Bäst enligt företagarna – då vill Härryda höja ribban

Företagarna i Sverige har sagt sitt – Härryda får toppbetyg vad gäller service och kompetens från företagen i bygden.
– De har varit riktigt bra för oss, säger Marcus Forsblad som driver kombucha-tillverkning i Mölnlycke.

ANNONS
|

Härryda kommun är nummer ett i Göteborgsregionen enligt Svenskt Näringslivs årliga sammanställning av företagens upplevelse av kommunernas servicekvalitet, kompetensnivå och inställning gentemot företagande. Av landets 290 kommuner landar Härryda på elfte plats.

Den goda placeringen till trots, vill kommunens avgående näringslivschef Fredrik Olsson ännu mer:

– Målet för Härryda kommun är att vara Sveriges bästa näringslivskommun. Vi är inte nöjda förrän vi varaktigt är nummer ett, säger Olsson i ett pressmeddelande från kommunen.

Samarbete för ett levande centrum

En av alla de företagare som verkar i Härryda är Eva Kilnäs, som driver bokhandel i centrala Mölnlycke.

– När jag varit i kontakt med näringslivsenheten har de alltid varit hjälpsamma. Vi har ju också en centrumutvecklare som hjälper till så att vi ska kunna samarbeta i centrum och det är väldigt tacksamt, säger Eva Kilnäs.

ANNONS

Marcus Forsblad, som för några år sedan startade kombucha-tillverkning med kompisen Jacob Tengelin ger också tummen upp:

– Först fattade jag inte varför de här kommun-nissarna kom ut och hälsade på oss men nu har jag helt ändrat uppfattning – de har varit riktigt bra för oss, säger Forsblad.

Han berättar att kommunens näringslivsträffar har genererat nya viktiga samarbeten, bland annat ett företag som hjälper kombucha-killarna med rekrytering av säljare. Men de har också fått in medarbetare via kommunen som behöver arbetsträna.

– Ibland kan man ju känna sig lite ensam men nu vet man att kommunen har lite koll och hjälper till så gott det går, så det känns bra, säger Marcus Forsblad.

Vorberg (M): ”Vi måste öka kunskapen”

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, är trots topplaceringen inte heller helt nöjd. Han menar att företagsklimatet kan bli ännu bättre i Härryda:

– Vi måste öka kunskapen hos politiker, anställda i kommunen och kommuninvånarna, om vikten av ett gott företagsklimat, säger han.

Som en liten spelare i kommunen tycker bokhandlaren Eva Kilnäs att det är svårt att uttala sig om vad som kan bli bättre:

– Det är väl just att driva samarbete mellan fastighetsägare och näringsidkare så att vi får ett levande centrum, det gör man ju redan och det tycker jag man ska fortsätta arbeta med. Det gäller ju även Landvetter och andra orter.

ANNONS

LÄS MER:Tacotillbehör från Santa Maria återkallas

LÄS MER:Bråk vid Råda portar – man bar kaststjärna

LÄS MER:Misstänkt farligt föremål på Landvetter

ANNONS