Anställd vid Casparssons: ”Det är mitt andra hem”

Casparssons korttidsboende i Rävlanda har funnits på orten i 55 år, men nu skall det stänga.
– Det är många som är ledsna och chockade, säger Tippi Harper, anställd vid boendet.

ANNONS
|

För tre veckor sedan kallades de 24 anställda vid Casparssons korttidsboende i Rävlanda till ett extrainsatt möte. Där nåddes de av nyheten att boendet skall stänga – snart. Redan i månadsskiftet mellan september och oktober räknar man med att den sista som bor där nu har flyttat ut. Att det har varit tufft ekonomiskt en period var de alla väl medvetna om, men blev ändå förvånade när beskedet kom, berättar Tippi Harper som arbetar på boendet.

– Vi visste att det har gått ganska dåligt de senaste åren och de har diskuterat lite vad de skall göra med boendet och så. Men jag trodde inte att de skulle stänga ner.

ANNONS

Tippi är utbildad undersköterska och har jobbat på Casparssons boende i tio år, med ett kort avbrott i samband med att boendet köptes upp av de nuvarande ägarna, det familjeägda omsorgsföretaget Norlandia. Hon berättar att många blev väldigt ledsna och chockade när beskedet kom.

– Chefen grät. Och min samordnare grät. Det blev en väldig chock för henne, för hon visste inte heller om det. Alla var ledsna, säger Tippi.

Hur reagerade de boende på beskedet?

– De blev ledsna. De tycker så mycket om oss och tänker jättemycket på oss. De tycker synd om oss.

Från och med idag då ytterligare en person lämnade boendet så är de nu bara fyra som bor där. Därför fokuserar personalen just nu mycket på att städa och packa inför stängningen.

– Ja, vi har börjat packa nu. Men jag kan säga så här, det är inte någon som har lust att göra någonting just nu egentligen. Nej, det finns inte.

"Jag sökte jobb överallt”

När hon först fick beskedet berättar hon att hon fick lite panik.

– Jag började söka jobb överallt. Men sedan veckan efter så kom det en man från Trygghetsfonden som berättade att man har möjlighet att till exempel gå en kortare utbildning. Jag funderade därför lite och tänkte att jag kanske inte har så bråttom ändå, så sedan när jag väl fick ett jobberbjudande så tackade jag nej.

ANNONS

Vad var det för typ av tjänst du fick erbjudande om?

– Det var också ett korttidsboende, i Göteborg.

Personalen på boendet pratar om beslutet varje dag och Tippi berättar att en del har lite svårt greppa vad som skall hända.

– Alla är jätteledsna. Och de tror inte riktigt på att det skall stänga. Vi pratar om det varje dag och vissa säger att det är otroligt att det skall stänga. Och det är fortfarande ganska många som är ledsna och chockade.

Bild: Sofia Bednarek

Tillbringar nästan all sin tid på boendet

Tippi har valt ett schema som innebär att hon är på boendet nästan all sin vakna tid. Hon börjar jobba klockan sju på morgonen, sedan är hon ledig ett par timmar, och sedan avslutar hon sitt pass senare på kvällen. Mellan passen stannar hon oftast kvar på boendet.

– Jag brukar stanna och vila. Jag har lätt för att sova och somnar oftast direkt.

Detta har medfört att hon nästan tillbringar mer tid på Casparssons än hemma.

– Förut brukade jag till och med jobba på kvällen och sedan sova där och sedan jobbade jag på morgonen igen. Jag är på jobbet nästan hela tiden, så det är mitt andra hem.

Vill gärna fortsätta jobba på korttidsboende

Före sin tid på Casparssons korttidsboende jobbade Tippi på äldreboende och har även jobbat som vikarie inom Härryda kommun. Men det är framför allt att jobba på korttidsboende som hon trivs bäst med.

ANNONS

– Det är ett kul och spännande jobb. Och ibland händer det ju att det kommer in personer som är jobbiga, eller som klagar hela tiden, och då vet man att de kommer flytta någon dag, säger Tippi.

– Och så har jag jättebra kollegor. Superbra är de. När jag jobbar för Casparssons så tänker jag ... Gud vad bra!

Och hur går tankarna nu när det har gått några veckor sedan ni fick beskedet?

– Nu känner jag mig lite lugn i alla fall. Jag tog semester idag för vi är alldeles för mycket personal. Och så har jag ganska många dagars semester kvar. Så jag är lite lugn nu, säger Tippi Harper.

LÄS MER:Casparssons korttidsboende i Rävlanda lägger ner – efter 55 år

LÄS MER:Cancer-forskaren Margareta från Rävlanda: ”Vill hjälpa andra”

LÄS MER:Villaägare i Rävlanda oroas av höga träd intill husen – kritiserar Härryda kommun

ANNONS