Chris Kläfford och Tennesee tears uppträder på Råda rum

Under fredagen kommer den folkkära artisten Chris Kläfford tillsammans med countrybandet Tennesee tears till Råda rum för ett stopp på deras turné – som blev av tack vare en idé från en lokal musikledare.
–Jag är väldigt glad att det blev som det blev. Jag kan inte tänka mig någon annan artist som vi passar bättre ihop att spela med, säger Tilda Feuk från Tennesee tears.

ANNONS

Chris Kläfford fick sitt genomslag i Idol när han vann år 2017 med låten ”Imagine” och förtrollade publiken med sin röst.

– Jag skapade ett arr och så gick det som det gick. Jag frågade min sambo dagen innan jag skulle åka till Stockholm, funkar det här? ”Ja det duger nog”, sa hon. Det gick hem hos folk och det är en fruktansvärt bra låt, säger han.

Några år senare gjorde han samma sak i America’s got talent. Där berättade han att han började sjunga i femte klass. Det utvecklar han när Härryda-Posten når honom och Tilda Feuk från Tennesee tears över telefon.

ANNONS

– Jag satt hemma hos min tremänning. Hon kollade på tv och vi satt i varsin ände av en hörnsoffa och jag spelade på deras gitarr som jag lånat. Jag spelade ”Tears in heaven” av Eric Clapton och sjöng jättetyst för mig själv i falsett och så hörde hon det och sa: ”Åh! Du kan ju sjunga” och då tänkte jag att, ”ja, varför inte?”.

Från den stunden satt Kläfford hemma och övade in låten ”She fucking hates me” av Puddle of mudd.

– Den har ett plockigt gitarrspel. Jag var så envis med att kunna sjunga samtidigt som jag spelade gitarr. Sedan dess har sången alltid varit med mig även om gitarren var huvudinstrumentet först.

”Countryn är så himla bred”

Conuntry-duon Tennesee tears består av Tilda Feuk och Jonas Hermansson, som nu avverkat ungefär nio år tillsammans.

– Vi har spelat många rundor på pubar överallt och förra året blev vi signade av Jill Johnsson och Maria Molins bolag, berättar Tilda Feuk, som är den som håller i mikrofonen.

De blev kända för den breda massan när de kom till semifinal i årets melodifestival med bidraget ”Now I know”.

– Det var jätteroligt verkligen. Vi var tveksamma när vi fick veta att vi skulle vara med för vi kände att countryn är inte så stor i Sverige så vi undrade lite vad vi hade gett oss in på. Men när vi väl var där hade vi så himla roligt. Vi fick ha med vårt band och hade skitkul. Jag hade gjort det igen, absolut.

ANNONS

Varför blev det country för er?

– Jonas har varit rockartist tidigare men åkte till Australien och började älska countrymusik och började skriva tillsammans med en kille från Nashville och då skrev de mycket country och jag fick frågan om jag ville vara med och sjunga. Sverige är väldigt poppigt och rockigt, men det vi gillar med countryn är att den är så himla bred. Det är helt fantastiskt. Man kan hålla på med det länge och göra vad man vill utan att det går utanför ramarna.

Mölnlycke-bokning blev starten

Stoppet i Mölnlycke skulle egentligen ha varit det enda – men det blev en hel turné.

Det tack vare bland annat Kristian Hvitfeldt, musikledare på Råda rum. Han tar kontakt med olika bokningsbolag när han ska ordna spelningar. Han pratade med en person på Live nation och de diskuterade vad som skulle passa.

– Vi ville ha en bred akt och någon som tilltalar en bred publik. Chris Kläfford sjunger ju fantastiskt bra och har både en yngre och en äldre målgrupp. Han är ett stort namn och det vill vi ha. Tennesee tears är också fantastiska men de är inte lika kända, säger Kristian Hvitfeldt.

Kombinationen visade sig vara lyckad och idén ledde till någonting större.

ANNONS

– Det var så den här turnén blev till. Tanken som startade hela turnén.

Vad tänker du om att det blev så?

– Det är jättekul! Det känns som ett bra projekt och det ska bli superkul att höra hur det låter.

Chris Kläfford förklarar att spelningen inte kommer att bli någon ”show”.

– För mig känns det som ett stort vardagsrum som vi åker runt med. Det ska vara avslappnat och inte allt för uppstyrt. Så tänker jag alltid med mina spelningar också. Jag personligen är inte så mycket för show, säger han.

– Det är inte inrepat några danser eller så där, fyller Tilda Feuk i.

– Nej, vill man se mig vicka på höfterna kanske man inte ska komma, säger Chris Kläfford och skrattar.

Spelningen är vid skrivande stund nästan slutsåld och ett samarbete mellan Råda rum, Mölnlycke folkets hus och ABF.

LÄS MER:Västtrafik mötte upprörda invånare i Eskilsby

LÄS MER:Gustav Ludwigson om seriesegern i Sydkorea

LÄS MER:Tre häktade – tvingade till sig klocka under pistolhot i Mölnlycke

ANNONS