Efter branden i Bårhult: Återuppbyggnad kan ta år

Det kan ta upp till två år att återställa den brandhärjade industrifastigheten i Bårhult i Landvetter.
”Detta är fruktansvärt tragiskt, skriver Patrik Sjöblom, ordförande i bostadsrättsföreningen för huset som brann”, i ett sms till Härryda-Posten.

ANNONS

Branden i Bårhults industriområde i Landvetter bröt ut under tisdagskvällen. Förloppet utvecklades snabbt och aggressivt och efter ett par timmar stod stora delar av byggnaden i full brand.

Ett stort antal enheter från räddningstjänsten var på plats och släckningsarbetet pågick hela natten. Först på eftermiddagen efterföljande dag meddelade räddningstjänsten att branden till slut var bekämpad.

Enligt Patrik Sjöblom, ordförande i bostadsrättsföreningen för huset som brann, kan det ta mellan ett och ett halvt till två år att återuppföra byggnaden.

”Detta är fruktansvärt tragiskt. Företag står på bar backe nu och ska försöka hitta nya lokaler, köpa in inventarier, verktyg med mera för att få igång deras verksamheter igen”, skriver han i ett SMS till Härryda-Posten.

ANNONS

”Får försöka hitta vägar”

Helena Alterby Nordström, näringslivschef på Härryda kommun, säger att de från kommunens sida hoppas att kunna hjälpa till på det sätt de kan.

– Jag har pratat lite kort med vår bygglovsavdelning och vår bygglovschef och det man kan titta på är exempelvis tillfälligt bygglov eller tillfälliga lokaler.

Nu handlar dock en stor del av arbetet om att bilda sig en uppfattning om vilken typ av hjälp företagen behöver, menar hon.

– Nu måste vi lyssna av behovet. Sedan är detta såklart en försäkringsfråga och där får vi se vad de kan få hjälp med där. Men vi stöttar upp med det vi kan. Men det första blir att kartlägga behovet, säger Helena Alterby Nordström.

Gör företagsbesök på tisdag

För att få bättre överblick över läget för de branddrabbade företagen har hon, tillsammans med politiker och tjänstemän från Härryda kommun, planerat in ett besök under nästa vecka.

– Detta var en sådan dag som ändå var bokad för företagsbesök, så då planerade vi om lite och åker ut till platsen för att träffa de som vill och som känner ett behov av att träffa oss, säger hon och fortsätter:

– Så vi har planerat in ett besök i området på tisdag morgon. Jag vill ju gärna höra deras åsikter och synpunkter.

ANNONS

Hon hade egentligen hoppats att kunnat gjort ett besök tidigare, men har inte haft möjlighet.

– Jag har legat hemma sjuk så jag har inte kunnat åka ut tidigare.

LÄS MER:Drönarfilm: Se förödelsen efter branden i Landvetter

LÄS MER:Brand i industrilokal i Landvetter

LÄS MER:Företagare utestängda på grund av branden i Landvetter

ANNONS