Rullstolsburna Max riskerar att inte komma in på Liseberg

Maximus Wahlbäck Lindberg, 7, från Mölnlycke är permanent rullstolsburen på grund av en muskelsjukdom. En av hans favoritaktiviteter är att gå på Liseberg, men han har hamnat i ett moment 22 eftersom ingen instans vill skriva på intygen som Liseberg kommer att kräva inför nästa sommarsäsong.
– Det klart att han tycker det är tråkigt. Liseberg betyder jättemycket för honom, säger hans pappa Christian Wahlbäck.

ANNONS
|

Nöjesparken Lisebergs entré är fortfarande smyckad för halloween när Härryda-Posten möter upp Maximus, som oftast kallas Max, och hans pappa.

– Han brukar vara här fyra gånger per år. En gång med sin mamma på sommaren, en med mig på sommaren, en med sin mamma på halloween och med mig på jul, säger Christian Wahlbäck.

När Max var i tvåårsåldern fick han diagnosen Spinal muskelatrofi typ två.

– Han är generellt sett muskelsvag i hela kroppen. Han behöver hjälp med det mesta. Som det är nu får han en behandling som funkar bra – och så är det mycket träning som gäller. I och med att han växer hänger inte musklerna med. Han kämpar hela tiden mot sin egen längd och vikt kontra muskelmassa, berättar Christian Wahlbäck.

ANNONS

Behöver intyg för att gå på Liseberg

För att kunna gå på Liseberg behöver Max hjälp av två ledsagare och ett band för att få företräde i kön.

– Med rullstol går man in bakvägen eftersom det är snurror i kön, säger Christian Wahlbäck.

När sommarsäsongen 2023 börjar i slutet av april kommer Max behöva ha underskrifter på de två intygen som Liseberg tagit fram för de här behoven.

Nöjesparken vill att en tredje part intygar att personen är i behov av hjälpen. Det kan till exempel vara skola eller sjukvård. Det räcker alltså inte med att Max vårdnadshavare skriver under intygen.

– Vi vill ha det intyget, bland annat för att det kan missbrukas. Vår personal har inte den kunskapen, det är personer i sin profession som kan göra den bedömningen om behovet föreligger eller inte, säger Henrik Ehrlington, tillgänglighetsspecialist på Liseberg.

Problemet för Max är att ingen tredje part vill underteckna intygen. Hans pappa har försökt få någon av parterna att göra det sedan september, bland andra Max skola.

– Egentligen räcker det med att hans lärare skulle skriva på men skolan resonerar att det inte har med skolan att göra och därför inte kan skriva på, säger Christian Wahlbäck och fortsätter:

– De som jag har pratat med har fått direktiv från sina chefer om att de inte får skriva på för att det inte ingår i deras arbetsuppgifter.

ANNONS

Skolan: ”Tillhör inte vårt uppdrag”

Härryda-Posten har varit i kontakt med rektorn som känner till fallet men hon har inte återkommit. Päivi Malmsten, sektorchef för utbildning, kultur och fritid skriver i ett sms att: ”Skolan skriver inte ut intyg för ledsagare på Liseberg. Vi har resonerat att det inte ingår i skolans uppdrag i första hand.”

Liseberg förstår problematiken, men håller fast vid sin motivering.

– Vi har möjliggjort för bredare professioner att kunna intyga det här. Vi är också medvetna om att alla inte har möjlighet att skriva på det här intyget och det är det vi ser över inför sommarsäsongen, säger Henrik Ehrlington.

Just nu är systemet med intyg under utvärdering.

– Där för vi bland annat en dialog med organisationer som representerar personer med funktionsnedsättning för att se hur vi kan hitta ett system som fungerar för den här målgruppen och för oss, säger Henrik Ehrlington.

Han lyfter att intygen också har gett positiva reaktioner.

– Vi har också fått till oss att det finns instanser som gärna vill skriva på dem och vi har fått kommentarer från gäster som säger: ’åh vad skönt nu kan jag visa intyget och få den här möjligheten att få ha med mig en ledsagare och gå före i kön’, säger han.

ANNONS

Men det här barnet har hamnat i ett moment 22. Vad ska familjen göra?

– Om behovet finns borde en läkare kunna skriva på det pappret, säger Henrik Ehrlington.

Hur stort är behovet av den här typen av intyg?

– Det kan jag inte på rak arm svara på. Vår målsättning är att gäster som behöver stöd ska få det för att så många som möjligt ska kunna ta del av Lisebergs verksamhet på ett så bra sätt som möjligt, säger han.

Det Max och hans pappa kan göra är alltså att fortsätta hoppas att någon gör ett undantag från sina ordinarie arbetsuppgifter.

Max vill kunna åka sina favoritattraktioner även framöver. Efter en stunds fundering på frågan om vilka det är kommer ett tydligt svar.

– Lisebergsbanan och Flumeride!

LÄS MER:Upprepade bilinbrott hos Florim på Rådanäs bilförsäljning

LÄS MER:Dokument som är hemliga i Härryda är öppna i Mölndal

LÄS MER:Här hittar du julmarknader i Härryda

ANNONS