Anna Mjörnvik från Mölnlycke projektleder Göteborgs kulturkalas

Det Anna Mjörnvik från Mölnlycke inte kan om att fixa en hejdundrande fest är nog inte värt att veta. Hon är nämligen hjärnan bakom en av de absolut största festerna vi har – Göteborgs kulturkalas.

ANNONS
|

Med start på fredagen går årets upplaga av Göteborgs kulturkalas av stapeln – en stor stadsfestival som äger rum varje år i Göteborg. Hjärnan bakom det hela, Mölnlyckebon Anna Mjörnvik, gör i år sin tredje festival. Och det var ingen mjukstart hon fick, ny på jobbet, för drygt två år sedan. Hon skulle nämligen anordna en gigantisk festival – mitt under brinnande pandemi. Förutsättningar som innebar att de fick tänka lite annorlunda.

– Då gjorde vi en pandemi-edition givet hur förutsättningarna var då, med en version som främst var digitaliserad. Men vi lyckades genomföra den under de premisser som rådde då och förra året kunde vi återgå till att göra den ute i stadsrummet, säger Anna Mjörnvik, projektledare för Göteborgs kulturkalas från Göteborg & co.

ANNONS

Hur känns det nu när ni äntligen är igång?

– Det är en fantastisk känsla! Det är något man har planerat för så länge och så plötsligt blir det verklighet. Först hela det här maskineriet som snurrar med att bygga hela platsen och sedan fylla den med allt det här fantastiska innehållet. Och så alla de tusentals människorna som kommer och upplever det, det är ju jättehäftigt!

Mycket som kan hända

När man anordnar en fest, eller festival, av den här storleken, så är det alltid mycket som kan hända. Men Anna Mjörnvik menar att om man bara är väl förberedd så är man redo för det mesta.

– Att göra en sån här stor festival innebär att man är, vad vi brukar säga, i planeringsbranschen. Man lägger så mycket tid och kraft på att planera och har man då planerat väl, vilket vi har, då har man utrymme för att hantera allt det oplanerade.

Så hur stressigt är det på en skala från ett till tio?

– Det kryllar ju av saker som händer som man inte har tänkt sig eller tagit höjd för. Men jag omger mig med väldigt mycket duktiga människor, så jag känner mig faktiskt inte alls stressad. Men jag hoppas att jag svarar så om en stund med, för det kan ändras snabbt som sagt, säger hon och skrattar.

ANNONS
Anna Mjörnvik, projektledare för Göteborgs kulturkalas från Göteborg & co.
Anna Mjörnvik, projektledare för Göteborgs kulturkalas från Göteborg & co.

Så upplever du kulturkalaset på bästa sätt

Med över 300 festivalpunkter kan det vara svårt att sålla ut guldkornen, men Anna Mjörnvik har några tips.

– Jag tycker för egen del att det är bra att komma in och ta del av den sköna stämningen. Det är ju folkvimmel och en härlig atmosfär. Sedan kryllar det ju av mycket kul saker man kan ta del av.

Rent konkret tipsar hon bland annat om Street food-festivalen som pågår samtidigt.

– Där kan man äta och smaka på god mat.

Sedan tycker hon också att man bör besöka någon av alla helgens konserter. För egen del planerar hon att se när Miriam Bryant spelar.

– Jag ser jättemycket fram emot Miriam Bryan. Hon har konsert på söndag kväll på Kungstorget och vi tror att det kommer bli väldigt mycket folk, så vi kommer också streama den från Bältesspännarparken så man kan vara där och se den live också.

Hon vill också lyfta fram att det även finns mycket att göra för den yngre besökaren. Bland annat kan man spela FIFA med IFK Göteborgs allsvenska e-sportslag.

– Vi riktar vårt program och innehåll och försöker skapa ett utbud som attraherar målgruppen 12 till 18 år. Och då hämtar vi mycket inspiration från den digitala världen och försöker plocka in det i den fysiska kontexten, säger Anna Mjörnvik och fortsätter:

ANNONS

– Om man ska hitta målgruppen 12 till 18 år och få dem att känna till vad som finns så behöver du hänga på Tiktok. Och på Tiktok finns Booktok som är en digital bokgrupp. Den företeelsen har vi plockat från den världen och så gör vi en stor aktivitet på söndag tillsammans med Booktok-kändisar.

Och slutligen vill hon tipsa om en programpunkt som är helt unik för årets festival.

– Jag tycker man ska kolla på jubileumsparaden på lördag. Det är en sån där grej som bara händer en gång. Det är bara nu som det händer!

Festivalen pågår 1-3 september.

LÄS MER:Wendelsbergsparken får ytterligare en discgolfbana

LÄS MER:Nytt äppelmusteri öppnar i Mölnlycke

LÄS MER:Sommaren kom i september

ANNONS