Efter år av stress – Anette Ek från Mölnlycke fick äntligen ”hjärnro”

Anette Ek blev så skadad av stress att hon till slut fick svårt att läsa och att föra en normal konversation. Nu vill hon hjälpa andra som kämpar och har därför skrivit en bok på temat.
– Det kan vara läkande att få höra att man inte är ensam, säger Anette.

ANNONS
|

Anette Ek, uppvuxen i Mölnlycke, har alltid älskat att läsa. En riktig bokslukare om hon får säga det själv. Därför blev det tydligt att någonting var fel när hon insåg att hon inte längre klarade av att göra det. Det blev helt enkelt omöjligt för henne att fokusera på och ta in text.

Hon började även märka av att hon inte klarade av att ha diskmaskinen på när familjen åt middag, att hon fick svårt att registrera vad folk sade till henne och att alla sinnesintryck generellt blev för starka. Någonting behövde förändras.

Lärde sig att andas

För Anette blev ett första steg mot en vändning när hon började lära sig om andning.

ANNONS

– Det är nog vanligt att man inte riktigt förstår hur viktigt det är. För så kände ju jag när jag hörde talas om andningsträning själv. Vad ska jag med det till, jag andas väl?

Hon började trots detta mer aktivt att arbeta med sin andning och blev så småningom frälst.

– Jag kände att det här är ju helt fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Och då var det lite som om jag kunde se mig själv tydligare och mina olika beteenden och så. Som det att jag kunde sitta massa timmar framför datorn och knappt andas.

Men hon insåg också så småningom att det inte bara var stressen i sig som var problemet. Situationer som hon upplevde som stressande och jobbiga verkade inte störa andra alls lika mycket. En sådan situation var hur det påverkade henne att jobba i ett öppet kontorslandskap.

– Om jag påpekade att, gud vad det här är tröttande och störande och svårt, så kände jag att jag inte fick något gehör för det. Och för mig fungerade det inte med brusreducerande hörlurar för jag vill liksom ha öronproppsnivå, säger Anette.

Blev av med jobbet – fick en nystart

Fortfarande delvis sjuk av stress, men med nyfunna kunskaper och insikter insåg hon att hon behövde en ny riktning i livet. Hon bestämde sig därför för att efter 20 år i it-branschen återvända till skolbänken, och ta sin beteendevetare-examen. I samma veva bestämde hon sig också för att starta ett eget företag där hon skulle fokusera på just stresshantering.

ANNONS

Och det var när hon började fördjupa sig i det som hon kom i kontakt med begreppet högkänslighet. Och hon insåg direkt att hon kände igen sig.

– Jag kände mig alltid annorlunda redan som barn vad gäller känslor och oro eller att jag var lite försiktigare och sådär. Och att jag hade mer starka känslor.

Där fanns förklaringen. Hon var högkänslig.

Att vara högkänslig

Högkänslighet, eller sensorisk bearbetningssensivitet, är ett personlighetsdrag som man räknar med att runt 15-20 procent av befolkningen har. Och Anette menar att det inte är helt ovanligt att högkänsliga personer får problem just med stress i och med att den som är högkänslig kan ha svårare att sålla bort intryck och därför lättare blir överstimulerad.

– Det är som att man har lite olika tröskelnivåer. Om vi står här så kan vi ju ta den här grävmaskinen som exempel, säger hon och pekar mot en byggarbetsplats några hundra meter bort och fortsätter:

– Det är ju inte särskilt högt. Och vissa kan bara koppa bort det, men för vissa är det jättehögt.

Tänkte du på grävmaskinen nu när vi stod här?

– Ja, grävmaskiner lägger jag alltid märke till.

Ville hjälpa andra – skrev en bok

Förutom genom sin aspirerande karriär som stresscoach kände hon att hon ville göra mer för att hjälpa andra med deras stress. Hon bestämde sig därför för att skriva en bok, som särskilt riktade sig mot den som är högkänslig.

ANNONS

– För jag tycker ändå att jag har en massa olika viktiga nycklar som har hjälpt mig. Så jag ville liksom samla och berätta mina historier som andra kan känna igen sig i. För jag vet att det kan vara läkande att få höra att man inte är ensam.

"Hjärnro – för dig som är högkänslig” kom ut i januari. Hon hoppas att den ska leda till att andra högkänsliga, förutom att bli mindre stressade, kan få känna att de är okej som de är.

– Det blir annars lätt att man känner att man är annorlunda, att man är konstig. Och att ”jag får inte lov att vara såhär”. Så jag ville hjälpa personer att få känna sig mindre annorlunda. Att man är okej.

Inte bara för högkänsliga

Hon är dock övertygad om att det inte bara är personer med en högkänslig hjärna som kan känna igen sig i mycket av det som boken avhandlar.

– Min bild är att det har blivit mer och mer stress i samhället. Och man kan ju se att sjukskrivningar ökar och så.

Och hon menar att stress kan göra att en person utvecklar en känsla av att vara högkänslig.

– Jag brukar säga att du antingen kan vara högkänslig eller känna dig högkänslig. Och kanske är det för att du har de här egenskaperna och du faktiskt hade det redan som barn. Eller så kanske du utvecklar en känsla av att vara högkänslig till följd av stressen.

ANNONS

Även om det ibland kan låta så, så tycker hon dock inte bara att det är negativt att vara högkänslig.

– Det blir också att man lägger märke till en njutning. Så jag kan ju tycka att högkänslighet är väldigt härligt när man bara lyckas hålla nere stressen.

Anette tipsar: Så får du ordning på stressen

  • Andas! Stanna upp och lägg märke till din andning och din kropp. Då brukar det automatiskt bli så att man lugnar ner sig lite.
  • Lägg en hand på ditt bröst och en på magen och följ andningen en stund. Då hjälper du kroppen att rikta uppmärksamheten dit.
  • Ha självmedkänsla. Många som stressar lider av en inre stress och en känsla av att det man gör inte är bra nog. Men försök se på dig själv med tillåtande ögon.
  • Snälltolka: Den som är väldigt stressad har lättare att uppfatta saker som ett hot. Så ha det i åtanke om och försök hellre att snälltolka det folk säger när du är väldigt stressad.
  • För en del kan det hjälpa att klappa sig själv på armen, samtidigt som du fortsätter att andas lugnt. Då utsöndrar kroppen oxytocin och ditt nervsystem lugnas.
  • Öva dig i att sätta gränser – både inför dig själv och andra. Att be om mer tid innan du ger ett besked kan vara ett bra sätt att tackla det om du har autopiloten på.
  • Förenkla och begränsa. Nöj dig med en nivå som du känner är ”godkänd” nivå och begränsa antalet aktiviteter.
  • Prioritera din sömn. Om inte sömnen fungerar så kommer det påverka även din stressnivå.
  • Minska den digitala stressen.

LÄS MER:Stress leder till allt fler sjukskrivningar i Härryda

LÄS MER:Barnfamiljen flydde Ukraina och fann tryggheten i Härryda

LÄS MER:Kritiken mot Västtrafik: Pressade körscheman och ineffektiv planering i Härryda

ANNONS