Frisbeefamiljen kastar mot SM medan ultimate frisbee växer i Mölnlycke

Carolina, Martin och deras två barn är proffs på ultimate frisbee. Som tränare tillsammans leder de lagen mot vinst efter vinst.

ANNONS
|

Ultimate, eller ultimate frisbee som det tidigare hette, har slagit rot i Mölnlycke. Förra helgen vann U17-laget SM-guld och U14-laget brons.

Personerna bakom framgången? Martin och Carolina Hargeby. Paret har båda spelat ultimate hela sina vuxna liv, i landslaget där de båda har ett förflutet som förbundskaptener. Och nu tränar de det framgångsrika lagen i Mölnlycke Frisbee Club.

Under veckodagarma har de träning i den gamla Wallenstamshallen och just denna eftermiddag är det den första träningen sedan SM-guldet. Överallt far vita frisbees, eller discar som det numera kallas, runt. Det hade sett ut som att discen inte alls rör sig i luften om det inte vore för farten framåt.

ANNONS

Stämningen är uppsluppen, någon hänger i basketkorgen och någon annan drar ett skämt om sin kondition – dålig. Tränarna är på plats och håller koll på U14- och U17-lagen. Just idag är det uttalat att det är en lugn träning efter vinsterna som skördades i helgen.

– Det växer inte så mycket överallt, men just nu har vi lite medvind här. Vi kollade på en bild från fyra år sedan, från USM. Då var det fem eller sex stycken, säger Martin.

– Nu är vi uppe på ganska många lag. Ja, 40 personer, så fyra lag i alla fall, fortsätter han.

Går sporten bakåt i medlemsantal?

– Just nu ligger den ganska still, tyvärr, svarar Carolina.

– Men här har det gått sky high, säger Martin.

Det kanske är för att ni är här?

– Ja, det är ju en lyx egentligen. Tänk om alla hade vetat att det fanns två stycken landslagsspelare som kan lära ut hur mycket som helst till en sån här rolig sport, säger Carolina.

Vägen till SM-guldet för lagen

Det är inte bara ungdomarna Martin och Carolina tränar, de har båda varit förbundskaptener för landslagen.

– Jag skulle säga så här, alla vill ju att vi ska ta hand om landslag. Så det tyder ju på att det funkar bra, säger Martin.

ANNONS

Carolina har tidigare sagt till Härryda-Posten angående lagens vinst under SM att det handlar om träning och vilja. Martin kan bekräfta den bilden och att de mer och mer har börjat få in lagen på elittänk.

– De här killarna, vi kunde ju hitta dem på Coop med en stor bullpåse efter träningen. Elittänk är mer kost och träning och att ta hand om sig själv, säger Martin.

– De är ju inga träningskillar från början, säger Carolina.

Trots detta har de vunnit SM.

– Det behöver inte vara toppning hela tiden, man kan komma långt ändå i den här sporten, säger Carolina och förklara att ultimate är väldigt stor i till exempel USA och att det kan vara en fördel om man vill göra ett utbytesår.

– Du har helt plötsligt 20 kompisar du kan hänga med, säger Carolina och syftar på sammanhållningen som uppstår efter en match.

Vad utgör då en toppspelare?

– Grunden för en bra spelare är ju att man inte tappar frisbeen. Då blir spelaren pålitlig, säger Martin.

Det handlar också mycket om att läsa av planen: förstå ytorna och rörelsemönstren. Man ska tänka två steg framåt, förklarar Carolina. Och så klart att vilja vinna.

ANNONS

– Någon sa att jag inte var en träningsväst, jag var en tävlingshäst. Jag är ju väldigt mycket för att tävla, säger Martin.

Det som är det roligaste med frisbeen, enligt Martin är att få ihop olika personligheter och att alla ska dra åt samma håll.

– I våra lag så hade man inte spelat frisbee, eller hade man inte lärt känna varandra via frisbeen så hade man förmodligen inte blivit kompisar, säger Martin om lagens alla personligheter.

Familjen Frisbee

År 2000 träffades Carolina och Martin på en turnering i Italien. Då bodde Martin i Stockholm, där han hade startat upp Enskede Frisbeeklubb, och Carolina var bosatt i Göteborg. Efter några års pendlande flyttade Martin ner till Göteborg. Kompisarna fick reda på deras romans, som en tid var hemlig, i en buss ner till VM i Tyskland.

– Ja, helt plötsligt hör man en av kompisarna, ”Martin du var inte alls i Borås!”. Han hade varit hos mig i Göteborg istället, berättar Carolina.

I vardagslivet går mycket åt frisbeen. Uppskattningsvis 80 procent av deras lediga tid.

– Det går nog inte en kväll då vi inte diskuterar antingen träningar eller juniorer, säger Martin.

Det underlättar då att hela familjen är involverad: Martin och Carolinas två barn, Axel och Emma, spelar också ultimate.

ANNONS

– Vårt lag i Göteborg heter C6 då när vi spelar mix. Och Axel är med där nu, Emma får hoppa in lite ibland. Hon är lite för liten än så länge men hon får hoppa in om vi leder stort, berättar Carolina.

Med andra ord spelar hela familjen i samma lag ibland. Och under helgen ska SM i kategorin mix spelas.

– Om jag skulle gå en discgolf-tävling då vinner jag själv, säger Martin.

– Då står man där. ”Jaaaa! Var är alla mina kompisar som ska komma och krama mig?”, flikar Carolina in.

– Alla andra bara ”fan, han vann, han får vara själv där borta”. Nu har jag 20 andra, då vet jag att den vinnarfesten kommer att bli riktigt bra, säger Martin.

LÄS MER:Efter 16 år: Östholm lämnar Pixbo för schweiziska Chur

LÄS MER:TV4-profilen Marcus Oscarsson rapporterade att Mölnlycke har Sveriges näst värsta luftförorening – expert avfärdar uppgifterna

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS