Fastighetsgiganten SBB är i kris – Fridaskolans byggnad i Mölnlycke kan komma att säljas

Fastighetsgiganten SBB, är i kris. Grundaren och vd:n har lämnat bolaget och styrelsen och undersöker nu möjligheten att låta sig själva bli uppköpta av en annan aktör. Något som kan få konsekvenser för Fridaskolan i Mölnlycke.

ANNONS
|

Fastighetsbolaget SBB kan vara på väg att säljas i sin helhet eller delar av beståndet. Detta står klart efter att bolagets styrelse i ett pressmeddelande för en tid sedan meddelade att det nu ska göras en ”strategisk översyn” av bolagets framtid. Sedan dess har det gått snabbt: Grundaren och vd:n Ilja Batljan har lämnat bolaget, bolaget har ställt in sina planerade aktieutdelningar och aktien rasar under måndagshandeln på Stockholmsbörsen.

Anledningen till att bolaget nu är i kris beror på att affärsmodellen inte klarat av den hårda press som ökade räntor innebär. SBB har finansierat en aggressiv expansion och köp av samhällsfastigheter med lånat kapital. En strategi som nu visat sig utsätta hela bolaget för stort tryck.

ANNONS

SBB äger Fridaskolans och Fridagymnasiets lokaler i Mölnlycke

SBB, som under förra året var Sveriges femte största fastighetsbolag enligt sajten Fastighetsnytt, äger Fridaskolans lokaler i Mölnlycke. Fridaskolan har förskola, grundskola och gymnasieskola. Fridaskolan är den enda fristående grundskolan i Härryda kommun.

I den ”strategiska översyn” som SBB:s styrelse meddelat finns möjligheten att låta hela företaget bli förvärvat eller att avyttra delar av sitt fastighetsbestånd. Från Fridaskolan bevakas utvecklingen. Någon större oro verkar det dock inte finnas hos moderbolaget Frida Utbildning AB som driver Fridaskolan i bland annat Mölnlycke.

”Vi är lite luttrade kring detta då vi har haft olika fastighetsägare under alla år vi haft skola i Mölnlycke”, skriver Anders Berghall som är Fridaskolans regionchef i Göteborgsregionen i ett skriftligt svar till Härryda-Posten. Berghall skriver även:

”Vi hoppas naturligtvis att behålla SBB men det blir säkert bra med en ny ägare också.”

Idag går det cirka 660 elever i Fridaskolans förskole- och grundskoleklasser. Fridagymnasiet har plats för cirka 300 elever.

LÄS MER:Inbrott i Källarbackens butik – ägare lurade tjuvarna att stanna

LÄS MER:Historiskt när Fridagymnasiets första studentkull springer ut i Mölnlycke

LÄS MER:Så var studentdagen för eleverna på Fridagymnasiet

ANNONS