Upprepade bilinbrott hos Florim på Rådanäs bilförsäljning

Det har varit några slitsamma månader för Florim Shabanaj, ägare av Rådanäs bilförsäljning i Mölnlycke. Under tisdagsmorgonen möttes han för åttonde gången sedan i somras av inbrott i hans bilar när han kom till jobbet.
– Då såg jag att motorhuven på en av bilarna var öppen så jag gick dit och stängde den. Jag tyckte jag hörde någonting i bilen men det regnade så jag såg bara imma i fönstret. Sen hör jag att någon öppnar bakluckan och springer därifrån, säger han.

ANNONS
|

Under tisdagen rapporterade Härryda-Posten om att en man sågs bryta sig in i ett okänt antal bilar på Växthusvägen i Mölnlycke.

Vittnet och ägaren till bilarna är Florim Shabanaj på Rådanäs bilförsäljning. När han kom till jobbet vid 8-tiden på morgonen fick han till sin förtrytelse se att hans bilar ännu en gång hade blivit både förstörda och länsade på allt från batterier till stereor till reservdäck.

När han skulle stänga motorhuven på en av bilarna tyckte han att han hörde någonting från bilen. Strax därefter säger han att gärningsmannen, som hade sovit i bilen, öppnade bakluckan och sprang därifrån.

ANNONS

Polisanmält åtta bilinbrott sedan i juni

Han säger att han sedan i slutet av juni polisanmält ytterligare sju liknande inbrott som begåtts med ett par veckors mellanrum. Ofta är det samma bilar, som han fått reparera skadorna på plåten och försett med nya rutor och batterier, som sedan blir föremål för nya inbrott. Några bilar har han dessutom fått skrota helt.

Eftersom han fångat allt på övervakningskamera har han konstaterat att det rör sig om två och samma gärningsmän, även om det under tisdagsmorgonen bara var en av dem som hade stannat kvar och sovit i en av bilarna.

Och efter alla upprepade inbrott har förtroendet för att polisen ska gripa gärningsmännen börjat tryta.

– Jag ringer till polisen och säger att jag ser två personer med en kofot i handen, och de säger att de kommer. Men de kommer efter två timmar när allting är över, och ibland kommer de inte alls, säger han.

– Jag kommer inte ringa till polisen mer. Det hjälper inte. Vi får göra någonting själva.

Hur påverkar det här din verksamhet?

– Det kan gå i konkurs när som helst om det fortsätter så här, säger han.

Linda Bergvall, kommunpolis, förstår om man kan tycka att det känns meningslöst att anmäla när ärendena inte utreds.
Linda Bergvall, kommunpolis, förstår om man kan tycka att det känns meningslöst att anmäla när ärendena inte utreds. Bild: Elvira Linderot

Kommunpolisen säger att stöldbrott ofta är svåra att utreda

Kommunpolisen i Härryda Linda Bergvall säger att hon inte har tid att studera olika anmälningar och ärenden för att kunna förklara varför gärningsmännen efter upprepade inbrott inte har gripits, men kan kommentera hur polisen generellt jobbar med dylika ärenden.

ANNONS

– Oavsett hur många brott man blivit utsatt för, görs det en bedömning från fall till fall om det går att utreda det vidare. Och den här typen av stöldbrott är jättesvåra att utreda. Även om det är inspelat är det jättemånga pusselbitar som måste stämma för att vi ska kunna jobba vidare med det.

Hon blir bekymrad när hon får höra att Florim Shabanaj inte ämnar att fortsätta anmäla brotten.

– Det är jättetråkigt. För oavsett om vi kan utreda eller inte är det viktigt att informationen kommer in till polisen. Jag har till exempel suttit och tittat på hur brottsstatistiken har sett ut i Landvetter centrum sista åren, och det är ju genom polisanmälningar vi får indikatorn på vad det är som händer och vad vi kan göra ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv.

– Sen förstår jag den enskilda personen som tycker att det är meningslöst. För man förstår inte riktigt varför polisen väljer att inte fortsätta utreda det, säger Linda Bergvall.

LÄS MER:Man sågs bryta sig in i bilar i Mölnlycke

LÄS MER:Dokument som är hemliga i Härryda är öppna i Mölndal

LÄS MER:Här hittar du julmarknader i Härryda

ANNONS