Centerförslag: Bind samman Rådasjön med Råda rum

Tillgängliggör Rådasjön för fler barnfamiljer genom en gångbro från lekplatsen bakom Råda rum. Det föreslår Centerpartiet i Härryda i en ny motion.
– Det är många som har sagt till mig att det är en himla bra idé, säger Maria Kornevik Jakobsson (C).

ANNONS
|

Bind samman lekplatsen vid Råda rum och Rådasjön med en bro. Bakom förslaget står Centerpartiets gruppledare i Härryda kommunfullmäktige, Maria Kornevik Jakobsson, som nu motionerar om idén.

– Jag har funderat på det här i flera år. Jag går ofta förbi och det är så nära så man kan nästan ta på vattnet i Rådasjön, säger centerpartisten till Härryda-Posten.

I motionen skriver Kornevik Jakobsson bland annat följande: ”Står man på kullen bakom Råda Rum en varm sommardag och tittar mot Rådasjön och Råda Brygga är det ca 100 m avstånd. Det är möjligt att bada vid bryggan.”

Men avståndet mäts i fågelvägen. För att rent fysiskt förflytta sig är det lite krångligare – och mer tidsödande. Kornevik har mätt sträckan och menar att ena sättet är att promenera bort till Råda säteri och sedan gå tillbaka längs Säterivägen, som både är hårt trafikerad och saknar en egen gångbana. Det är en sträcka på ungefär en och en halv kilometer.

ANNONS

Det andra alternativet, som Kornevik Jakobsson beskriver det i sin motion, är att gå mot Mölnlycke centrum, korsa vägen vid rondellen på Säterivägen utan ett övergångsställe ”och därefter gå på en snårig, otillgänglig stig bort till bryggan, vilket är svårt till exempel med barnvagn.”

Kornevik Jakobsson menar att båda alternativen är ”nästintill omöjliga.”

– Det är långt att gå idag och det hade varit bra att knyta ihop det området bättre.

Lösningen är, enligt centerpartisten, en gångbro från den högsta punkten väster om Råda rum över vägen, nästan fram till bryggan. Maria Kornevik Jakobsson beräknar det till en promenad på cirka 2 minuter.

Alliansen är informerad men broförslaget kommer från Centerpartiet

Det tillhör inte vanligheterna att ett parti som ingår i ett styre, som Centerpartiet gör med alliansen i Härryda, lägger egna fristående motioner. Istället genomförs förslag genom budget och styrning.

– Jag har tagit upp detta med hela alliansen. De är medvetna om Centerpartiets förslag. De tog det bra. De ställde sig inte upp och applåderade, men det var ingen som sa att det var en dålig idé.

Finansieringsfrågan är oklar, men enligt motionen är en tanke att samfinansiera mellan ideella organisationer inom föreningslivet, det lokala näringslivet och Härryda kommun. Hon pekar uttryckligen ut Råda församling som en samarbetspartner.

ANNONS

Därför vill Centerpartiet att den kommunala förvaltningen får i uppdrag att utreda möjligheten att anlägga en gångbro.

Värt att nämna i sammanhanget är att Maria Kornevik Jakobsson även är ordförande i kyrkofullmäktige för Råda församling.

Ser du någon risk för jäv att lägga en motion skulle kunna gynna församlingen om förslaget går igenom och kommunen tar en del av kostnaden?

– Nej det ser jag inte. Kyrkan är en part som skulle kunna vara intresserad. Inget är klart. Motionen är en början.

LÄS MER:Emma hyr ut köksredskap – är nu utsedd till årets företagare

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

LÄS MER:Polisen: Köparen måste försäkra sig om lagligheten

ANNONS