Polisen hittade tre knivar i mannens ryggsäck. Nu döms han till fängelse.
Polisen hittade tre knivar i mannens ryggsäck. Nu döms han till fängelse. Bild: Polisen

Drogstinn Härrydabo bar kniv på centralen – får fängelse

När polisen kontrollerade en kraftigt narkotikapåverkad man i 35-årsåldern på Centralstationen i Göteborg visade det sig att han bar kniv.
Nu döms Härrydabon till fängelse för bland annat grovt brott mot knivlagen.

ANNONS

Den 28 april i år påkallade ordningsvakter på Göteborgs centralstation förstärkning från polis efter att de påträffat en narkotikapåverkad person på en bänk i byggnaden.

När polisen anlände gick patrullen igenom mannens väska och hittade tre knivar. Två av dem hade knivblad som översteg 20 centimeter.

Enligt polisen var mannen kraftigt narkotikapåverkad.

– Vid samtal med honom talade han mycket osammanhängande och kunde ej svara på frågor mer än "ja" och "nej". Han svarade bland annat "ja" på att han tagit amfetamin. Han hade ingen kontroll på sina kroppsrörelser, berättar en av poliserna i sin avrapportering.

Då mannen befunnit sig på en plats där många personer var i rörelse och då polisen ansåg att knivarna legat lättillgängliga för att brukas misstänktes mannen för grovt brott mot knivlagen. Han misstänktes även för ringa narkotikabrott, på grund av att han varit påverkad vid händelsen. Han åtalades senare för båda brotten.

ANNONS

Döms till fängelse

Nu har Göteborgs tingsrätt fällt mannen på båda åtalspunkterna. Påföljden blir fem års fängelse.

”Av utredningen har framkommit att det var många människor i rörelse på platsen och av åklagarens åberopade bilder framgår särskilt att i vart fall två av knivarna hade knivblad om ca 20 cm, vilket får anses vara särskilt farlig art. Av vittnets uppgifter, som tingsrätten inte ifrågasätter, har bl a framgått att NN var mycket kraftigt påverkad. Tingsrätten anser vid en samlad bedömning att gärningen ska bedömas som grovt brott mot den så kallade knivlagen, på sätt åklagaren gjort”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen erkänner ringa narkotikabrott, men nekar till grovt brott mot knivlagen då han menar att han packat ner knivarna enbart för transport till sin bostad. Knivarna skulle sedan användas vid friluftsaktiviteter, enligt mannen.

Polisen: Vad är syftet med att ha dem?

– Jakt och fritid. Jag har aldrig dragit en kniv mot någon så, säger mannen i förhör.

Mannen förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret och dömdes tidigare i år till ett kortare fängelsestraff för stöld. Han har också dömts för en rad narkotikarelaterade brott.

LÄS MER:Man jagad med kniv – en gripen

LÄS MER:21-åring ville checka in trickskniv på Landvetter – döms

LÄS MER:Man hotad vid Shell i Mölnlycke

ANNONS