Wendelsbergsparken får ytterligare en discgolfbana

Kommunen ger tummen upp till Mölnlycke frisbee clubs plan: En ny discgolfbana i Wendelsbergsparken. ”Positivt” tycker flera som Härryda-Posten pratat med – men gratis kommer den inte bli.

ANNONS

Det skramlar till bland lövträden i Wendelsbergsparken. Det är en frisbee som hittat hem – i en av de korgar som utgör ”hålet” på discgolfbanan i parken.

– Seriöst, du skämtar? Fick du hole-in-one? Säger Daniel Johansson, frisbee-entusiast, efter att en frisbee skurit genom luften, undvikit alla stammar och landat säkert i korgen.

Tre till fyra gånger i månaden är han och vännerna Alexander Sjöblom och Pierre Basmanji i parken för ”att slänga plast” som de skämtsamt kallar discgolf. Sporten som fick ett uppsving under pandemin har lett till att discgolfbanor poppat upp som svampar i parker runtom i landet. Banan i Mölnlycke är kommunal och öppen för alla, men sköts av Mölnlycke Frisbee Club.

ANNONS

– Jag tycker den är väldigt trevlig, inte för stor inte för liten och lagom svår. Det är mysigt att vara här i skogen, säger Pierre Basmanji.

När banan öppnade 2021, beskrevs den som en succé men det var inte enbart glada tongångar – flera oroade sig för att bli träffade av flygande frisbees, enligt GP. Men det är inget som vännerna Alexander, Daniel och Pierre märkt av.

– Nä, folk är väldigt snälla och det är ömsesidig hänsyn, så bara positiv tongångar här, sedan kanske det var fler som gick här innan – om folk nu är rädda, säger Alexander Sjöblom.

Trots att banan endast funnits i två år planeras det redan för ytterligare en – som är dubbelt så stor.

Växtverk och tävlingslust kräver ny bana

Daniel Frosterud är ordförande för Mölnlycke Frisbee Club som tagit initiativ till att anlägga en ny bana – med 18 hål.

– Vi har kommit så långt att vi har en skiss på banan, vi har anlitat en professionell banläggare, vi har även haft samråd med kommunekologen och vi har fått ett arrendeavtal med kommunen, berättar Daniel Frosterud och fortsätter:

– Så nu ska vi bara lösa finansieringen. Det är ju inte gratis att bygga en bana.

ANNONS

Men varför behövs en ny discgolfbana i Wendelsbergsparken? Trots att den befintliga 9-hålsbanan är omtyckt, blir den snabbt full när evenemang och skolgrupper besöker parken, enligt Daniel Frosterud.

Klubben vill också anordna tävlingar och större evenemang, vilket den nuvarande banan inte har kapacitet för. En ny bana med fler hål är lösningen på dessa utmaningar. Men hur påverkas övriga parkbesökare när inte bara en utan två banor ska bre ut sig i parken.

– Den kommer vara uppe i skogen, med start vid nuvarande bana och sträcka sig bort mot Bråta återvinningscentral. Så vi kommer inte vara nära boende och vi försöker givetvis undvika de gångstråken som finns.

Så den här banan kommer vara längre bort från där folk vanligtvis rör sig?

– Ja, som vi ser det är det säkert och med bra avstånd till gångstråken.

Den nya banan kommer vara utspridd över ett område på drygt tolv hektar, enligt Anders Graad, på kommunens avdelning för mark- och exploatering.

"Man förstör ju lite av naturen”

I ett hus vid parkens entré har makarna Ingemar och Irene Österman bott i 50 år. Trots att Irene blev träffad av en frisbee på en av hennes promenader, har de inga större invändningar mot banan.

ANNONS

– Vi tycker det är trevligt att de använder parken, men det är skönt om det inte blir för stort så man kan nyttja parken som vi alltid gjort, säger Irene och Ingemar fortsätter:

– Att göra en till som är dubbelt så stor – går det att göra? Låter lite jobbigt, man förstör ju lite av naturen också.

Trots en viss skepticism är paret på det stora hela positiva till discgolfen trots att det låter lite grann. En annan som är positiv är Per Glinatsi Zetterström, lärare på Hulebäcks gymnasiet. Han sitter med närvarolistan i näven, vid banans första hål och inväntar elever som släntrar upp för backen. Han berättar att banan används flitigt av Hulebäcksgymnasiet.

– Eleverna tycker det är kul och jag personligen tycker det är kul. Jag har varit här med mina egna barn och spelat här. Så de flesta jag pratat med uppskattar att det är något här uppe.

Vad tänker du om planerna för en ny bana?

– Det är positivt. Förra gången jag var här tänkte jag på att den är ganska kort, och ibland vill man komma ännu djupare in i naturen.

En skillnad jämfört med den befintliga banan är att den nya banan kommer vara helt i klubbens regi. Vilket innebär att den som hoppats få spela gratis – som på nuvarande bana – får hosta upp en mindre slant i banavgift. Hur mycket är dock ännu inte bestämt. 18-hålsbanan förväntas vara klar till nästa sommar, enligt Daniel Frosterud, ordförande för klubben.

ANNONS

LÄS MER:Stor uppslutning på frisbeeläger i Mölnlycke

LÄS MER:Frisbeefamiljen kastar mot SM medan ultimate frisbee växer i Mölnlycke

LÄS MER:Michaela Meijers resa i VM över

ANNONS