annat ut på att prismärka varor och stå i kassan. Ofta tar deltagarna promenader med Pepsi och leker med henne en liten stund.

När Härryda-Posten gör ett besök under veckan är fyra av dem där, och det är tydligt att alla tycker väldigt mycket om Pepsi. Tommy Nilsson får ett stort skratt när han betonar att Pepsi är utbildad och godkänd att jobba där.

– Men ibland behöver hon pauser från allt gosande, säger han.

Alla är tycker att Pepsi har en lugnande effekt.

– Pepsi lyssnar på en. Det märks genom att hon tittar på en och lägger sig på bröstet eller i knät. Ibland sitter man bara och bölar men inte vill att någon annan ska se det. Jag är väldigt glad att hon är här, säger Jenny Fransson.

ANNONS

– På vintern när det är kallt är det bra att ha en hund att värma sig med, säger Staffan Berg.

LÄS MER:Prisbelönta skolhunden Saga sprider lugn på Rävlandaskolan

LÄS MER:Hundpensionatet Soläng är Miriams kall: ”Så jäkla roligt”

LÄS MER:Experten tipsar: Hundraserna för dig med pälsallergi

ANNONS