Stor uppslutning på frisbeeläger i Mölnlycke

Mölnlycke Frisbee Club har de senaste åren arrangerat sommarläger för intresserade ungdomar. Och för andra året i rad blev det en succé – 70 ungdomar kom för att prova på sporten ulitmate.
– Det är över förväntan, säger ordföranden Daniel Frosterud.

ANNONS
|

Under utomhussäsongen håller Mölnlycke Frisbee Club till på Vallsjöplanen i Mölnlycke. De senaste fem åren har de haft ett slags sommarläger där de erbjuder ungdomar chansen att testa på sporten.

– Det är drygt 20 stycken som är egna spelare i klubben och resten är här för första gången, säger Daniel Frosterud.

Målet är att så många som möjligt ska fortsätta med lagsporten ultimate som fungerar lite som andra lagsporter. Men samtidigt inte alls.

Det går ut på att göra mål genom att få in frisbeen i målzon. För ungdomarna är det fem mot fem spel som gäller, men på internationell och seniornivå spelar de sju mot sju och planen är desto större.

ANNONS

– Den är väsentligt större. Då är den lika lång som en fotbollsplan men smalare, säger Daniel Frosterud.

Viktigt att vara ärlig

Spelarna är tillåtna att ta tre steg med frisbeen och sen måste de passa vidare. Men det är tillåtet att passa precis hur man vill. Det är inte en fysisk sport, eller rättare sagt, det är ingen kontaktsport. Och det finns inga domare. Utan det är istället upp till enskilda spelare att erkänna ett fysiskt övertramp.

– Det händer att man stöter i varandra när man ska fånga frisbeen, men i övrigt behöver man inte vara fysisk i något närkampsspel. Det är en väldigt sportmannamässig sport, menar Frosterud.

Spelsugna direkt

Men idag är det inte att spela match som är huvudfokus. Även om några killar frågar ledarna “när ska vi spela match?” precis efter att de värmt upp. Istället läggs koncentrationen på att kasta och ta emot frisbeen. Och det kan vara alltifrån lätta passningar på fem meter till längre kast där en spelare kastar och den andra löper in i målzonen.

– De vill gärna spela match så fort de kommer hit. Men grunderna är viktiga, säger Frosterud.

Det är ungdomar födda 2007-2013 som deltog under dagens träningspass, det första av tre i veckan. Tränarna är ungdomsspelare från egna led som representerar landslaget på olika nivåer. Och i slutet av veckan, mellan torsdag och fredag, håller klubben ett liknande läger men då handlar det om discgolf. Och där har de stora förväntningar.

ANNONS

– Förra året blev vi lite chockerade när det kom så många. Då var vi 70 stycken på en niohålsbana. Så det blev lite svårt. Men i år är vi mer förberedda och vi kommer ha lite andra övningar emellan, säger Frosterud.

Svårt att bedriva ungdomsverksamhet

Det krävs inte mycket för att hålla på med sporten. Skor med dobbar underlättar, och en frisbee på det. Men klubben slåss med problem utanför sommarhalvåret.

– Vi får ju inga halltider. Förra säsongen var vi tvungna att säga till ungdomsspelarna att det inte blir något seriespel, så det var tufft, säger Frosterud.

LÄS MER:Pickleball – racketsporten som kan ta över världen har landat i Landvetter

LÄS MER:Cheerleadern Nova ska till Netflix-colleget i USA

LÄS MER:Pixbo vann både herr och damfinalen i Prag

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS