EU-parlamentarikern David Lega ryter ifrån mot Liseberg

Europaparlamentarikern David Lega (KD) reagerar starkt på Härryda-Postens rapportering om rullstolsburne Max Wahlbäck Lindberg från Mölnlycke. Sjuåringen riskerar att inte komma in på Liseberg på grund av att nöjesparken har krav på intyg – som ingen vill skriva på.
– Jag blir provocerad. Det råder ingen tvekan om att den här killen behöver extra stöd för att komma upp i en attraktion, säger Lega.

ANNONS
|

När Härryda-Posten når Europaparlamentarikern och den före detta paralympiern i simning är han i Bryssel. Votering i Europaparlamentet har upptagit hela förmiddagen.

Frågor om funktionsnedsättningar ligger David Lega nära hjärtat. Han har själv assistans dygnet runt eftersom han är helt förlamad i armarna och endast har lite styrka i benen.

Som Härryda-Posten berättade i artikeln har Liseberg tagit fram nya intyg som ska börja gälla kommande sommarsäsong. Den som behöver ledsagning och eller köföreträde behöver få ett, av Liseberg framtaget, intyg påskrivet av en tredje part som kan stärka att behovet finns.

”Missriktad snällhet”

David Lega provoceras av vad han anser är brist på flexibilitet. Han förstår att någon form av bedömning av tredje part kan behövas när det gäller osynliga funktionshinder –men inte i samtliga fall.

ANNONS

– Man vågar inte skilja olika typer av funktionsnedsättningar från varandra. Det är en sorts missriktad snällhet som bara ställer till med problem, säger han.

Den administrativa bördan blir orimlig, enligt David Lega.

– Varför ska läkaren syssla med det? Låt läkaren ta hand om de som är sjuka och behöver hjälp. Jag kan bli så oerhört trött på att man skjuter problemen på någon annan hela tiden. Ofta är det vården som är så överbelastad som det är.

Själv har han aldrig behövt intyg för att komma in på Liseberg.

– Det har fungerat jättebra för mig under de åren jag har varit där. Jag har fått bra stöd och hjälp.

Reagerade direkt

Som en reaktion på Härryda-Postens rapportering twittrade han under torsdagsmorgonen. Bland annat med budskapet att Liseberg, som är en kommunal nöjespark och ägs av Göteborgs Stad, bör säljas och tas över i privat regi: ”Om Liseberg inte kan hjälpa de som allra mest behöver stöd att uppleva deras attraktioner, är det ytterligare ett skäl att sälja nöjesparken. Privata aktörer världen över löser sånt här bättre och smartare.”

– Det här är ytterligare ett skäl till det. Då kanske man hade löst det smidigare. Jag har varit på mängder av privatägda nöjesparker i mitt liv där det aldrig har varit ett problem.

ANNONS

Vilka reaktioner har du fått?

– Jag tror att reaktionerna kommer men det var några timmar sedan jag twittrade och jag är inte i Sverige ännu. Jag kommer säkert höra mer om det när jag kommer hem.

Vad kände du när du läste artikeln?

– Jag hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt för Max. Han och hans familj ska inte behöva gå igenom sådant här krångel.

Härryda-Posten har sökt Christer Holmgren (M), ordförande för Lisebergs styrelse, som ber om att få återkomma med svar på våra frågor efter att han har pratat med Lisebergs ledning.

LÄS MER:Här hittar du julmarknader i Härryda

LÄS MER:Tonårspojkarna är nu släppta på fri fot efter stenkastningen i Landvetter

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

ANNONS